Βαθμολογία

Βίντεο από συγκλονιστική έκρηξη στον Ηλιο

Μία συγκλονιστική έκρηξη στεμματικού υλικού από τον Ήλιο, κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, IRIS. Είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε βίντεο με τέτοια λεπτομέρεια μία τόσο μεγάλη έκρηξη στεμματικού υλικού. Ο χώρος μάλιστα στον οποίο απλώθηκε η μέγιστη ισχύς της έκρηξης ισοδυναμεί σε πλάτος με πέντε πλανήτες σαν την Γη και σε μήκος με επτά πλανήτες σαν τον δικό μας.

Το στεμματικό υλικό αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια αλλά και χηµικά στοιχεία όπως το ήλιο, ο σίδηρος, το άζωτο – έχει µάλιστα και ψήγµατα χρυσού – είναι πλήρως ιονισµένο και για τον λόγο αυτόν ανάλογα µε τις… διαθέσεις του επηρεάζονται τα δορυφορικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών ή οι σταθµοί ενέργειας ανά τον κόσµο.

Το στεμματικό υλικό εξαπλώνεται σε μεγάλη έκταση στο ηλιακό μας σύστημα. Αν στην πορεία του βρεθούν κάποια διαστημόπλοια τότε οι υπεύθυνοι για την λειτουργία τους «απενεργοποιούν» ορισμένα κρίσιμα επιστημονικά τους όργανα για να μην υποστούν βλάβες.

Το στεμματικό υλικό προέρχεται από τις περίφημες κηλίδες του ήλιου. Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ξενοφών Μουσσάς, «οι κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στον ήλιο όπου δημιουργούνται έντονα μαγνητικά πεδία. Συσσωρεύονται τεράστια ποσά ενέργειας που, όταν το μαγνητικό πεδίο του ήλιου δεν μπορεί να τα συγκρατήσει, τότε δημιουργούνται εκρήξεις».

Από τις εκρήξεις αυτές ξεχύνεται στεμματικό υλικό, όπως λέγεται, προς την ευρύτερη διαστημική γειτονιά μας και φυσικά προς τη Γη, με ταχύτητα από 400 χλμ. το δευτερόλεπτο έως 900 χλμ. το δευτερόλεπτο.

Η συγκεκριμένη έκρηξη υπολογίστηκε πως εκτόξευσε υλικό προς το διάστημα με ταχύτητα μεγαλύτερη από 600 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Το διαστημόπλοιο IRIS βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο τους τελευταίους 11 μήνες και σκοπός του είναι να μελετά τις διεργασίες που συμβαίνουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του μητρικού μας άστρου.

">http://

Πηγή: shootandgoal.com