Βαθμολογία

Αιφνίδια απόφαση να κλείσει η Βουλή

Το κλείσιμο της Βουλής κυκλοφορούσε έντονα ως φήμη, τις τελευταίες ημέρες  και σήμερα ελήφθη η επίσημη απόφαση και θυροκολήθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης. Η βουλή θα κλείσει για δύο εβδομάδες ώσπου να ανοίξουν τα θερινά τμήματα του Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση της Βουλής: «Με τη θυροκόλληση του υπ' αριθμόν 83 Προεδρικού Διατάγματος από τον Φρούραρχο της Βουλής των Ελλήνων κ. Πέτρο Τζεφέρη, κηρύσσεται σήμερα Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014 στις 17:00μ.μ., η λήξη των Εργασιών της Β' Συνόδου της ΙΕ' Βουλευτικής Περιόδου (Προεδρευομένης Δημοκρατίας) της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων».

Υπενθυμίζεται πως η φημολογία άρχισε από το βράδυ της Τρίτης στους κοινοβουλευτικούς κύκλους, ενώ κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν  πως μετά την ολοκλήρωση της άρσης ασυλίας δεν υπάρχει κάποιο νομοσχέδιο ή ενέργειες που να χρειάζονται την Ολομέλεια της Βουλής, συνεπώς, αυτή θα κλείσει για να ανοίξουν, έπειτα από δύο εβδομάδες, τα θερινά τμήματα.

Σφοδρές αντιδράσεις απο τον ΣΥΡΙΖΑ: Κλείστε μόνο για εκλογές! Στο ενδεχόμενο κλείσιμο τςη Βουλής αντέδρασε σφοδρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη να υποστηρίζει πως «αν η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη Βουλή, να το κάνει μόνο για εκλογές».

Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και του είπε «να μην τολμήσει να κλείσει για δύο εβδομάδες τη Βουλή», με τον τελευταίο όμως να μην δεσμεύεται.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ακόμη ότι πρόκειται για μονομερή κίνηση της κυβέρνησης και ότι παραπέμπονται για το φθινόπωρο τόσο προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, αμέσως μετά την συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που έγινε σήμερα.

Πότε άλλοτε έκλεισε η Βουλή, αιφνιδίως

Στις 8 Μαίου 2012 και µόλις έναν µήνα πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίµου και από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ελήφθη η απόφαση να κλείσει αιφνιδιαστικά η Βουλή, μετά την πληροφορία ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδίαζε να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των δοµηµένων οµολόγων.

Ο κ. Καραµανλής συζήτησε µε τον διευθυντή του γραφείου του Γιάννη Αγγέλου και τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και αποφάσισε να «κλείσει τη Βουλή». Οι αντιρρήσεις του κ. Σιούφα, ο οποίος είχε δηµοσιοποιήσει το πρόγραµµα των κοινοβουλευτικών εργασιών της επόµενης εβδοµάδας, ξεπεράστηκαν. Προεδρικό διάταγµα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και θυροκολλήθηκε τη νύχτα εκείνης της Παρασκευής «επέβαλλε» τη λήξη των εργασιών της Β' τακτικής συνόδου της ΙΒ' περιόδου της Βουλής και εξασφάλισε την παραγραφή των ποινικών ευθυνών για όσες αποφάσεις ελήφθησαν την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Καραµανλή – µεταξύ 2004 και 2007.

Πηγή: iefimerida.gr