Βαθμολογία

Στις 7.050 ευρώ το όριο για το μέρισμα

Η αύξηση του εισοδηματικού ορίου από τις 6.000 ευρώ στις 7.050 ευρώ για τον άγαμο, προκειμένου να δικαιούται το «κοινωνικό μέρισμα» αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, όσες αιτήσεις έχουν απορριφθεί έως τώρα, θα επανεξεταστούν με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις 2014). Παράλληλα, σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, επιπλέον 40.000 νέοι άνεργοι (άνεργοι το 2013) θα ενταχθούν στους δικαιούχους του μερίσματος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, ότι παραμένουν οι συντελεστές προσαύξησης κατά 1/3 για τη σύζυγο (το εισοδηματικό όριο για τους έγγαμους διαμορφώνεται στις 9.400 ευρώ) και κατά 1/6 για κάθε παιδί (για τετραμελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 11.750 ευρώ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ώστε να αποφασιστεί με ποιον τρόπο θα διανεμηθούν τα χρήματα που δεν έχουν ακόμη διατεθεί διότι οι περισσότερες αιτήσεις απορρίπτονται ενώ στην πραγματικότητα τα περισσότερα νοικοκυριά που κάνουν αιτήσεις βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία και θα έπρεπε να δικαιούνται μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στις 30 Μαΐου ολοκληρώθηκε η 2η φάση υποβολής αιτήσεων και σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου 160.000 νοικοκυριά έχουν λάβει το πράσινο φως ώστε την Τρίτη 10 Ιουνίου να πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους συνολικά 106 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτή τη φάση το μέσο επίδομα που θα δοθεί ανά νοικοκυριό είναι 662 ευρώ.

Αν στο ποσό των 106 εκατ. ευρώ προστεθούν και τα 133 ευρώ που είχαν δοθεί στις 10 Μαΐου σε περίπου 206.000 δικαιούχους, τότε γίνεται αντιληπτό ότι περισσεύουν περίπου 210 εκατ. ευρώ για να συμπληρωθεί το ποσό των 450 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί και περιελήφθη στο άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τις περίπου 160.000 αιτήσεις που έχουν προεγκριθεί από το σύστημα αξιολόγησης του συστήματος Taxis το υπουργείο Οικονομικών έστειλε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε περίπου 60.000 πολίτες για να δώσουν εξηγήσεις.

Αυτό διότι το σύστημα διασταυρώσεων εντόπισε περιπτώσεις ύποπτες για λάθη ακούσια ή σκόπιμα που μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλάνηση του συστήματος και χορήγηση του μερίσματος σε άτομα που δεν το δικαιούνται. Οσοι ανταποκριθούν άμεσα κατά πάσα πιθανότητα θα προλάβουν να ενταχθούν στον κατάλογο με τους δικαιούχους που θα πληρωθούν στις 10 Ιουνίου.

Δεν είναι, όμως, λίγοι εκείνοι που αντί να διορθώσουν τις αιτήσεις τις αποσύρουν φοβούμενοι ότι θα εντοπιστούν από το υπουργείο Οικονομικών και αντί να λάβουν μέρισμα θα πληρώσουν πρόστιμο.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ