Βαθμολογία

Οι τριπλές εκλογές κόστισαν 90 εκ. ευρώ

Στα 75 εκατ. ευρώ έχει προϋπολογιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών το κόστος των δύο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελικό νούμερο μπορεί να φτάσει και τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οι εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου διενεργήθηκαν με δραστικά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις προηγούμενων ετών. Κρατικά εκλογικά έξοδα ρεκόρ είχαν γίνει για τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στοίχισαν 148,7 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κόστος των εκλογικών αναμετρήσεων εκείνη τη χρονιά μαζί με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είχαν φτάσει τα 195,138 εκατομμύρια ευρώ. Ορισμένοι, πάντως, από το οικονομικό επιτελείο της παρούσας κυβέρνησης ανεβάζουν τον πήχυ στα 244 εκατομμύρια ευρώ.

Η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση διενεργήθηκε σε δύο Κυριακές, -μάλιστα τη δεύτερη Κυριακή η εκλογική αναμέτρηση ήταν τριπλή- γεγονός που σημαίνει ότι ο κρατικός και γενικότερα ο εκλογικός μηχανισμός έπρεπε να κινητοποιηθεί και να δουλέψει διπλά. Πρακτικά επρόκειτο για δύο εκλογικές διαδικασίες το κόστος της καθεμιάς εκ των οποίων ακόμα και με τους πιο «πολυέξοδους» υπολογισμούς δεν θα ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν με ακόμα λιγότερα χρήματα, κυρίως αν υπάρξει εκσυγχρονισμός των διαδικασιών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4071/2012 κατά απαίτηση της τρόικας το κόστος της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα μας έχει καθοριστεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι πιο δύσκολες εκλογές»

«Για πρώτη φορά στη χώρα μας είχαμε την εμπειρία μιας τριπλής εκλογικής αναμέτρησης» τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας τη μείωση του κόστους της εκλογικής διαδικασίας. «Πετύχαμε να διοργανώσουμε τις πιο δύσκολες εκλογές με τη μικρότερη δυνατή δαπάνη. Το συνολικό κόστος των τριπλών εκλογών του Μαΐου ανήλθε στα 75 εκατομμύρια ευρώ, (σ.σ. προϋπολογισθέντα), όταν το ίδιο ακριβώς ποσό είχε απαιτηθεί για τη διοργάνωση μόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών μόνο οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον Νοέμβριο του 2010 κόστισαν στον κρατικό προϋπολογισμό επίσης 75 εκατ. ευρώ. Οι βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012 κόστισαν 42,7 εκατ. ευρώ και οι βουλευτικές που διενεργήθηκαν ακριβώς τον επόμενο μήνα έφτασαν τα 30,3 εκατ.ευρώ - πάντα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Αστρονομικά ήταν τα ποσά που ξοδεύτηκαν ελάχιστο χρόνο πριν έρθει στην επιφάνεια το μέγεθος της οικονομικής κρίσης για τις εκλογές του 2009. Ο προϋπολογισμός ήταν 83,5 εκατομμύρια ευρώ για τις βουλευτικές εκλογές και 68 εκατομμύρια για τις ευρωεκλογές, ωστόσο η εκκαθάριση δείχνει πως στην πρώτη περίπτωση ξοδεύτηκαν τελικά 148,7 εκατομμύρια και συνολικά το κόστος των εκλογικών αναμετρήσεων το 2009 έφτασε τα 195,138 εκατ. ευρώ. «Εκείνη την εποχή» όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι - 60.000- ελάμβαναν εκλογική αποζημίωση ενσωματωμένη στον μισθό τους ως επίδομα ανεξάρτητα αν συμμετείχαν ή όχι στην εκλογική διαδικασία, ενώ και όλοι οι υπάλληλοι του ΥΠΕΣ λάμβαναν εκλογική αποζημίωση. Ενδεικτικά το 2010 εργάστηκαν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 16.571 άτομα, ενώ στις εκλογές του 2014, την τριπλή εκλογική διαδικασία έβγαλαν 12.206 υπάλληλοι.

Η Singular Logic

Στις φετινές εκλογές η Singular Logic που έχει αναλάβει το έργο της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων, θα λάβει ποσό 3.813.000 εκατ. ευρώ για τις δύο Κυριακές και παρά το γεγονός ότι ο σταυρός προτίμησης προκάλεσε σημαντικό επιπλέον φόρτο. Το 2012 η ίδια εταιρεία είχε λάβει για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις 5.166.000 εκατ. ευρώ, το 2010 για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2.398.500 ευρώ και το 2009 για τις βουλευτικές εκλογές αμοιβή 3.665.200 εκατ. ευρώ και για τις ευρωεκλογές 1.219.750 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Τάνια Γεωργιοπούλου)