Βαθμολογία

ΣΥΡΙΖΑ: Θα καταργήσουμε τις Πανελλαδικές

Την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών του λυκείου στην ανώτατη εκπαίδευση, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σημερινή πρεμιέρα των εξετάσεων και την τραγική είδηση της αυτοκτονίας ενός 18χρονου στα Γιαννιτσά.

Αντί για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το δικό του σχέδιο έξι σημείων, μεταξύ των οποίων είναι και η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Οταν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκινούν με την τραγική είδηση ότι ένας από τους μαθητές μας, ένας νέος 18 χρόνων, δεν άντεξε τη ψυχολογική φόρτιση των εξετάσεων και έβαλε τέλος στη ζωή του, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σα να μην συμβαίνει τίποτε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι πανελλαδικές εξετάσεις πάντα ήταν μια «δοκιμασία» μεγάλης διάρκειας, μια μαραθώνια κούρσα με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες αλλά και για τις οικογένειές τους.

Οι μύθοι, που χρόνια καλλιεργούνται, γύρω από τις πανελλαδικές εξετάσεις ότι τάχα είναι το μόνο δίκαιο, αδιάβλητο και αξιοκρατικό σύστημα εισαγωγής έχουν καταρρεύσει.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, χαρακτηρίζοντας το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων «άδικο, διαβλητό και ταξικό».

Στρέφοντας τα πυρά του κυρίως κατά του υπουργείου Παιδείας, για την επέκταση του θεσμού των εξετάσεων σε όλες τις τάξεις του λυκείου, υποστηρίζει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου και η βίαιη εξώθηση των μαθητών και μαθητριών στην πρόωρη άτυπη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και στην απλήρωτη και εκμεταλλευτική μαθητεία».

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι «η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει κάνει τις πολιτικές της επιλογές, διαθέτει 1.570.000 ευρώ για τη δημιουργία της τράπεζας θεμάτων, ενώ με το ίδιο ποσό θα μπορούσε να προσλάβει πάνω από 1.000 αναπληρωτές, με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντικό μέρος των εκπαιδευτικών κενών των σχολείων».

Στη συνέχεια, τονίζεται ότι οι πολιτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης.

«Η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς:

Θα καταργήσει το νόμο περί «νέου λυκείου» και θα αποδεσμεύσει άμεσα τις εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου Λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα θα επανεξετάσει το ατελείωτο πλέγμα εξετάσεων και θα το αντικαταστήσει με ένα διαρκή πολύπλευρο έλεγχο των γνώσεων των μαθητών που δεν θα διακόπτει την εκπαιδευτική διαδικασία και κυρίως δεν θα δημιουργεί στους μαθητές και στις μαθήτριες το αίσθημα της απόρριψης και της αποτυχίας.

Θα ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους εκπαιδευόμενους, όλη την ελληνική κοινωνία για την ανασυγκρότηση της δημόσιας παιδείας που επιβάλλεται.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν ξεκάθαρο στόχο να διασφαλίσει το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, γι' αυτό προτείνει:

· 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους και 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

· Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση.

· Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

· Ενιαίο χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.»

Πηγή: newsbeast.gr