Βαθμολογία

Πάνω από 12 τραυματίες από ξιφομαχία στην Ινδία

Συγκρούσεις ανάμεσα σε σπαθοφόρους Σιχ ξέσπασαν μέσα στο Χρυσό Ναό στη πόλη Αμριτσάρ της βόρειας Ινδίας. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent  ο καυγάς ξέσπασε γύρω από ένα μικρόφωνο για το ποιος θα πάρει πρώτος το λόγο στην τελετή για την 30ή επέτειο της επιδρομής του στρατού της Ινδίας σε αυτό τον ιερό χώρο. Από τις ξιφομαχίες, που διήρκεσαν πάνω από μισή ώρα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12, με την αστυνομία να λέει πως ο αριθμός των τραυματιών ενδεχομένως να ανέλθει στους είκοσι.

Ο Χρυσός Ναός χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα προς τιμήν ενός εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της θρησκείας των Σιχ που δημιουργήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Γκουρού Νανάκ (1469-1539). Οι Σιχ μετά την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας αξίωσαν την ίδρυση του δικού τους κράτους, του Καλιστάν, μια επιθυμία που κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 όταν έκανε την εμφάνισή του ένα νέο αυτονομιστικό κίνημα υπό την αρχηγεία του Τζαρνάιλ Σινγκ Μπιντραγουάλε.

Τον Ιούνιο του 1984, ο ηγέτης των Σιχ προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, ζήτησε καταφύγιο στα κτίρια που περιέβαλλαν τον Χρυσό Ναό, πιστεύοντας ότι στον ιερό αυτό χώρο ο ίδιος και οι διακόσιοι περίπου Σιχ θα ήταν ασφαλείς.

Ωστόσο, το βράδυ της 5ης Ιουνίου 1984, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Μπλε Αστέρι», τα τανκς και το πυροβολικό εισήλθαν στον ναό μετά από εντολή της πρωθυπουργού Ίντιρα Γκάντι και η εξέγερση κατεστάλη. Επίσημα οι αρχές έκαναν λόγο για 576 νεκρούς -ανάμεσά τους κι ο Μπιντραγουάλε- αλλά ανεξάρτητες αναφορές μιλούν ακόμα και για 5.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Ο ναός καταστράφηκε από τον ινδικό στρατό, αργότερα όμως ξαναφτιάχτηκε αρχικά από την ινδική κυβέρνηση και κατόπιν από την ίδια την κοινότητα των Σιχ.

Πέντε μήνες μετά, στις 31 Οκτωβρίου του 1984, οι Σιχ σωματοφύλακες της Γκάντι την εκτέλεσαν στον κήπο του σπιτιού της στο Νέο Δελχί, ως αντεκδίκηση για την καταπάτηση του ιερού τους χώρου.

Πηγή: shootandgoal.com