Βαθμολογία

Aντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Με την αποχώρηση του Χ.Θεοχάρη από την γγ Εσόδων, αλλά και τον «χρησμό» Στουρνάρα για την ημέρα που θα φύγει από το υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι ξεκίνησε η διαδικασία του κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο οποίος δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

«Κλειδί» των αλλαγών, το οικονομικό επιτελείο. Το απόγευμα της Πέμπτης, προσερχόμενος στη Βουλή για να υπογράψει την παραίτηση Θεοχάρη, ο Γιάννης Στουρνάρας αναθέρμανε τα σενάρια αποχώρησής του από το υπουργείο και μεταπήδησής του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους είπε πως η μέρα που θα φύγει από το υπουργείο θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για τον ίδιο. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «θέλω και δεν θέλω να φύγω από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά σίγουρα θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για μένα, γιατί έχω δώσει πάρα πολλά σε αυτό».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων της Παρασκευής, η αλλαγή φρουράς στο ΥΠΟΙΚ σε συνδυασμό με την αντικατάσταση του γγ Εσόδων προοιωνίζονται ευρύτερες αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί ο νέος υπουργός Οικονομικών να μην έχει ταυτιστεί απόλυτα με το πρόγραμμα της τελευταίας διετίας. Ψηλά στη σχετική λίστα, σύμφωνα πάντοτε με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, βρισκόταν ο Ν.Δένδιας αν και συνεχιζόταν αμείωτη η σεναριολογία περί ανάληψης του ΥΠΟΙΚ από τον Σταύρο Δήμα, τον Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, ακόμα και από την Ντ.Μπακογιάννη.

Το εύρος των αλλαγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τα υπουργεία που θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις εσωκομματικές ισορροπίες στη ΝΔ.

Διαγκωνισμός υποψηφίων φαίνεται ότι υπάρχει και για το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου αναμένεται αλλαγή φρουράς. Πάντως, θεωρείται δύσκολο το συγκεκριμένο υπουργείο να περάσει σε στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι ήδη στελέχη του διαχειρίζονται τις Υποδομές (Μ.Χρυσοχοΐδης) και την Ενέργεια (Γ.Μανιάτης).

Ανοικτό παραμένει και το θέμα του υπουργείου Εσωτερικών με πολλούς βουλευτές της ΝΔ να θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει σε «γαλάζια» χέρια, ώστε να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση με τους νέους περιφερειάρχες (η πλειοψηφία προέρχεται από τη ΝΔ). Σαρωτικές, σύμφωνα με το «Έθνος» της Παρασκευής, αναμένεται να είναι και οι αλλαγές σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ