Βαθμολογία

Ανοιχτή η διαδοχή Στουρνάρα

«Κλειδί» του επερχόμενου ανασχηματισμού είναι ο διάδοχος του κ. Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία, με το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίπτει μετ' επιτάσεως σενάρια, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, έχει υποχωρήσει το ενδεχόμενο τον κ. Στουρνάρα να διαδεχθεί ο κ. Σταύρος Παπασταύρου, καθώς η παραμονή του στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρείται κρίσιμη. Λόγω προγραμματισμένων ταξιδιών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, εάν ο ανασχηματισμός πραγματοποιηθεί την τρέχουσα εβδομάδα, πιθανότερη ημέρα είναι η αυριανή. Σε διαφορετική περίπτωση, εξελίξεις θα υπάρξουν μετά του Αγίου Πνεύματος, που είναι την προσεχή Δευτέρα, 9 Ιουνίου. Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία προς τον ανασχηματισμό. Συνεργάτες των δύο ανδρών επισημαίνουν ότι δεν απαιτείται νέα συνάντησή τους, τουλάχιστον δημόσια, καθώς οι δίαυλοι επαφής είναι ανοικτοί, ενώ, και κατά το παρελθόν, συναντήθηκαν μακριά από τα στραμμένα στο Μαξίμου φώτα των ΜΜΕ.

Προσώρας, το μόνο δεδομένο της συζήτησης για τις επικείμενες αλλαγές μοιάζει να είναι η αποχώρηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομίας και η εκ μέρους του ανάληψη της Τράπεζας της Ελλάδος, αντί του κ. Γ. Προβόπουλου. Ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει το οικονομικό επιτελείο, τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σενάρια, όπως το να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Σαμαράς την πολιτική εποπτεία του υπουργείου, δεν έχουν τεθεί καν προς συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεύτερες σκέψεις υπάρχουν και για το, επικρατέστερο, μέχρι πρότινος, σενάριο, αυτό της ανάληψης κεντρικού ρόλου στο νέο ΥΠΟΙΚ από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Σταύρο Παπασταύρου. Ομως, ενόψει και της διαπραγμάτευσης για το χρέος, η παρουσία του κ. Παπασταύρου θεωρείται απαραίτητη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο κ. Χρ. Λαζαρίδη. Υπό την έννοια αυτή, δεν αποκλείεται να αναζητηθεί, τελικά, πολιτικό στέλεχος που μπορεί να μην έχει, άμεσα τουλάχιστον, τη διαπραγματευτική επάρκεια του νυν υπουργού, ωστόσο θα μπορεί πιο εύκολα να απευθυνθεί, με πολιτικούς όρους, στην κοινωνία και στους βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά και να αντιπαρατίθεται με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στη Βουλή.

Καθώς εκκρεμεί, τις επόμενες ώρες, η εκταμίευση των 3,41 δισ. ευρώ του ΔΝΤ προς την Αθήνα, προγραμματίζονται ταξίδια του Ευ. Βενιζέλου (3-4 Ιουνίου) και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια (5-7 Ιουνίου) στο εξωτερικό, ενώ την Παρασκευή τα έντυπα ΜΜΕ θα υπολειτουργήσουν, το «παράθυρο» ευκαιρίας για τον ανασχηματισμό είναι η αυριανή ημέρα. Διαφορετικά, η ανακοίνωση των αλλαγών θα πραγματοποιηθεί ανήμερα ή αμέσως μετά την αργία του Αγ. Πνεύματος. Ενδεχόμενο παράτασης της εκκρεμότητας δεν υπάρχει, καθώς ήδη τα συμπτώματα υπολειτουργίας της κυβέρνησης είναι ορατά, όπως και τα δημόσια ή συνήθως υπόγεια «αλληλοκαρφώματα». Χθες, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης κάλεσε άπαντες να αφήσουν τον πρωθυπουργό να κάνει τη δουλειά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε, ουσιαστικά, την αποπομπή του κ. Γ. Μιχελάκη και ο γαλάζιος Δ. Τζαμτζής την απομάκρυνση του Αθ. Τσαυτάρη.

Εκτελεστική Γραμματεία

Σε αυτό το κλίμα, ο κ. Σαμαράς –ο οποίος χθες δέχθηκε στο Μαξίμου τους πέντε εκλεγέντες ευρωβουλευτές της Ν.Δ.– συγκαλεί σήμερα, στις 18.00, την Εκτελεστική Γραμματεία (σ.σ. το ανώτατο όργανο της Ν.Δ.) για έναν πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος. Η συνεδρίαση αποκτά ενδιαφέρον διότι διεξάγεται σε κλίμα αμηχανίας μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, ενόψει ανασχηματισμού, αλλά και με πολλά ανοικτά μέτωπα, καθώς σειρά γαλάζιων στελεχών στήριξε ευθέως «αντάρτικες» υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιώργος Π.Τερζής)