Βαθμολογία

Delete σε ό,τι σας ενοχλεί

Στη Γαλλία πρόσφατα μια μητέρα ζήτησε να αφαιρεθούν από το Διαδίκτυο φωτογραφίες τής (ελαφρά) ντυμένης έφηβης κόρης της. Στη Ρουμανία, μια γυναίκα προσπάθησε να εμποδίσει την πρόσβαση του κοινού μέσω του Διαδικτύου σε έγγραφα που αφορούν την έκδοση του διαζυγίου της.

Και στη Βρετανία, ένας πρώην πολιτικός ζήτησε από την Google να σβηστούν οι διαδικτυακοί σύνδεσμοι (links) που παραπέμπουν σε βιβλίο το οποίο θεωρεί ότι είναι δυσφημιστικό για τον ίδιο. Το έργο αυτών - και πολύ περισσότερων - Ευρωπαίων ίσως τώρα γίνεται πιο εύκολο. Μετά την απόφαση-σταθμό του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το «δικαίωμα στη λήθη» στο Διαδίκτυο, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης δεδομένων σε αυτό, η Google, δημιούργησε ειδική ιστοσελίδα που θα επιτρέπει σε ευρωπαίους πολίτες να υποβάλλουν «αίτηση» για την αφαίρεση συνδέσμων προς ιστοσελίδες. Πρόκειται για links που παραπέμπουν σε άρθρα εφημερίδων ή άλλο ιντερνετικό υλικό, στο οποίο δεν επιθυμούν να έχει πρόσβαση όλος ο πλανήτης.

Για τον σκοπό αυτόν από χθες όποιος ευρωπαίος πολίτης επιθυμεί, μπορεί να επισκέπτεται ειδική ιστοσελίδα της Google και να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του. Αφού επιλέξει τη χώρα, στη συνέχεια συμπληρώνει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. Η Google ζητά επίσης να της σταλεί ηλεκτρονικά επίσημο έγγραφο αναγνώρισης του αιτούντος με φωτογραφία (π.χ. ταυτότητα, άδεια οδήγησης). Στη συνέχεια, ο αιτών προσδιορίζει τα links που θα επιθυμούσε να αφαιρεθούν για να εξετάσει το αίτημά του η εταιρεία.

Την αίτηση μπορεί να υποβάλει και εκπρόσωπος (π.χ. δικηγόρος) ή άλλο σχετιζόμενο πρόσωπο (π.χ. σύζυγος) που καλείται να συμπληρώσει τα δικά του στοιχεία. Εκτός από τους πολίτες των 28 χωρών της ΕΕ, «δικαίωμα στη λήθη» έχουν επίσης η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία και η Ελβετία. Ολα άρχισαν όταν ισπανός πολίτης ζήτησε να αφαιρεθούν από τα αποτελέσματα αναζήτησης στοιχεία δημοπρασίας του σπιτιού του, κάτι που είχε αρνηθεί η Google. Ο ίδιος όμως δεν κάθησε με σταυρωμένα τα χέρια μετά την άρνηση της αμερικανικής εταιρείας που κατέχει ηγετική θέση στον χώρο αυτόν. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και την υπόθεσή του εξέτασε τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο έλαβε μια απόφαση που αλλάζει πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο.

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι κατόπιν απαίτησης ευρωπαίων χρηστών, η Google είναι υποχρεωμένη να αφαιρεί προσωπικά στοιχεία που εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει αναζήτηση με το ονοματεπώνυμό του.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία του Ιντερνετ, πλήττοντας καίρια την Google η οποία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά αναζήτησης δεδομένων μέσω Διαδικτύου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Λάρι Πέιτζ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το «δικαίωμα στη λήθη» μπορεί να πλήξει το επιχειρείν στον χώρο του Διαδικτύου και να βοηθήσει απολυταρχικές κυβερνήσεις που θα ήθελαν να περιορίσουν όσα διακινούνται στον παγκόσμιο ιστό. Οσοι όμως έχουν κάνει ήδη αιτήσεις να αφαιρεθούν προσωπικά τους στοιχεία από τις αναζητήσεις, μάλλον έχουν άλλη γνώμη. Η Google αναφέρει ότι τα links θα αφαιρούνται μόνο για τα αποτελέσματα αναζητήσεων που εμφανίζονται όταν κάποιος κάνει αναζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι από τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης η Google δημιούργησε εκτός από την ειδική ιστοσελίδα υποβολής αιτημάτων και επιτροπή από ειδικούς στο Διαδίκτυο.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις

Η Google ανέβασε την ιστοσελίδα https://support.google.com/legal/contact/lr_eudpa?product=websearch&hl=en όπου ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για το «δικαίωμα στη λήθη»

Πηγή: TA NEA