Βαθμολογία

Αύξηση των δόσεων στην Εφορία

Αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις 12 σε τουλάχιστον 48 σχεδιάζει η κυβέρνηση. «Πρέπει να κάνουμε κάτι για να πάρει ο κόσμος ανάσα τώρα» σχολιάζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το μήνυμα της κάλπης προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τα νεότερα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που αναδεικνύουν τον απόλυτο εφιάλτη των φορολογουμένων.

Στο τέλος Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Μάλιστα τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014 στο τέλος Απριλίου είχαν σκαρφαλώσει ήδη στα 4,323 δισ. ευρώ - από 3,5 δισ. ευρώ το Μάρτιο - και εκτιμάται ότι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 62 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν συσσωρευτεί έως τα τέλη του 2013. «Αν έχουμε ξεκινήσει έτσι από τις αρχές του έτους, τι θα γίνει όταν από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος και το φόρο ακινήτων» αναρωτιέται άλλο στέλεχος της Καραγιώργη Σερβίας.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ

Η μείωση των φόρων είναι στα πλάνα της κυβέρνησης και μάλιστα ήδη έχουν αρχίσει να καταρτίζονται χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αύριο. Οι αποφάσεις για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 15% για τις επιχειρήσεις, στο 33% - ο ανώτατος συντελεστής φόρου - για τα φυσικά πρόσωπα και στο 12% για τον ΦΠΑ εκτιμάται ότι δεν μπορεί να δρομολογηθούν πριν από τον Σεπτέμβριο όταν θα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια του προϋπολογισμού. Και η ανάσα στους φορολογουμένους είναι κάτι που φαίνεται να αναζητά η κυβέρνηση, το συντομότερο δυνατό.

ΠΑΖΑΡΙΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει εισηγηθεί ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στον Πρωθυπουργό να υπάρξει νέα γενναία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι 48 δόσεις φαντάζουν για ορισμένες πηγές της Καραγιώργη Σερβίας το μίνιμουμ που θα πρέπει να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την τρόικα, παρότι δεν λείπουν και οι πιο... φιλόδοξοι που θέτουν τον πήχη στις 100 δόσεις.

Το τελευταίο σενάριο για αυτούς που έχουν διαπραγματευτεί με την τρόικα στο παρελθόν μοιάζει ανέφικτο. «Γενικά δεν θέλουν να συζητούν για νέες αλλαγές στην πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό μας έδειξαν στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις».

Υπό το βάρος του πανευρωπαϊκού μηνύματος των ψηφοφόρων, όμως, αλλά και των απογοητευτικών στοιχείων για το βουνό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ψηλώνει μήνα τον μήνα επικίνδυνα, ορισμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι και η τρόικα δεν μπορεί παρά να βάλει νερό στο κρασί της. Ετσι, σχεδιάζουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ώστε το συντομότερο δυνατό οι φορολογούμενοι, με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, να έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους φόρους τους σε τουλάχιστον 48 μηνιαίες δόσεις.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Έλενα Λάσκαρη)