Βαθμολογία

Κόντρα γιατρών ΠΕΔΥ-Υπουργείου Υγείας

Η εφαρμογή του οκτάωρου συνεχούς ωραρίου στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΕΔΥ αποτελεί τη νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ γιατρών και του υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα.

Πριν από έξι ημέρες η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) επέδωσε στο υπουργείο Υγείας εξώδικο, χαρακτηρίζοντας «αυθαίρετο και πέραν πάσης επιστημονικής λογικής» το καθεστώς επιβολής 8ώρου «με όποιους κινδύνους αυτό εγκυμονεί για τους ασθενείς και τους γιατρούς».

Οι γιατροί είχαν αποστείλει και προ ημερών στο υπουργείο Υγείας επιστολή για το ίδιο ζήτημα, στην οποία ανέφεραν ότι διεθνώς οι ειδικευμένοι γιατροί δεν εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς για περισσότερο από πέντε ώρες.

Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε πριν από δύο ημέρες ότι οι ειδικευμένοι ιατροί - οδοντίατροι που προέρχονται από τις πρώην μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, εργάζονται πλέον στο ΠΕΔΥ βάσει νόμου ως ιατροί - οδοντίατροι ΠΕ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

«Κατά συνέπεια», συμπλήρωσε, «το ωράριο εργασίας τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής τους στον κλάδο ιατρών - οδοντιάτρων ΕΣΥ, είναι το οκτάωρο με βάση όσα ισχύουν και για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους».

Η απάντηση του κ. Μπέζα δεν ικανοποίησε τους γιατρούς, οι οποίοι του καταλογίζουν ότι «παρακάμπτοντας τη λογική και με κίνητρο επίδειξης αλαζονικής πολιτικής ισχύος» χρησιμοποίησε το «επιχείρημα» ότι το «ωράριο είναι το οκτάωρο» με βάση όσα ισχύουν για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

«Λυπούμεθα για το γεγονός που ο συγκεκριμένος υφυπουργός Υγείας δεν αντιλαμβάνεται, παρ' ότι όφειλε, τις επιστημονικά διατυπωμένες προϋποθέσεις lege artis άσκησης της ιατρικής», συμπληρώνει η Ομοσπονδία και προαναγγέλλει ότι οι γιατροί του ΠΕΔΥ θα καταθέσουν άμεσα μηνυτήρια αναφορά εναντίον των υπευθύνων «για εξαναγκασμό τους σε πλημμελή άσκηση επιστημονικών καθηκόντων και πολλαπλή έκθεση σε κινδύνους διάπραξης ιατρικών λαθών με ότι αυτά συνεπάγονται».

Πηγή: naftemporiki.gr