Βαθμολογία

2 δις ξεχασμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών

Μετά τους αδρανείς λογαριασμούς, άλλος ένας κρυμμένος θησαυρός που εδώ και χρόνια δεν έχει κατόχους, περιέρχεται στο Δημόσιο για αξιοποίηση.

Πρόκειται για αρκετά σεβαστό ποσό που πλέον αποδεσμεύεται από τα... υπόγεια του Ταμείου και μπορούν να δοθούν για κοινωνικές δράσεις του κράτους και φυσικά σε ευπαθείς ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτό το ποσό βρίσκεται περίπου έναν αιώνα στα αζήτητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά έγινε προσπάθεια καταγραφής των παρακαταθηκών του Ταμείου Παρακαταθηκών. Σήμερα, οι χρηματικές παρακαταθήκες που φυλάσσονται στο ΤΠΔ ανέρχονται σε σχεδόν δύο δισ. ευρώ.

Πρόκειται για χρυσό, χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας τα οποία φυλάσσονται (από κατασχέσεις του ΣΔΟΕ, της αστυνομίας κλπ), αλλά δεν έχουν αποτιμηθεί.

Από τις παρακαταθήκες αυτές, «αφαιρούνται», αφού δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν, χρήματα που επιστρέφονται εμπρόθεσμα στους δικαιούχους και απλώς φυλάσσονται στο Ταμείο, όπως π.χ. εγγυήσεις για συμμετοχή σε διαγωνισμούς, αποζημιώσεις για απαλλοτριώσεις. Θα πρέπει να προστεθούν όμως, όταν θα εκτιμηθεί η αξία τους, οι ράβδοι χρυσού, ξένα νομίσματα και ό,τι άλλο φυλάσσεται στο ΤΠΔ και θα μπορεί να περιέλθει στην κατοχή του Δημοσίου.

Μια παρόμοια προσπάθεια εκποίησης παρόμοιων περιουσιακών στοιχείων, είχε γίνει στις αρχές του περασμένου αιώνα, όμως τώρα η κυβέρνηση ενεργεί πιο συντονισμένα. Συγκεκριμένα επιθυμεί να μηχανογραφηθεί η παρακολούθηση και εκτίμηση του «θησαυρού» των αζήτητων παρακαταθηκών. Επιπλέον να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι και να συντομεύσει τις προθεσμίες επιστροφής ή απόδοσης στο Δημόσιο των αζήτητων παρακαταθηκών. Τέλος με διαδικασίες-εξπρές να έχει τη δυνατότητα το Δημόσιο να παίρνει τα χρήματα και το χρυσό από τις αζήτητες παρακαταθήκες.

Στο «μάτι» του ΥΠΟΙΚ μπαίνουν αζήτητα κοσμήματα, χρυσά νομίσματα, τιμαλφή και άλλες αυτούσιες παρακαταθήκες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), με στόχο να αξιοποιηθούν από το κράτος, αρχής γενομένης από το τέλος του έτους.

Πηγή: iefimerida.gr