Βαθμολογία

Νέα πρόταση για την ΑΕΛ!

Παρουσίαση και τεκμηρίωση πρότασης

για συλλογική ιδιοκτησία στην ΠΑΕ ΑΕΛ

Μια ξεχωριστή πρόταση θα κατατεθεί σήμερα στη Γ.Σ. των μελών της ΑΕΛ και αυτή θα είναι ένα νέο μοντέλο συλλογικής ιδιοκτησίας που εκπονήθηκε από τρεις φιλάθλους της λαρισινής ομάδας που ζούνε εκτός Λάρισας. Η πρόταση θα τεθεί όχι για ψήφιση αλλά για ενημέρωση των μελών και του διοικητικού συμβουλίου σαν μια εναλλακτική πρόταση στο δίλημμα Πλέξίδα ή Όλιβερ. Αναλυτικά: 

  1. Εισαγωγή

Οι εξελίξεις στην ΑΕΛ τα τελευταία χρόνια γέννησαν μέσα μας την ανάγκη για αναζήτηση μιας εναλλακτικής πρότασης για την ομάδα μας, μιας πρότασης που θα την αποδεσμεύει από τα δεσμά της εξάρτησης στις βουλές των ψεύτικων επενδυτών και των κάλπικων «σωτήρων».. Όλα όσα ακολουθούν είναι το αποτέλεσμα της εθελοντικής εργασίας μιας ομάδας οπαδών της ΑΕΛ, ακαδημαϊκών και επιστημόνων στην Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Το θέτουμε εν λευκώ στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης και στη διάθεση του Σωματείου της ΑΕΛ για μελέτη, προβληματισμό και κάθε άλλη χρήση, δίχως να διεκδικούμε τίποτα περισσότερο. Δεν ζητούμε την ψήφο σας, ούτε θέτουμε την πρότασή μας σε οποιασδήποτε μορφής αντιπαράθεση με άλλες προτάσεις, πρόσωπα ή «υποψηφιότητες». Ζητούμε απλά να μας ακούσετε και να σκεφτείτε όσα σας παρουσιάσουμε, διότι σε όσα ακολουθούν υπάρχουν όραμα, αφοσίωση, πίστη, αγάπη για την ΑΕΛ και φυσικά πολύς χρόνος που αφιερώσαμε.

Με έμφαση, με φορτικότητα και με επιμονή κάποιοι θέλουν να μας πείσουν σήμερα, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο. Άλλοι μας θέτουν ένα εκβιαστικό δίλημμα, ενώ άλλοι έβγαλαν ήδη το πόρισμα και μας λένε με σιγουριά ότι η λύση για την ΑΕΛ είναι «μονόδρομος»... Εμείς λέμε κάτι άλλο:

Η ΑΕΛ κύριοι, δεν καταλαβαίνει από αδιέξοδα και πολύ περισσότερο από τεχνητά αδιέξοδα. Η ΑΕΛ δεν αναγνωρίζει διλήμματα και πολύ περισσότερο διλήμματα ΣΚΑΡΤΑ. Η ΑΕΛ δεν μπορεί να υποχρεώνεται ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ σε μονόδρομους και πολύ περισσότερο σε μονόδρομους που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ, αντί να μας πάνε ΜΠΡΟΣΤΑ. Τίποτα λιγότερο από το τέλειο δεν είναι αρκετό για την ΑΕΛ. Μίζερες νοοτροπίες και λύσεις του τύπου «ας βολευτούμε με το μικρότερο κακό» αρμόζουν στη γενικότερη μετριότητα και τις κολοπετεινίτσες της ελληνικής επαρχίας, αλλά όχι στην ΑΕΛ.

Εξάλλου δεν πέρασε πολύς καιρός από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και πάλι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με παρόμοια διχαστικά ψευδοδιλήμματα. Το αποτέλεσμα γνωστό: Άλλη μια χρονιά γεμάτη από τραγικούς διοικητικούς χειρισμούς που σε πολλές περιπτώσεις μίκρυναν το όνομά μας. Και παρότι η ομάδα μετά τους αγώνες του περασμένου καλοκαιριού είναι απολύτως καθαρή από χρέη και παρότι τυπικά υπήρχε η θεσμική εγγύηση και η διοικητική κάλυψη της Ερασιτεχνικής ΑΕΛ και παρότι αγωνιζόμασταν σε μια ερασιτεχνική κατηγορία χαμηλών απαιτήσεων, φέτος τα αυτιά μας δεν προλάβαιναν να ακούν και τα μάτια μας δεν προλάβαιναν να βλέπουν τις αλλεπάλληλες γκάφες, αστοχίες αλλά και συμπεριφορές προσβλητικές για το Σωματείο και την ένδοξη ιστορία του (μαρκαδόροι, αφίσες, Λιάπης, Ζαχαρής, Κυριακίδης, επίθεση σε διαιτητή, απαράδεκτη επιστολή παικτών υπό τις ευλογίες της διοίκησης του Σωματείου που φαντάζει έρμαιο στα χέρια του ΕΝΟΣ και ΜΟΝΟΥ χορηγού που "βάζει τα χρήματά του").

Και ενώ η πράξη μας έδειξε τρανή αποτυχία σε μια σειρά από συγκεκριμένους τομείς ακόμη και στα περιβόητα 11 σημεία, αλλά και όχι μόνον, ενώ το ποδοσφαιρικό παρελθόν του επίδοξου σωτήρα μιλάει από μόνο του (με πλαστές εγγυητικές και αποβολή από το πρωτάθλημα των Τρικάλων κλπ), ενώ ΤΟ ΟΞΥΜΩΡΟ είναι ότι ακόμη και στο υποτιθέμενο δυνατό σημείο του – το οικονομικό- υπήρχαν μέχρι χτες οφειλές προς το Σωματείο (50.000€ από τον Αύγουστο ακόμα), προς παίκτες και υποχρεώσεις (σύμφωνα με καθημερινές ραδιοφωνικές αναφορές του κ. Καλογιάννη που δεν διαψεύδονται άνοιγμα 150.000€) και με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ηλία Κυριακίδη που είναι απλήρωτος από τον Ιανουάριο.

1. Το «τέλος» του προεδροκεντρικού μοντέλου

Το ιδιοκτησιακό και διοικητικό μοντέλο του ενός χρηματοδότη που διοικεί ανεξέλεγκτος την ΠΑΕ είναι πλήρως χρεωκοπημένο, τόσο παγκόσμια όσο και στη χώρα μας και ακόμη πιο συγκεκριμένα στην ομάδα μας. Από το 1996 έως σήμερα η ΑΕΛ διοικούμενη με το συγκεκριμένο μοντέλο έζησε ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) υποβιβασμούς, εκ των οποίων οι δύο ήταν οικονομικοί και δύο χρεωκοπίες (όταν το οικονομικό πλασάρεται ως το δυνατό χαρτί των «χρηματοδοτών»!!!).

Εντελώς επιγραμματικά αν θέλαμε να συνοψίσουμε τις αδυναμίες του εν λόγω αποτυχημένου διοικητικού μοντέλου μπορούμε να αναφερθούμε:

  • Στην ταύτιση της μοίρας μιας ιστορικής ομάδας με ένα πρόσωπο, με όσα ρίσκα αυτό φέρει μαζί του, ξεκινώντας από τα πολύ απλά όπως τι γίνεται σε ένα αναπάντεχο πρόβλημα υγείας ή ένα δυστύχημα, συνεχίζοντας με ζητήματα ιδιοσυγκρασίας και πνευματικής ισορροπίας, φιλοσοφίας, σεβασμού στα ιδεώδη της Ομάδας, και καταλήγοντας στην μετακύλιση πιθανής ατομικής οικονομικής αποτυχίας στην ΠΑΕ, φαινόμενο που έχουμε παρατηρήσει δεκάδες φορές στο παρελθόν, με πάντα καταστρεπτικά για τις ομάδες αποτελέσματα.
  • Κακώς εννοούμενη σύγχυση μεταξύ των οικονομικών των ΠΑΕ και του εκάστοτε μεγαλομετόχου - αφεντικού (η τραγική θεωρία της “κοινής τσέπης”). 
  • Παντελής έλλειψη διαφάνειας και δυνατότητας ελέγχου στην οικονομική διαχείριση με καταστρεπτικά αποτελέσματα και χρεωκοπίες ακόμη και σε περιπτώσεις ομάδων με ετήσια έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
  • Αδυναμία αποτροπής των εξαιρετικά διαδεδομένων φαινομένων του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, του παράνομου στοιχήματος και των στημένων αγώνων, εφόσον μοναδικός κουμανταδόρος είναι ένα πρόσωπο που κινεί τα νήματα δίνοντας λογαριασμό μόνον στον εαυτό του.
  • Κίνδυνος ένταξης σε κυκλώματα και σφαίρες επιρροής του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίχως δυνατότητα αντίδρασης.
  • Πάντοτε υπαρκτό ενδεχόμενο αναπάντεχης αποχώρησης είτε λόγω “απογοήτευσης”, είτε λόγω “κόπωσης”, είτε  για οποιοδήποτε πιθανή αιτία. Σε αυτή την περίπτωση τα ενδεχόμενα είναι δύο: Είτε να εγκαταλείψει τις μετοχές στο μητρικό σωματείο, με αποτέλεσμα η ομάδα να βρίσκεται και πάλι στο σημείο εκκίνησης. είτε να προβεί σε μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε οποιονδήποτε, δίχως ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ δυνατότητα αντίδρασης από τον κόσμο της ομάδας.

Αντιθέτως, η στροφή σε σχήματα συλλογικής ιδιοκτησίας σε διάφορες παραλλαγές βρίσκει τεράστια άνθηση σε διεθνές επίπεδο, προσδίδοντας στις ομάδες χαρακτηριστικά που έλειψαν από το μοντέρνο ποδόσφαιρο:

  • Εμπέδωση συλλογικής νοοτροπίας και ταύτιση Οπαδών - Μελών - Συλλόγου - Ομάδας.
  • Αδιαπραγμάτευτη και απόλυτη οικονομική και διοικητική Διαφάνεια.
  • Καλλιέργεια ενιαίας φιλοσοφίας Συλλόγου που θα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων διεργασιών και συλλογικών αποφάσεων και θα παραμένει σταθερή και ανεπηρέαστη στις εναλλαγές διοικήσεων.
  • Εμπέδωση λειτουργίας με βάση υγιείς οικονομικούς κανόνες financial fair play (ξοδεύω όσα  εισπράττω / όσα προσδοκώ να εισπράξω).
  • Απαλλαγή από κρούσματα οικονομικής εκμετάλλευσης και κακοδιαχείρισης.
  • Επανεπένδυση θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων σε υποδομές σωματείου με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.
  • Ειλικρινής προσέγγιση ΠΑΕ με τοπικούς φορείς και δυνατότητες ουσιαστικής αλληλοϋποστήριξης που θα βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αφού τα μέλη της ΠΑΕ, θα είναι και μέλη της τοπικής κοινωνίας και δεν θα αποσκοπούν στο οικονομικό κέρδος.
  • Δημιουργία σταθερών και διαχρονικών δομών λειτουργίας του ποδοσφαιρικού τμήματος -από τις ακαδημίες έως την πρώτη ομάδα- που θα παραμένουν αλώβητες και ανεπηρέαστες στην αλλαγή των εκάστοτε εκλεγμένων διοικήσεων, πλην των απαραίτητων επιμέρους βελτιωτικών κινήσεων.

         2. Γιατί το μοντέλο συλλογικής ιδιοκτησίας είναι ρεαλιστικό στην ΑΕΛ

Συνήθως όταν καλείται κανείς να προωθήσει την πρόταση της συλλογικής ιδιοκτησίας, όπως καλή ώρα εμείς τώρα, οι πιο συχνές αναφορές έχουν να κάνουν σε διάσημα παραδείγματα αυτοδιαχειριζόμενων επαγγελματικών ομάδων, όπως η Μπάγερν και η Μπαρτσελόνα, ενώ από τους πολέμιους της εν λόγω φιλοσοφίας τονίζεται συνήθως (και δίκαια) η αποτυχία του Άρη Θεσσαλονίκης. Πριν έλθουμε να σας μιλήσουμε κάναμε  μια μικρή έρευνα σε κάποια παραδείγματα που θεωρήσαμε χρήσιμο να εξετάσουμε, λόγω των κοινών στοιχείων που παρουσιάζουν με τη δική μας περίπτωση.

α) Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της γειτονικής Αναγέννησης Καρδίτσας που εκπροσωπεί στην Football League μια πόλη με το ⅓ του πληθυσμού της Λάρισας (60.000 κάτοικοι) και έναν νομό αντίστοιχα μικρότερο, ενώ ούτε η ΑΣΑ, ούτε η περιοχή της Καρδίτσας έχει κάτι αξιόλογο να επιδείξει σε επίπεδο ποδοσφαιρικών διακρίσεων και με λαϊκή, φίλαθλη και οπαδική δυναμική απείρως μικρότερη της ΑΕΛ.

Η ομάδα αυτή οργανώθηκε πάνω σε μια παραλλαγή μοντέλου συλλογικής διαχείρισης και ιδιοκτησίας όταν ακόμη βρισκόταν στη Δ’ ΕΘνικη και έκτοτε έφτασε με συνεχόμενες ανόδους στη ΦΛ. Φέτος η Καρδίτσα ίδρυσε ΠΑΕ, οργάνωσε ανταγωνιστικό σύνολο και διεκδίκησε την είσοδό της στα πλέυ-οφ έχοντας μια αξιοπρεπή παρουσία, πριν από λίγες ημέρες μάλιστα ήταν μια από τις 3 ομάδες που εξασφάλισε την αδειοδότηση από την περιβόητη ΕΕΑ σε αντίθεση πχ με τον Τύρναβο. Ορισμένοι αριθμοί μπορούν να μας δείξουν ότι τα πράγματα δεν είναι όσο απρόσιτα και δύσκολα, όσο μας τα παρουσιάζουν και ότι αφού τα κατάφερε μια μικρή ομάδα όπως η Καρδίτσα, η ΑΕΛ μπορεί να διαπρέψει και να διακριθεί.

  • Το σύνολο του φετινού μπάτζετ της ΑΣΑ κυμάνθηκε στις 400.000 ευρώ. Εξ αυτών 200.000 € κάλυψαν τις ανάγκες του ποδοσφαιρικού τμήματος συνολικά και άλλες 200.000 € κάλυψαν τις λειτουργικές δαπάνες, μεταξύ των οποίων περίπου σε 70.000 € ανήλθε το συνολικό κόστος διαδικασιών σύστασης νέας ΠΑΕ.
  • Το υψηλότερο συμβόλαιο ανερχόταν σε 18.000 €.
  • Αναμενόμενα έσοδα από ΟΠΑΠ και τηλεοπτικά ήταν περίπου 150.000 €.
  • Πούλησε 380 διαρκείας με έσοδα περίπου 45.000 €.
  • Από εισιτήρια αγώνων εισέπραξε 95.000 €.
  • Είχε 100 διαφημιστικές πινακίδες και άλλες χορηγίες με έσοδα περίπου 50.000 €.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση μελών 95.000 €.

Εννοείται ότι δίχως τα μεγέθη, οι απαιτήσεις και οι στόχοι των δύο ομάδων ΑΣΑ και ΑΕΛ να μπορούν να σταθούν σε οποιουδήποτε είδους σύγκριση, τα σχετικά μεγέθη των οικονομικών της Καρδίτσας αναδεικνύουν ότι κόμη και μια ομάδα με ρεκόρ τετραετίας τα 1800 εισιτήρια από αγώνα με ΠΑΟΚ μπορεί να χρηματοδοτήσει και να συντηρήσει αξιοπρεπώς μια ομάδα στη FL χάρη στη διάφανη και νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική και τη συσπείρωση των ομολογουμένως κατά πολύ λιγότερων φιλάθλων της. Γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι με απευθείας αναγωγή των μεγεθών αυτών στα δικά μας δεδομένα, η υπόθεση FL για την ΑΕΛ μπορεί να είναι μια πολύ απλούστερη υπόθεση και φυσικά με υψηλότερες βλέψεις, δίχως φυσικά να παραβλέπονται οι βάσεις της ομάδας που δεν είναι άλλες από τις υποδομές που θα εξασφαλίζουν το μέλλον της.

Όλα τα ανωτέρω στοιχεία συνοδεύονται από μια πολιτική ενημέρωσης και διαφάνειας στα οικονομικά για όλα τα μέλη με συχνές Γ.Σ. και δικαίωμα κάθε μέλους να απαιτεί (πραγματικά και όχι ρητορικά) με επίσκεψη στα γραφεία ενημέρωση για κάθε οικονομικό στοιχείο, από συμβόλαια παικτών μέχρι τις παραμικρές δαπάνες και έσοδα. Η σύγκριση με την κατάσταση που ίσχυε φέτος σε εμάς –ακόμη και σε επίπεδο Γ’ Εθνικής Ερασιτεχνικής- είναι απογοητευτική.

Σχετικά με το μετοχικό κεφάλαιο (για τη Football League 300.000 ευρώ), αυτό καλύφθηκε τμηματικά από συνολικά 21 μετόχους κατά τη διάρκεια της χρονιάς δίχως τούτο να αποτελέσει πρόβλημα για την απρόσκοπτη αδειοδότηση της ΠΑΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν απαιτήθηκε προκαταβολική κατάθεση του συνολικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, ούτε και δέσμευση αυτού. Αντιθέτως τα ποσά που καταβλήθηκαν ως μετοχικό κεφάλαιο χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης και γίνονταν τμηματικές αναλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες της ΠΑΕ κατά τη διάρκεια της σεζόν υπό την προϋπόθεση ότι στην ΕΕΑ προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά (πληρωμές συμβολαίων κλπ). Ο μεγαλύτερος μέτοχος κ. Μπούρμπος ελέγχει συνολικά (μαζί με τη σύζυγό του) περίπου το 40% του Μ.Κ..

β) Ένα ακόμα παράδειγμα κοντά στην ελληνική νοοτροπία αν και σε διαφορετικό νομικό πλαίσιο, είναι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Κύπρου.

 Το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Κύπρου αποτελείται από ομάδες που εκπροσωπούν Σωματεία ΧΩΡΙΣ την παρεμβολή ΠΑΕ ή εταιρειών, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους. Οι ομάδες/τμήματα που εκπροσωπούν το Σωματείο σε κάθε άθλημα ελέγχονται απευθείας από τα ΔΣ των Σωματείων τα οποία λειτουργούν με κάθε αρμοδιότητα των αντιστοίχων των ΠΑΕ στην Ελλάδα. Προκειμένου να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω καθώς και οι διαφορές με την ελληνική πραγματικότητα θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και ειδικότερα την οικονομική διαχείριση:

Το Δ.Σ. υποχρεούται να υποβάλει ετήσια προς έγκριση από Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που θα λαμβάνει χώρα τουλάχιστον 15 μέρες πριν από την έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου, τον προϋπολογισμό εξόδων και εσόδων του Συλλόγου για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Η διοίκηση μπορεί να δανείζεται ή να αναζητεί χρηματοδότηση, να επιβαρύνει ή υποθηκεύει ολόκληρο ή μέρος της περιουσίας του Συλλόγου μέχρι το συνολικό ποσόν (κατά τη διάρκεια της θητείας του) 500.000 € (πεντακόσιες χιλιάδες). Για δανεισμό ή/και επιβάρυνση κατά τη διάρκεια θητείας ενός ΔΣ ποσού άνω των 500.000€ απαιτείται η προηγούμενη έγκριση Γενικής Συνέλευσης.

Τυχόν υπέρβαση από ΔΣ των εξόδων ενός εγκεκριμένου Προϋπολογισμού μίας αγωνιστικής περιόδου μπορεί μόνο να επικυρωθεί και να εγκριθεί από Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Ο Σύλλογος υποχρεούται να διορίζει ελεγκτές για τη διεξαγωγή του ετησίου ελέγχου των οικονομικών του Συλλόγου και τη σύνταξη έκθεσης επί του ελέγχου, σύμφωνα με τα Διεθνή Ελεγκτικά Πρότυπα. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από εκλεγμένη επιτροπή (Ελεγκτική) μελών που έχουν πλήρη, ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση σε οποιοδήποτε και όλα τα οικονομικά αρχεία του Συλλόγου, και οποιουδήποτε τμήματος αυτού.

Η διάρθρωση του ποδοσφαιρικού τμήματος γίνεται με απόφαση του Σωματείου και επανδρώνεται από μέλη του αν και υπάρχει πάντα η δυνατότητα να προσληφθούν επαγγελματικά στελέχη, κάτι το οποίο γίνεται πλέον στην πλειοψηφία των εξειδικευμένων θέσεων. Ενδεικτικά, η επιλογή μετεγγραφών παικτών γίνεται από τεχνικό διευθυντή ή προπονητή, αλλά η έγκρισή τους εναπόκειται σε επιτροπή προγραμματισμού που απαρτίζεται από μέλη του Σωματείου.

 Πρόσφατα αποφασίστηκε η συγκρότηση εταιρίας για την διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος (κάτι που προσομοιάζει με το υπόδειγμα της ΠΑΕ) ,παρόλα αυτά ο έλεγχος του Σωματείου επί του ΔΣ παραμένει ισχυρός. Συμμετέχει με 3 μέλη στο Δ.Σ. της εταιρείας επί συνόλου 9, αλλά το Σωματείο διατηρεί το δικαίωμα του βέτο για ΚΑΘΕ απόφαση που θεωρεί ότι βλάπτει τα συμφέροντά του. Τα Σωματεία της Κύπρου απευθύνονται σε μια χώρα με πληθυσμό 700.000 κατοίκων και ενώ η μισή χώρα βρίσκεται υπό κατοχή, παρόλα αυτά λόγω της βιωματικής σύνδεσης τους με τα μέλη τους καταφέρνουν να συσπειρώσουν τον κόσμο στον οποίο απευθύνονται και εκπροσωπούν ταυτόχρονα. Στο παράδειγμα της Ανόρθωσης, το Σωματείο διαθέτει ιδιόκτητο γήπεδο που κατασκευάστηκε σε χώρο που δωρήθηκε από μέλη του και ανεγέρθηκε σταδιακά με συνεισφορές πάλι των μελών του.

Αναλογικά, η ΑΕΛ απευθύνεται σε μια πληθυσμιακή δεξαμενή που φθάνει στο μισό περίπου του πληθυσμού της Κύπρου. Πέραν των διαφορών στο νομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπουν την μεταφορά αυτούσιου του μοντέλου αυτού στην δική μας πραγματικότητα, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλες οι παραπάνω λειτουργίες πραγματοποιούνται από μέλη που εκλέγονται και λογοδοτούν σε τακτική βάση. Η λογική της συμμετοχής στο και η εκπροσώπηση από το Σωματείο είναι χαρακτηριστικά που υπάρχουν στην συγκρότηση της νοοτροπίας του κόσμου μας (σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό) μπορούν αφού αναπτυχθούν να χρησιμοποιηθούν στη λειτουργία της ΑΕΛ.

3.  Ενδεικτική οργάνωση ΠΑΕ ΑΕΛ συλλογικής ιδιοκτησίας

 

α) Οργανόγραμμα και επεξήγηση οργανογράμματος

Η ΠΑΕ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα στελεχωθεί και από εθελοντές-μέλη του σωματείου. Για παράδειγμα στη σύσταση του νομικού τμήματος, το σωματείο μας διαθέτει πλειάδα άξιων δικηγόρων που μπορούν πιστεύουμε αν καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι να δώσουν λύσεις σε θέματα όπως της εκκαθάρισης, του νέου γηπέδου ή και του προπονητηρίου των Δένδρων. Ομοίως και με το οικονομικό τμήμα, με το τμήμα μάρκετινγκ κ.ο.κ.

Είναι θέσεις ζωτικής σημασίας για την οργάνωση και άρτια λειτουργία μιας ΠΑΕ και θεωρούμε ότι μπορούν να καλυφθούν επάξια σε περίπτωση που προχωρήσει ένα μοντέλο συλλογικής ιδιοκτησίας. Η κατάλληλη επιλογή των προσώπων είναι θέμα της εκάστοτε εκλεγμένης διοίκησης (αναλόγως του μοντέλου συλλογικής ιδιοκτησίας που τελικά θα επιλεγεί) και φυσικά τελεί υπό την μόνιμη κρίση των μελών της Γ.Σ. – μετόχων. Αν μη τι άλλο στη Λάρισα υπάρχουν αρκετά αξιόλογα πρόσωπα που μπορούν επάξια να φέρουν σε πέρας το όποιο δύσκολο έργο τους ανατεθεί.

β) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΕ ΑΕΛ - FOOTBALL LEAGUE

ΕΞΟΔΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ                                                                                                                                                        

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΑ                    2.000 €

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ                   3.000 € 

ΔΙΑΜΟΝΗ                             5.000 €

ΔΙΑΤΡΟΦΗ                           5.000 €

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ               2.000 €

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ               2.000 €

ΔΙΑΦΟΡΑ                              3.000 €                                                 

                                                                                                                                                               

ΣΥΝΟΛΟ                      22.000 €                              

                                                                                                                                               

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ - ΕΞΟΔΑ ΑΓΩΝΩΝ                                                                                                             

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ                   25.000 €

ΔΙΑΜΟΝΗ                             25.000 €

ΔΙΑΤΡΟΦΗ                           5.000 € 

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ               10.000 € 

ΑΘΛ. ΥΛΙΚΟ                          5.000 €

ΡΟΥΧΑ                                  20.000 €

ΓΙΑΤΡΟΣ                                2.000 €

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ                            20.000 €

ΕΞΟΔΑ ΓΗΠΕΔΟY             20.000 €

ΕΡΓΟΜΕΤΡΙΚΑ                    4.000 €

 

ΣΥΝΟΛΟ                      136.000 €

                                                                                                                                               

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ                                                                                                                                          

ΟΤΕ                                        6000 €                              ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ                         25.000 €

ΔΕΗ                                       5000 €                              ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ       20.000 €

ΔΕΥΑΛ                                   500 €                                ΠΑΙΚΤΕΣ                                     300.000 €

ΓΡΑΦΙΚΗ ΥΛΗ                     4000 €                              ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ                          20.000 €

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ  16.000 €                                 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ          20.000 €

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ       20.000 €

 

ΣΥΝΟΛΟ                      437.500 €

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΟΔΩΝ         595.500 €     

ΕΣΟΔΑ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΑΓΩΝΩΝ (για 19 αγώνες)                     ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ                          

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ                         ΤΙΜΗ      M.O.                                        ΤΙΜΗ                      ΠΟΣΟΤΗΤΑ                            

ΠΕΤΑΛΑ                                5 €          500         47.500 €                 60 €                       400             24.000 €             

ΕΥΘΕΙΑ                                 8 €          500         76.000 €                100 €                      400             40.000 €             

VIP                                          12 €        500         114.000 €              150 €                      500             75.000 €             

VVIP                                       25 €        100         47.500 €                300 €                      100             30.000 €          

ΣΥΝΟΛΟ                                               1600       237.500 €              ΣΥΝΟΛΟ               1400           139.000 €      

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ                                           -83.125 €                              

ΣΥΝΟΛΟ                                               154.375 €             

ΣΥΝΟΛΟ ΑΠΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ                     293.375 €       

                                                                                                                               

ΧΟΡΗΓΙΕΣ                 ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ                                                                              

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ                  ΓΗΠΕΔΟ               ΦΑΝΕΛΑ                                                                              

 20.000 €                               80.000 €                60.000 €                                                                              

 ΣΥΝΟΛΟ                              160.000 €                                                                             

                                                                                                                               

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ – ΟΠΑΠ        150.000 €                                                                                                             

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΣΟΔΩΝ          603.375 €

 

Το ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ  ύψους 300.000 € θα χρησιμεύει ως κεφάλαιο κίνησης ειδικά για την πρώτη χρονιά ίδρυσης της ΠΑΕ, αλλά δεν προβλέπεται η ανάλωσή του.

Όπως βλέπουμε στα ανωτέρω στοιχεία, η ΑΕΛ μπορεί - αν μη τι άλλο- να είναι οικονομικά βιώσιμη. Πως θα μπορούσε να ήταν και αλλιώς άλλωστε, μιλάμε για μια ομάδα με κόσμο και έσοδα και το μόνο που μένει είναι η σωστή οικονομική διαχείριση, να μην γίνονται ανοίγματα και σίγουρα ό,τι χρήμα περισσεύει να επανεπενδύεται στην ομάδα και όχι να κατευθύνεται στις τσέπες του ενος προέδρου. Με πλήρη οικονομική διαφάνεια δεν τίθεται ερώτημα ότι η ΑΕΛ μπορεί να έχει θετικό πρόσημο και κερδοφορία στους ετήσιους ισολογισμούς.

Όσο αφόρα τους πίνακες να τονίσω ότι τα νούμερα είναι ενδεικτικά δηλαδή υπολογίστηκαν με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις. Προτιμήσαμε να βάλουμε νούμερα που πιο κάτω δεν γίνεται να πάνε, αυτό για να μην πάρουν τα μυαλά μας αέρα και αεροβατούμε. Μπορεί αυτό να μη γίνεται αντιληπτό με την πρώτη, όμως γίνεται σαφές έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι τα ποσά που αναφέρονται στον προϋπολογισμό αυτόν θα δηλώνονται στην πραγματικότητα και θα είναι στο φως της διαφάνειας. Όχι άλλες μαϊμού εκκαθαρίσεις, όχι άλλη ένοχη μυστικοπάθεια στα οικονομικά της ομάδας.

Θεωρούμε ότι αρχή της φιλοσοφίας μας είναι οι μετρημένες κινήσεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού για αυτό παρόλο που μια ομάδα σαν την ΑΕΛ δεν έχει ταβάνι, προτιμήσαμε να προϋπολογίσουμε τα minimum, τα ελάχιστα δηλαδή κατ’ εμάς προσδοκώμενα έσοδα και λελογισμένα έξοδα, και όπως βλέπετε η χρονιά τουλάχιστον οικονομικά βγαίνει για πλάκα. Είναι αστείο να μιλάμε αν μια ομάδα του βεληνεκούς της ΑΕΛ μπορεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια της. Χρειάζεται σίγουρα τρέξιμο και να βάλουμε όλοι πλάτες για το κοινό ΑΕΛικό καλό, τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά και μήπως πάντα δύσκολα δεν ήταν; Δεν δυσκόλεψαν ξαφνικά σήμερα. Πάντα έτσι ήταν και οφείλουμε όλοι μέσω αυτής της συνέλευσης η επόμενη μέρα να μας βρει πιο δυνατούς και ενωμένους για μια ΑΕΛ με όραμα και στόχους και όχι να σέρνεται στις τελευταίες κατηγορίες ή να ζητάει χάρες από επίδοξους σωτήρες που πάντα αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι καταστροφείς. Η ΑΕΛ είναι βασίλισσα και ως τέτοια πρέπει να συμπεριφέρεται, όχι σαν καμιά παρακατιανή στα χέρια τους καθενός που θα την χρησιμοποιεί για τα δικά του παιχνίδια και προσωπικά συμφέροντα.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι προσεγμένα στο έπακρο, από όσα μπόρεσα να διασταυρώσω τουλάχιστον, και πιστεύω ότι φανερώνουν εξ ολοκλήρου την πραγματική δυναμική και την πιθανή οικονομική κατάσταση της ομάδας για την επερχόμενη FL με μετριοπαθέστατες προβλέψεις. Εννοείται ότι τα στοιχεία όπως και όλη η πρότασή μας είναι στη διάθεση του Δ.Σ. αλλά και οποιουδήποτε συνοπαδού πιστεύει ότι γνωρίζει καλύτερα ώστε να μας διορθώσει ή απλά για να ανταλλάξουμε απόψεις σε εποικοδομητικό επίπεδο.

Τα έξοδα είναι υπολογισμένα όσο το δυνατόν λεπτομερέστερα και αναλυτικότερα και -αν μη τι άλλο- μπορούν να καλυφθούν.

Στον τομέα των εσόδων: Τα εισιτήρια διαρκείας με μ.ο. 100€ παραμένουν φθηνά ενσωματώνοντας στην τιμή τους τη συνδρομή μέλους της ΑΕΛ. Σκοπός φυσικά να υπάρχει γεμάτο γήπεδο που θα δίνει ώθηση στην ομάδα αλλά και διότι αφουγκραζόμαστε τις δύσκολες οικονομικές δυνατότητες της εποχής για τον καθένα μας. Αν μη τι άλλο με μ.ο. 100€ για μια χρονιά πιστεύουμε πως είναι εφικτός ένας στόχος 2.000 διαρκείας, και εσόδων 200.000€. Αριθμός λογικός αν και σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για πολύ καλύτερες επιδόσεις. Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα βοηθήσει η γρήγορη έκδοση και κυκλοφορία των καρτών διαρκείας το αργότερο έως το τέλος Ιούνη καθώς και ευκολίες πληρωμής, σε συνδυασμό με τις τιμές που είναι προσιτές για τον καθένα αν μη τι άλλο.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα υπάρχει διαφοροποίηση τιμών για κάθε θύρα του γηπέδου. Εκτός από τα διαρκείας βέβαια, σημαντική πηγή εσόδων αποτελούν και οι χορηγίες. Το μόνο βέβαιο ποσό είναι τα 150.000€ από τηλεοπτικά και χορηγία ΟΠΑΠ, τα υπόλοιπα (δηλαδή διαφημιστικές πινακίδες, διάφορες χορηγίες, φανέλα) ανέρχονται στα 160.000€, εκτίμηση αρκετά συγκρατημένη για μια ομάδα σαν την ΑΕΛ. Οι χορηγίες είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την ομάδα και σίγουρα στο τομέα αυτό σαν ΑΕΛ είμαστε πολύ πίσω και έχουμε τεράστια περιθώρια βελτίωσης. Σε περίπτωση που προχωρήσει η λύση της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ένας από τους πρώτους στόχους μας είναι η οργάνωση και λειτουργία τμήματος μάρκετινγκ που θα λειτουργεί αποκλειστικά στην προσέλκυση επιχειρηματιών για διαφήμιση καθώς και διοργάνωση διάφορων events, τόσο για να προβάλλονται οι ίδιοι και επιχειρήσεις τους αλλά και για να προσελκυστούν ακόμη περισσότεροι. Τα 500+ μέλη του Σωματείου αποτελούν ήδη μια ικανή δεξαμενή εξεύρεσης επαγγελματιών και επιχειρήσεων που θα ήθελαν να διαφημιστούν μέσω της ΑΕΛ. Επιπλέον, στη Λάρισα υπάρχουν ακόμη κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις (που επιβιώνουν εν μέσω κρίσης) που αν μη τι άλλο μπορούν να συμβάλλουν με ένα ποσό χορηγίας στην ομάδα έχοντας φυσικά τα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη μέσω διαφήμισης. Άμεση προτεραιότητα εν προκειμένω θα ήταν να συνταχθεί μια επιστολή υπογεγραμμένη από το Δ.Σ. της νέας ΠΑΕ με αποδέκτες τις συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις του νομού.

Σε διαφορετική ενότητα της πρότασης αναπτύσσεται ενδελεχώς το μεγάλο εγχείρημα της «ΑΕΛικής Ρήτρας». Πρόκειται για ένα ηθικό (κυρίως) συμβόλαιο μεταξύ της ΑΕΛ και της τοπικής κοινωνίας, διαμέσου των επισήμων φορέων του (Περιφέρεια, Δήμο, επαγγελματικούς φορείς και ενώσεις κλπ), με απώτερο σκοπό την αλληλοϋποστήριξη.

Σε πρώτη φάση κρίνουμε ότι  μπορεί να συνταχθεί μια επιστολή προς την Περιφέρεια και το Δήμο. Η ομάδα της ΑΕΛ μεγαλούργησε με τη βοήθεια του δήμου (με το «δήμαρχο Μεσσίνη οδηγό» που έλεγε και ο πρώτος ύμνος μας) και ο ίδιος μπορεί και οφείλει να είναι αρωγός σε μια τέτοια νέα συλλογική προσπάθεια έμπρακτα βέβαια και όχι σε επίπεδο προεκλογικών υποσχέσεων. Με την επιστολή θα πρέπει να ερωτάται η νέα δημοτική αρχή ξεκάθαρα ΕΑΝ προτίθεται να βοηθήσει αλλά και με ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ, προτείνοντας συγκεκριμένους τρόπους και ζητήματα στα οποία ο Δήμος μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά. Οποιαδήποτε απάντηση της δημοτικής αρχής, θετική ή αρνητική πρέπει να κοινοποιηθεί στο φίλαθλο κόσμο της ΑΕΛ.

Ένα παράδειγμα έμπρακτης συμβολής που προτείνεται μέσα στην επιστολή (σχέδιο της οποίας είναι διαθέσιμο στο κοινό και στο Δ.Σ.) είναι η θέσπιση ειδικής εισφοράς υπέρ ΑΕΛ μέσω τιμολογίων ΔΕΥΑΛ. Το ποσό δεν είναι υπερβολικό, στοχεύει στο δίμηνο λογαριασμό που θα επιβαρύνεται μόνο με 0,50 € (χ 6 λογαριασμούς = 3€ ετησίως). Σε σύνολο 60.000 παροχών-νοικοκυριών, τότε το ποσό που συγκεντρώνεται είναι 180.000€. Μια ένεση στα οικονομικά της ομάδας. Δεν σταματάει εδώ μόνο η βοήθεια του δήμου καθώς περιμένουμε και διευκολύνσεις σε διάφορα θέματα, όπως παραχωρήσεις δημοτικών γηπέδων για τις ανάγκες των ακαδημιών, συμπαράσταση στο μείζον ζήτημα του AEL FC Arena κλπ. Ζητούμε τα αυτονόητα, ο Δήμος Λαρισαίων κοντά στη Λάρισα, κοντά στην ΑΕΛ. Είναι ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ μαζί μας κοντά στην ΑΕΛ; Θα πρέπει να το μάθουμε σύντομα.

Συμπερασματικά, φιλοσοφία του προϋπολογισμού της ομάδας είναι να αποφεύγονται τα περιττά ανοίγματα και η ΠΑΕ να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις εξ ολοκλήρου. Τα οικονομικά της ΑΕΛ θα φτάνουν μέχρι εκεί που αντέχουν τα πόδια της αποφεύγοντας την οποιαδήποτε διακινδύνευση της οικονομικής υγείας της. Οικονομικές ατασθαλίες και χρεωκοπίες πρέπει να απαγορεύονται δια ροπάλου και εφόσον δεν υπάρχει ο ένας και μοναδικός που «κόβει και ράβει» αυτό μπορεί να γίνει εφικτό. Με βασικό όπλο την οικονομική διαφάνεια, θα υπάρχει σωστός έλεγχος των οικονομικών μεγεθών της ομάδας και το μόνο που μένει είναι η σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων. Λογικά πράγματα όλα αυτά, δυστυχώς μέχρι τώρα στο παρελθόν δεν γίνονταν και ο ένας έκανε ό,τι ήθελε με τα γνωστά αποτελέσματα που μας οδήγησαν επανειλημμένα σε υποβιβασμούς και εντέλει σε ερασιτεχνική κατηγορία.

Μιλώντας για ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ να πούμε με ποιους ενδεικτικούς τρόπους μπορεί να επιτευχτεί αυτή στην πράξη:

  • Στον ιστότοπο της ΠΑΕ σε τομέα πρόσβασης αποκλειστικά για τα μέλη του Σωματείου θα αναρτώνται όλα τα οικονομικά δεδομένα, όπως εισπράξεις αγώνων, δαπάνες, προϋπολογισμοί, ισολογισμοί κ.α.
  • Επιπλέον καθημερινά οποιοδήποτε μέλος του σωματείου μπορεί να δει/ελέγξει το εσοδολόγιο και εξοδολόγιο της ομάδας, μπορεί να δει από συμβόλαια παικτών μέχρι και την τελευταία απόδειξη των νερών για τους παίκτες.
  • Τουλάχιστον μια (1) ενημερωτική Γ.Σ. θα συγκαλείται κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, επιπλέον της απολογιστικής που θα ακολουθεί το πέρας αυτής. Εκεί κάθε μέλος θα μπορεί να πει τη γνώμη του ελεύθερα και γιατί όχι να κάνει προτάσεις ή ακόμα και κάποια καλύτερη προσφορά σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές προμήθειας αποβλέποντας στη μείωση του κόστους λειτουργίας της ομάδας.
  • Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η σύσταση 15μελούς εποπτικού συμβουλίου στην νέα ΠΑΕ συλλογικής ιδιοκτησίας. Το εποπτικό συμβούλιο θα ασκεί εποπτεία στην διοικητική και οικονομική διαχείριση του Δ.Σ. συντάσσοντας σχετικές εκθέσεις και εισηγήσεις πριν από κάθε Γ.Σ. (είτε ενημερωτικής είτε απολογιστικής φύσης) απευθυνόμενη στο σώμα των μελών και ενημερώνοντας αυτό για τα όποια συμπεράσματά και τις παρατηρήσεις του. Το εποπτικό συμβούλιο (μπορεί να χαρακτηριστεί και ως το “συμβούλιο των αρχαιοτέρων”) θα εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου και θα απαρτίζεται κατά προτίμηση από μέλη που κατά το παρελθόν έχουν υπηρετήσει το Σωματείο σε διάφορες θέσεις, είτε ως διοικητικοί του Σωματείου ή της ΠΑΕ είτε ως ποδοσφαιριστές ή προπονητές ή ως οπαδοί με μια ελάχιστη διαδρομή κάποιων δεκαετιών κοντά στην ομάδα.

γ) Μορφές συλλογικής ιδιοκτησίας ΠΑΕ - Ρόλος των μελών και της Γ.Σ.

Η συλλογική ιδιοκτησία σε μια ΠΑΕ μπορεί να πραγματοποιηθεί με περισσότερους από έναν τρόπους. Θα παρουσιάσουμε περιληπτικά κάποια εναλλακτικά μοντέλα συλλογικής ιδιοκτησίας, που παρουσιάζουν κάποια κοινά στοιχεία είναι:

  • η άσκηση διοίκησης από εκλεγμένα μέλη,
  • η εξασφάλιση πλήρους διοικητικής και οικονομικής διαφάνειας,
  • η διασφάλιση σταθερών και διαχρονικών δομών λειτουργίας από τις ακαδημίες έως την πρώτη ομάδα που υπακούουν στην κεντρική φιλοσοφία του σωματείου και δεν επηρεάζονται από τις διοικητικές αλλαγές.

1Ο Μοντέλο: Πολυμετοχικότητα

Πρόκειται για την πιο απλή μορφή συλλογικής ιδιοκτησίας. Οι μετοχές βγαίνουν προς διάθεση στα μέλη του Σωματείου και αργότερα στο κοινό και οι μέτοχοι εκλέγουν τα διοικητικά όργανα της ΠΑΕ μέσω των γενικών Συνελεύσεων της ΠΑΕ.

Θετικά:

  • Άμεση οικονομική-μετοχική-διοικητική εμπλοκή των προσώπων με τα ζητήματα της ΠΑΕ.
  • Μεγαλύτερη ευχέρεια στην κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου αφού είναι δυνατό μεικτό σχήμα με τη συμμετοχή και πολλών μικρομετόχων και επαγγελματιών και επιχειρηματιών που επιθυμούν να διαθέσουν ένα πιο υπολογίσιμο κεφάλαιο έναντι ενός σημαντικού ποσοστού μετοχών πχ. άνω του 10% έως 30% (αν επιβληθεί πλαφόν).
  • Απλή διαδικασία.

Αρνητικά:

  • Κίνδυνος ελέγχου μετοχικού κεφαλαίου από ισχυρό οικονομικά παράγοντα αν δεν τεθεί πλαφόν στο ποσοστό απόκτησης μετοχών, αλλά ακόμη και στην περίπτωση αυτή μέσω αχυρανθρώπων.
  • Διαδικαστικά προβλήματα (πόθεν έσχες, ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα κλπ).
  • Ανισότητα ψήφου (στην ΠΑΕ η ψήφος κάθε μετόχου «ζυγίζει» όσο το ποσοστό μετοχών που εκπροσωπεί).

Επιτυχημένο παράδειγμα: Η πρώτη ΠΑΕ ΑΕΛ που ιδρύθηκε το 1979.

2ο Μοντέλο: Λαϊκή Βάση

Πρόκειται για τη μεταφορά στην ελληνική πραγματικότητα των γνωστών μοντέλων του εξωτερικού που οι ομάδες διοικούνται από τα μητρικά σωματεία που αριθμούν χιλιάδες μέλη. Στην προκειμένη περίπτωση, τις μετοχές της ΠΑΕ αποκτά ένας νεοσύστατος φορέας-σωματείο στον οποίο εγγράφονται μέλη όλοι οι φίλοι της ομάδας ανταποκρινόμενοι σε σχετικό κάλεσμα - υπάρχουν ενδεχομένως διαφορετικές κατηγορίες μελών αναλόγως της οικονομικής τους συνεισφοράς με κάποια ειδικά προνόμια  παροχών π.χ. εισιτηρίων και ειδικών εκδηλώσεων (αλλά αδιαπραγμάτευτα ισότητα ψήφου μεταξύ ολων). Το σωματειο διοικείται στα πρότυπα της Μητρικής ΑΕΛ από Δ.Σ. με ανώτατο όργανο τις Γενικές Συνελεύσεις και μέσω αυτών παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τα ζητήματα της ΠΑΕ όπως, εκλέγει Δ.Σ. της ΠΑΕ, αποφασίζει για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενημερώνεται για τα οικονομικά και διοικητικά πεπραγμένα κ.ο.κ. Επιθυμητή λόγω της σπουδαιότητας του ρόλου αμφοτέρων, κρίνεται η διασύνδεση του εν λόγω φορέα με την ΑΕΛική κοιτίδα, δηλαδή με το μητρικό σωματείο ΑΕΛ, μέσω των απαραίτητων καταστατικών τροποποιήσεων ώστε τα μέλη τους απαραιτήτως να ταυτίζονται.

Θετικά:

  • Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει μέσω της οικονομικής συνδρομής του και της εθελοντικής εργασίας του στον νέο φορέα με τελικό αποδέκτη και ωφελημένο θα έχει την ΠΑΕ.
  • Δεν υπάρχουν τυπικές προϋποθέσεις και κωλύματα – πόθεν έσχες κλπ.
  • Απευθύνεται σε πλατύτερη μάζα κοινού το οποίο μπορεί να προσελκύσει κοντά στην ομάδα, με εισιτήρια διαρκείας κλπ.
  • Δημοκρατικές διαδικασίες και ισότητα ψήφου μεταξύ των μελών, όπως σε όλα τα σωματεία, αδιάφορα από την οικονομική συμμετοχή του καθενός.

Αρνητικά:

  • Δυσκολία στα πρώτα βήματα για την επίτευξη συντονισμού και διαδικασιών που θα αποκλείουν παρεμβάσεις του ενός πόλου εξουσίας (Γ.Σ. φορέα στη διοίκηση της ΠΑΕ), καθώς επίσης για την παγίωση σταθερών δομών λειτουργίας που δεν θα επηρεάζονται από την εναλλαγή διοικήσεων.
  • Οι δημοκρατικές διαδικασίες συνεπάγονται εκλογές και κατά συνέπεια νικητές και ηττημένους, άρα και προσωπικές πικρίες. Κοινώς, η διοίκηση εκλέγεται από τη ΓΣ με συγκεκριμένη θητεία, και πρέπει να απολαμβάνει στήριξης και εμπιστοσύνης ως το τέλος της θητείας της όταν και θα αξιολογείται συνολικά το έργο της. Σε διαφορετική περίπτωση, προκύπτουν φαινόμενα «Άρης».

Επιτυχημένο παράδειγμα: ΠΑΟ 2013-2014 (Παν/κή Συμμαχία). Η επιτυχία κυρίως βασίζεται στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν αντίπαλα στρατόπεδα στις εκλογές της Παναθηναικής Συμμαχίας για διοίκηση της ΠΑΕ λόγω του κοινής αποδοχής προσώπου Αλαφούζου. Επιπλέον έγινε προσπάθεια από νωρίς να παγιωθεί συγκεκριμένη δομή λειτουργίας στο τμήμα ποδοσφαίρου τεχνοκρατικά στελεχωμένη ούτως, ώστε να μην «πρωταγωνιστεί» στα ποδοσφαιρικά ο πρόεδρος.

Αποτυχημένο παράδειγμα: Άρης Θες/κης (Κοινωνία Μελών Άρη). ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ!!! Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το αρχικό θετικό κλίμα και οι χιλιάδες εγγραφές μελών διαδέχτηκαν οι λάθος διοικητικές επιλογές σε πρόσωπα τεχνοκρατικών συμβούλων – μάνατζερ (Κόντης!!!). Αυτά σε συνδυασμό ΚΥΡΙΩΣ με τις εσωτερικές διαμάχες ανάμεσα σε «παρατάξεις» που ενδιαφέρονταν για τη διοίκηση της ΠΑΕ, οδήγησε τη ΓΣ σε ρόλο εισαγγελέα και αντί για όργανο που παρείχε στις εκάστοτε διοικήσεις την απαραίτητη νομιμοποίηση και εξουσία να κάνουν το έργο τους, μετατράπηκε σε «ελεγκτικό μηχανισμό» κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων με αποτέλεσμα να αναλώνονται οι δυνάμεις του Σωματείου σε δικαστικές διαμάχες και εσωτερικές έριδες σε βάρος των πραγματικών ζητημάτων της ομάδας τους με τα γνωστά καταστρεπτικά αποτελέσματα. Έτσι οι Αρειανοί κατάφεραν να κάψουν το χαρτί τους με καταστροφικούς χειρισμούς, υπερφίαλες οικονομικές κινήσεις και μάλιστα μέσα σε κλίμα γενικότερης οικονομικής ευφορίας και όχι εν μέσω κρίσης.

3ο Μοντέλο: Μεικτό σχήμα συλλογικής ιδιοκτησίας

Ένα τρίτο πιθανό μοντέλο είναι ο συνδυασμός των δυο ανωτέρω προτάσεων, ούτως ώστε: α) και οι μεν επαγγελματίες - επιχειρηματίες κλπ που ενδιαφέρονται να εισφέρουν ένα πιο υπολογίσιμο κεφάλαιο να έχουν άμεσο αντίκρισμα σε μετοχές, αλλά β) και οι χιλιάδες φιλάθλων και οπαδών της ομάδας να μην αποκλείονται από τη δυνατότητα άμεσης συμμετοχής (οικονομικά, εθελοντικά και στη λήψη των αποφάσεων) στα τεκταινόμενα της ΠΑΕ. Σε ένα ιδεατό κατά τη δική μας άποψη σενάριο το ποσοστό των μετοχών που θα κατέχει ο φορέας λαϊκής βάσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 35% του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να μπορεί η λαϊκή βάση να έχει κάποια εγγυημένα νομικά δικαιώματα ως μειοψηφία. Επιπροσθέτως, για την κάλυψη του υπόλοιπου 55%, προτιμότερο θα ήταν να επιβληθεί πλαφόν στο ποσοστό απόκτησης μετοχών (π.χ. 15%) ώστε να μην μπορεί να ελέγχεται το υπόλοιπο μετοχικό πακέτο από ένα και μόνο πρόσωπο.

Θεωρητικά η εν λόγω πρόταση εξουδετερώνει τις επιμέρους αδυναμίες των δύο μοντέλων που προπεριγράφηκαν, δίχως να χάνονται τα επιμέρους πλεονεκτήματα του καθενός από αυτά. Για παράδειγμα, η Γ.Σ. του φορέα δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει πλήρες Δ.Σ., ώστε αυτό να αποτελεί σημείο «εσωτερικής τριβής» μεταξύ των μελών της, ενώ παράλληλα θα μπορεί καταστατικά να ασκεί τον προβλεπόμενο στο πλαίσιο της διαφάνειας αυξημένο έλεγχο στα οικονομικά και διοικητικά πράγματα και να μεταφέρει τα πορίσματά του στα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου πρέπει να προβλεφθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο καταστατικό της ΠΑΕ, ούτως ώστε ο φορέας να δύναται να απαγορεύσει με το ποσοστό του νέα τροποποίηση του καταστατικού που θα μειώνει τα δικαιώματά του, και ειδικά όσα έχουν να κάνουν με άσκηση οικονομικού και διοικητικού ελέγχου και τη διαφύλαξη της πλήρους διαφάνειας που σε κάθε σχήμα συλλογικής ιδιοκτησίας είναι Το Άλφα και το Ωμέγα.

Θετικά: Όλα τα θετικά των δύο προηγούμενων μοντέλων

Αρνητικά:

  • Δυσκολία στα πρώτα βήματα για την επίτευξη συντονισμού και διαδικασιών που θα περιορίζουν αλληλοπαρεμβάσεις μεταξύ των πόλων εξουσίας (π.χ. Γ.Σ. φορέα στην ομαλή άσκηση διοίκησης της ΠΑΕ), διασφαλίζοντας παράλληλα καθεστώς πλήρους διαφάνειας
  • Απαιτείται χρόνος για την παγίωση σταθερών δομών λειτουργίας που δεν θα επηρεάζονται από την εναλλαγή διοικήσεων.

4. Επένδυση στο μαζικό αθλητισμό και σε σύγχρονες ακαδημίες Προγραμμα ανίχνευσης, ανάπτυξης και προώθησης ταλαντούχων ποδοσφαιριστών.

Στο μοντέλο συλλογικής ιδιοκτησίας, η συγκρότηση σύγχρονων, επιστημονικών και προσβάσιμων προγραμμάτων ανίχνευσης και ανάπτυξης ταλέντων δεν αποτελεί ούτε πολυτέλεια, αλλά ούτε και απλά ένα συμπληρωματικό στοιχείο στη λειτουργία της ομάδας. Αντιθέτως, ο μαζικός αθλητισμός και η οργανική διασύνδεση του σωματείου με πλέγμα ακαδημιών αποτελεί την αθλητική, κοινωνική και οργανωτική βάση του σωματείου. Πιο συγκεκριμένα το συγκεκριμένο μοντέλο βασίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες:

α) Ακαδημίες ΑΕΛ

Οι ακαδημίες της ΑΕΛ αποτελούν τη βασική συνιστώσα του πλέγματος ανάπτυξης και προώθησης ταλέντων. Οι ακαδημίες όντας η πραγματική ζωοδόχος πηγή της ΑΕΛ, θα τυγχάνουν της ύψιστης μέριμνας και προσοχής.

Καταρχάς προτεραιότητα πρέπει να τεθεί αθροιστικά η αποστολή ομάδας προπονητών της ακαδημίας για μετεκπαίδευση και εξειδίκευση σε κέντρο ακαδημιών του εξωτερικού (κατά προτίμηση σωματείου με το οποίο ήδη θα έχει συναφθεί σχετική συμφωνία συνεργασίας), αλλά και η πρόσληψη τεχνικού διευθυντή με αντίστοιχη εμπειρία και εξειδίκευση από μεγάλη ομάδα του εξωτερικού, η παρουσία του οποίου θα αποτελέσει παρακαταθήκη και μαγιά για τη δημιουργία της ιδιαίτερης “Σχολής Ποδοσφαίρου ΑΕΛ” με τα δικά της στοιχεία και ιδιαιτερότητες.

Σε δεύτερο επίπεδο, πρέπει το συντομότερο να επιλυθεί το φλέγον γηπεδικό ζήτημα των ακαδημιών της ΑΕΛ, με σχετική προεργασία να έχει γίνει και τη συνεργασία των τοπικών φορέων, Δήμου και Περιφέρειας στην εξεύρεση διαμόρφωση σχετικών χώρων και την εξασφάλιση (κοινοτικής) χρηματοδότησης αντίστοιχα, να κρίνεται ως εκ των ουκ άνευ. Οι ακαδημίες θα λειτουργούν με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια, αξιοποιώντας τα καλύτερα ταλέντα που θα εντοπίζονται μέσα στο πλαίσιο μαζικού αθλητισμού. Εκτός από την ποδοσφαιρική ανάπτυξη των νέων αθλητών, οι ακαδημίες θα δίνουν έμφαση και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και παιδείας. Σημαντική δουλειά στον τομέα αυτό έχει ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα και σύμφωνα με τον παραπάνω σχεδιασμό οι ακαδημίες θα αποτελέσουν το βασικό τροφοδότη της επαγγελματικής ΑΕΛ μέσω της ΑΕΛικής ρήτρας (βλ σχετικο κεφάλαιο).

β)Σχολικός αθλητισμός

Η ΑΕΛ αξιοποιώντας την ανωτέρω αποκτηθείσα ποδοσφαιρική τεχνογνωσία, συστηματικά θα συμβάλλει στην επιμόρφωση των καθηγητών φυσικής αγωγής σε θέματα προπονητικής με ετήσια δωρεάν σεμινάρια. Παράλληλα θα ενισχύει την οργάνωση και λειτουργία ανταγωνιστικών σχολικών πρωταθλημάτων πχ θεσμοθετώντας ΑΕΛικά έπαθλα για τους φιναλίστ και παρακολουθεί με δίκτυο συνεργαζόμενων “ανιχνευτών” τις αγωνιστικές δραστηριότητες και τους αθλητές που ξεχωρίζουν. Έτσι εξασφαλίζεται σημαντική ποιοτική βελτίωση του σχολικού αθλητισμού, εξοικείωση και αγάπη των μαθητών ποδοσφαιριστών για την ΑΕΛ, ενώ παράλληλα διευρύνονται θεαματικά οι δυνατότητες ανίχνευσης ταλέντων.

γ) Δίκτυο ΑΕΛ με ερασιτεχνικές ομάδες Λάρισας και Θεσσαλίας

Η ΑΕΛ είναι ομάδα που συγκροτήθηκε στη βάση της συμμαχίας και συνένωσης τοπικών σωματείων. Η υγιής και αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση της ΑΕΛ με τα τοπικά σωματεία αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στην προσπάθεια επένδυσης στο ποδόσφαιρο και τους αθλητές τις περιοχής. Ο νομός Λάρισας και η Θεσσαλία γενικότερα, τεκμηριωμένα παράγει με τρόπο σταθερό και δυσανάλογο προς τον πληθυσμό της πλούσιο αριθμό ταλαντούχων νέων ποδοσφαιριστών. Η ΑΕΛ με μια σειρά από συμφωνίες (memorandum of understanding) θα ενισχύει τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες τόσο με τεχνογνωσία (αθλητική, προπονητική, ερευνητική, ιατρική) όσο και με ποδοσφαιριστές που δεν απορροφώνται από τα αγωνιστικά της τμήματα. Αντιστρόφως, τα σωματεία της περιοχής κατά προτεραιότητα θα απευθύνονται στην ΑΕΛ για την προώθηση και ανάπτυξη ταλαντούχων ποδοσφαιριστών με διπλό πιθανό όφελος. Σε περίπτωση επαγγελματοποίησης αποκτούν δικαίωμα σε οικονομικά ανταλλάγματα (τροφεία), ενώ σε περίπτωση μη επαγγελματοποίησης επιστρέφει στη δύναμη της ομάδας τους ένας άρτια εκπαιδευμένος και ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα συνεργαζόμενα σωματεία του νομού Λάρισας και αργότερα της Θεσσαλίας θα αποτελούν τμήματα του δικτύου ΑΕΛ και μια σταθερή πηγή ταλέντων για την ΑΕΛ.

5. Η κοινωνική διάσταση της συλλογικής ιδιοκτησίας ΑΕΛ

Όπως έχει αναλυτικά περιγραφεί στις προηγούμενες ενότητες της παρούσας πρότασης η αναγκαιότητα ανάπτυξης μοντέλου συλλογικής ιδιοκτησίας δεν προκύπτει μόνο από τη σημασία οικονομοτεχνικής βιωσιμότητας και θωράκισης -η οποία διασφαλίζεται μόνο από το συγκεκριμένο μοντέλο. Μια εξίσου σημαντική διάσταση είναι η ουσιαστική και μόνιμη αποδέσμευση της ομάδας μας από «νεφελώδη» πρότυπα ιδιοκτησίας που όχι μόνο παρασιτούν σε βάρος της ΑΕΛ αλλά βλάπτουν και τη θέση/ρόλο της ομάδας στην τοπική κοινωνία.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους εκτιμούμε πως η ΑΕΛ είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που επί του παρόντος έχει τη δυνατότητα να «αυτονομηθεί» και να απεξαρτηθεί από σκιώδη συμφέροντα είναι ακριβώς αυτή η ιδιαίτερη σχέση της ομάδας με την πόλη, το νομό και την τοπική κοινωνία. Η ΑΕΛ συγκροτήθηκε ως σωματείο στη βάση της συνεργασίας  τοπικών αθλητικών σωματείων, αναπτύχθηκε στη βάση της σταθερής υποστήριξης από την τοπική κοινωνία και –όταν χρειάστηκε να προστατεύσει αυτά που κέρδισε στον αγωνιστικό χώρο- έδωσε τη νικηφόρα μάχη στους δρόμους της ακριβώς επειδή ο λαός της πόλης και η τοπική κοινωνία ήταν αταλάντευτα δίπλα της (από επίσημους φορείς μέχρι απλούς πολίτες και από οργανωμένους οπαδούς μέχρι κληρικούς). Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους συχνά πυκνά θέτουν το ερώτημα είναι δυνατόν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί οποιοδήποτε συλλογικό μοντέλο χωρίς να αλληλοφαγωθούμε;»

Η προνομιακή σχέση λοιπόν αυτή μεταξύ Σωματείου και Κοινωνίας και ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τους δύο, όχι μόνο δεν πρέπει να αποκοπεί  αλλά αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί δίνοντας βάρος στην αμοιβαιότητα. Αυτό είναι εφικτό μόνο όταν οι παράγοντες της προκλητικής προσωπικής κερδοφορίας, προσωπικής προβολής και ατομικών συμφερόντων σταματήσουν να αποτελούν εμπόδιο.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο είναι σημαντικό να σκιαγραφήσουμε περιληπτικά τα χαρακτηριστικά αυτής της αμοιβαίας προνομιακής σχέσης.

α) Η ΑΕΛ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα φορέα που έχει την ικανότητα να λειτουργεί με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία εσωτερικά αλλά αποτελεί και πηγή έμπνευσης σε τοπικό επίπεδο. Αυτό το μοντέλο διαχείρισης όπου το συλλογικό καλό υπερτερεί του ατομικού κέρδους θα δώσει πραγματικά μεγάλη ώθηση, αυτοπεποίθηση και ένα ρεαλιστικό παράδειγμα στην τοπική (και όχι μόνο) κοινωνία. Ειδικά σε περιόδους κρίσης αυτή η πηγή έμπνευσης και περηφάνιας είναι απαραίτητη και κυρίως εφικτή.

β) Αυτό εξασφαλίζεται μέσω της απόλυτης διαφάνειας λειτουργίας και της λογοδοσίας. Οι διαχειριστές της ομάδας οφείλουν να διατηρούν λεπτομερές αρχείο πρακτικών, αποφάσεων και συζητήσεων και να δημοσιεύουν όλα τα απαραίτητα λογιστικά και διαχειριστικά έγγραφα (πλέον αυτών που ορίζει ο νόμος). Παράλληλα, εξασφαλίζεται πως η ομάδα διαχείρισης της ομάδας δεν εγκαθίσταται εσαεί αλλά λογοδοτεί στη βάση της ομάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα και θέτει εαυτόν υπό την κρίση της Γ.Σ.. Η δυνατότητα δημοκρατικής συζήτησης, λογοδοσίας και επανεκλογής πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της λειτουργίας της ομάδας. Διαφορετικά, η άνευ όρων παράδοση της ομάδας σε κάθε λογής ιδιοκτήτες αποτελεί δρόμο χωρίς επιστροφή και όπως έχουμε στο παρελθόν διαπιστώσει η απομάκρυνσή τους από την ομάδα γίνεται μόνο, αφού πρώτα έχουν αφήσει καμένη γη.

γ) Ανοιχτή συμμετοχή ΟΛΩΝ των μελών σημαίνει πως η ΑΕΛ αποτελεί κοινό κτήμα και με αυτό τον τρόπο κάθε μέλος ξεχωριστά έχει τόσο το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής όσο και την υποχρέωση προστασίας της ομάδας. Η υποχρέωση λοιπόν αυτή, πηγάζει και εκπορεύεται από το δικαίωμα δημοκρατικής συμμετοχής. Ανοιχτή συμμετοχή όλων δε σημαίνει οχλαγωγία και πανηγύρι. Η οργανωτική δομή της ΑΕΛ υπό συλλογική διοίκηση ορίζει συγκεκριμένους μηχανισμούς και πλαίσια μέσα στους οποίους όλα τα μέλη ανά τακτά διαστήματα μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και δημοκρατικά να ψηφίσουν/ καταψηφίσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Οι αποφάσεις που έχουν δημοκρατικά ψηφιστεί υλοποιούνται με πειθαρχία. Η ΑΕΛ λοιπόν τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα διαφάνειας, συμμετοχής και δημοκρατίας σε μια εποχή που οι βασικές αυτές αρχές είναι υπό αμφισβήτηση λόγω της χρόνιας κακοδιαχείρισης και κατάχρησης τους.

δ) Πέρα από τη συλλογική κοινωνική διάσταση είναι σημαντικό να εστιάσει κανείς και στη σημασία της συμμετοχής σε ατομικό επίπεδο. Οι λογικές παντοδύναμων ιδιοκτητών που σε επίδειξη δύναμης αγνοούν το ρόλο και τη συμμαχία συμμετοχής των φιλάθλων και της τοπικής κοινωνίας, αποξενώνει την ομάδα από τη φυσική της βάση. Ο επανακαθορισμός αυτής της σχέσης συνεισφέρει στην δημιουργία ενός μοντέλου φιλάθλου που ξεφεύγει τόσο από τα πρότυπα του απλού καταναλωτή, όσο και από τα πρότυπα του παθητικού παρατηρητή. Η αντίληψη πως ο φίλαθλος όχι μόνο υποστηρίζει την ομάδα αλλά αποτελεί οργανικό κομμάτι της (κύτταρο), επαναπροσδιορίζει τη σχέση αμοιβαιότητας και συνυπευθυνότητας. Ο φίλαθλος- μέλος έχει τη δυνατότητα να εκφράζει τη άποψή του, να στηρίζει οικονομικά την ομάδα (ανάλογα με τις δυνατότητές τους) και να είναι συμμέτοχος στην λειτουργία της. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους τα παραδείγματα των αλλοτριωμένων και αποξενωμένων φιλάθλων που αισθάνονται πως αγνοούνται ή εμπαίζονται από τον ιδιοκτήτη της ομάδας θα αρχίσουν σταδιακά να περιορίζονται. Με αυτό το μοντέλο και το πρότυπο λειτουργίας ο αριθμός οπαδών που παρακολουθούν αγώνες σταδιακά θα αυξηθεί σημαντικά ενώ οι ακραίες συμπεριφορές θα μειωθούν. Αυτό ακριβώς το μοντέλο είναι σε θέση να αντιληφθεί στην ολότητά του την αφοσίωση φιλάθλων προς την ομάδα τους (που πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν παθολογική, ενοχλητική και παράλογη) και να αξιοποιήσει αυτή την αφοσίωση μετατρέποντας την σε κινητήρια δύναμη και πρώτη ύλη.

ε) Η ομάδα, υπό καθεστώς συλλογικής ιδιοκτησίας, θα συμμετάσχει σε διεθνείς πλατφόρμες ποδοσφαιρικών σωματείων που μοιράζονται την ιδια αντίληψη περί ποδοσφαίρου. Τα σωματεία αυτά είναι πολυάριθμα και η προσπάθεια συντονισμού τους είναι ενεργή. Πρωτοβουλίες που αφορούν μεγαλύτερη συμμετοχή φιλάθλων στη διαχείριση σωματείων απολαμβάνουν της ενίσχυσης και υποστήριξης τόσο της ΟΥΕΦΑ όσο και της ΕΕ. http://www.supporters-direct.org/wp-content/uploads/2013/06/Final_Report_EN.pdf Η υποστήριξη της ΑΕΛ σε διεθνές επίπεδο είναι δεδομένη και ήδη σημαντικές επαφές έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

στ') Πέρα από τα παραπάνω, μια από τις πιο σημαντικές διαστάσεις της κοινωνικής συνεισφοράς της ΑΕΛ στην τοπική κοινωνία είναι η δέσμευση και συμμετοχή της ομάδας στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μοντέλου μαζικού και προσβάσιμου μαζικού αθλητισμού. Ακριβώς λόγω της σημασίας της συγκεκριμένης πρότασης εξετάζουμε τα χαρακτηριστικά αυτής της προσπάθειας σε ξεχωριστό υποκεφάλαιο.

Η ΑΕΛική Ρήτρα

Η δέσμευση τόσο της ΑΕΛ για συνεισφορά στην τοπική κοινωνία και τον αθλητισμό αλλά όσο και της τοπικής κοινωνίας προς την ΑΕΛ αντανακλάται στην συγκεκριμενοποίηση, επισημοποίηση και σεβασμό της ΑΕΛικής ρήτρας. Ως τέτοια νοείται το συγκεκριμένο ηθικό, νομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο συμφωνιών που δεσμεύουν τις δυο πλευρές στη βάση της κοινής συνεργασίας και ανάπτυξης.

 Από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας και φορέων αυτό περιλαμβάνει την υποχρεωτική οικονομική ενίσχυση της ομάδας μέσω του Δήμου, Περιφέρειας, επιδοτούμενων προγραμμάτων κλπ. Την ηθική δέσμευση για στήριξη και μαζική συμμετοχή των φιλάθλων στη συλλογική ιδιοκτησία αλλά και τις δομές λειτουργίας της ομάδας. Το συντονισμό δράσεων μεταξύ φορέων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την ΑΕΛ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του σχολικού αθλητισμού. Ο συντονισμός της ομάδας με τριτοβάθμια ιδρύματα για θέματα ανάπτυξης έρευνας στους τομείς της αθλητικής εκπαίδευσης, αθλητικής ιατρικής, μάνατζμεντ και κοινωνιολογίας του αθλητισμού. Την υποστήριξη τοπικών επιχειρήσεων μέσω της ανάπτυξης ενός διαφανούς θεσμού χορηγιών.

Από την πλευρά της η ΑΕΛ δεσμεύεται να παραχωρεί τεχνογνωσία υποστήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ανάπτυξης μαζικών ακαδημιών (στο μοντέλο που περιγράφεται στο προηγούμενο κεφάλαιο), συστηματική συνεργασία με σχολεία και ερασιτεχνικούς συλλόγους, επιμόρφωση καθηγητών φυσικής αγωγής, οργάνωση δωρεάν σεμιναρίων προπονητικής και αθλητικού μάνατζμεντ, δημιουργία πρωτοβουλιών εμπορικής ανάπτυξης της ομάδας με τρόπο προσιτό όπου τα κέρδη επανεπενδύονται σε αθλητικές εγκαταστάσεις και την ανάπτυξη της ομάδας επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της ΑΕΛικής ρήτρας και της δέσμευσης της ομάδας για επιμερισμό της υπεραξίας του συλλόγου σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και ως απόλυτο δείγμα προσήλωσης και εμπιστοσύνης στις αρχές της ομάδας και τη δυναμική του τοπικού αθλητισμού, το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΠΑΕ θα στελεχώνεται αποκλειστικά και χωρίς εξαίρεση από

-Επαγγελματίες Έλληνες ποδοσφαιριστές με καταγωγή από την ευρύτερη Θεσσαλία.

-Επαγγελματίες Έλληνες ποδοσφαιριστές χωρίς Θεσσαλική καταγωγή που όμως έχουν αναπτυχθεί ποδοσφαιρικά στις ακαδημίες της ΑΕΛ ή ομάδες ΕΠΣΛ.

-Επαγγελματίες Έλληνες ποδοσφαιριστές χωρίς καταγωγή από τη Θεσσαλία και χωρίς παρουσία στις ακαδημίες της ΑΕΛ ή στην ΕΠΣΛ, που όμως έχουν τιμήσει με την παρουσία τους τις Εθνικές ομάδες.

-Επαγγελματίες ξένους ποδοσφαιριστές.

Η ΑΕΛική ρήτρα λοιπόν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αποδεσμεύει την ΑΕΛ από μισθοφόρους ποδοσφαιριστές και μάνατζερς εστιάζοντας αποκλειστικά στην υγιή ανάπτυξη του αθλητισμού στην Λάρισα και την ευρύτερη Θεσσαλία επ’ ωφελεία τόσο του σωματείου όσο και της κοινωνίας.

Κάθε παιδί στη Θεσσαλία πρέπει να μπορεί να αθλείται ελεύθερα και δημιουργικά, έχοντας το όνειρο πως κάποια μέρα θα τιμήσει την επαγγελματική ομάδα της ΑΕΛ.

6. Η διαφορά της ΑΕΛ - ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Κλείνοντας θυμίζουμε σε όλους ότι η ΑΕΛ δεν είναι τουρνουά πόκερ για να παίζονται παιχνίδια και πονταρίσματα στις πλάτες της. 1,5 εκατομμύριο ο ένας, τα διπλά (3) ο άλλος κ.ο.κ. Εμείς  σε αυτή την παρτίδα προτείνουμε ΠΑΣΟ ή ακόμα καλύτερα ΣΤΟΠ.

Η ΑΕΛ πρέπει να κινηθεί όπως αρμόζει στην ιστορία της, δηλαδή επενδύοντας στο μέλλον της στηριζόμενη στα δικά της πόδια και όχι σε ξένα δεκανίκια. Και αλίμονο αν η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύει ότι το άλογο της ΑΕΛ έχει αδύναμα πόδια, κοινώς εάν υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το αν μια άρτια οργανωμένη ΑΕΛ μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη. Όσοι ήλθαν τα τελευταία 20 χρόνια να προεδρεύσουν γιατί ήρθαν άραγε αν δεν ήταν βιώσιμη? Λέτε να αγάπησαν την ομάδα?

Η καλά οργανωμένη και νοικοκυρεμένη ΑΕΛ όχι μόνο είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά επιπλέον έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να είναι τοποθετημένη πάνω στο ανεξάντλητο ποδοσφαιρικό χρυσωρυχείο της χώρας που λέγεται Νομός Λάρισας και Θεσσαλικός κάμπος.

Η παραγωγή ταλέντων στην περιοχή μας είναι μια αυτονόητη και συνεχής διαδικασία, κάτι που  έχουν αντιληφθεί όλες οι ΠΑΕ της χώρας και έρχονται για οργανωμένα σαφάρι μέσα στα δικά μας λημέρια κλέβοντας τα ταλέντα μας. Η ΑΕΛ μπορεί και πρέπει να παρέχει σε αυτά τα ταλέντα το μόνο που ζητούν, δηλαδή: σωστή καθοδήγηση, προστασία και ευκαιρίες για να δείξουν τις δυνατότητές τους και στις ομάδες τους υποστήριξη μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα συνεργασίας όπως εκτέθηκε παραπάνω. Δεν επιτρέπεται να ξαναϋπάρξει λίστα ταλέντων που χάθηκαν από την ομάδα μας όπως τα προηγούμενα χρόνια, δείγμα της εγκληματικής αδράνειας, της προχειρότητας και του καιροσκοπισμού όλων αυτών των μονοπρόσωπων διοικήσεων των προέδρων – σωτήρων που έχουν παρελάσει τα τελευταία χρόνια.

Όπως λέει και ο ύμνος μας ''και του Κισσάβου τα βλαστάρια... που πετούν αγκαλιασμένα''. Υπάρχει κανείς που δεν του αρέσει ο ύμνος μας?

Κύριοι, δεν κρατάμε επιταγές στις τσέπες μας ούτε είμαστε κληρονόμοι κάποιας μεγάλης περιουσίας. Από την άλλη όμως μένουμε στην ίδια πόλη και λίγο πολύ γνωριζόμαστε όλοι  μεταξύ μας για να αρχίζουμε να λέμε ψέματα και κολακείες. Όσα ακούσατε σήμερα είναι προϊόν ειλικρινείας καθώς και εργασίας αμέτρητων ωρών και ξενυχτιών, ανταλλαγή απόψεων με διαφόρους ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ όπως αυτή της Αγγλίας, Ουαλίας και Σκωτίας που σχετίζονται εμπράκτως με το αντικείμενο του ποδόσφαιρου και ειδικότερα της συλλογικής ιδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο. Όλα αυτά δίχως να επιζητούμε θέσεις και αξιώματα. Είναι μια ανάλυση, συνεισφορά δική μας προς το σύλλογο, μια διεξοδική απάντηση πέραν του αποτυχημένου προεδρικού μοντέλου που βλέπουμε την τελευταία εικοσαετία. Εμείς με τις ιδέες και τις πράξεις μας και σεις με τα λεφτά σας.

Διεκδικούμε το δικαίωμα όχι στο όνειρο... αλλά σε μια ΑΕΛ αυτάρκη και υγιή, στηριζόμενη εξ ολοκλήρου στις δικές της δυνατότητες και όχι σε ανθρώπους αμφιβόλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, να το πω λαϊκά σε μαφιόζους και λαμόγια. Δεν είναι όνειρο. Είναι λογική και δίκαιη απαίτηση κάθε υγιούς οπαδού! Και ΤΩΡΑ είναι εφικτή η πραγματοποίησή της.

Επειδή οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν (πρέπει να) ανήκουν στους κάθε λογής υπόπτους και τους αυλικούς τους, αλλά στους φιλάθλους, τους αθλητές και κατ' επέκταση στην κοινωνία, το μοντέλο “συλλογικής ιδιοκτησίας" οφείλει να αναδειχτεί ως μια δυναμική και ρεαλιστική εναλλακτική. Η ΑΕΛ μπορεί να κάνει την αρχή. Αν όχι η ΑΕΛ, ποιά ομάδα μπορεί;

Αν όχι εμείς, τότε ποιοι; ΟΛΟΙ ΜΑΣ (ανεξαρτήτως διαφοράς απόψεων) δεν αισθανόμαστε περηφάνια και μιλάμε με καμάρι για σπάσιμο του κατεστημένου όταν θυμόμαστε το ‘88; Τότε μύριζε η εθνική καμένο λάστιχο, τώρα μυρίζει η ατμόσφαιρα δυσωδία με 4 υποβιβασμούς και 2 χρεωκοπίες, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, φτάσαμε να κάνουμε συζητήσεις ξεφτίλας περί ΑΕΛοβέροιας και πόσα ακόμα τραγελαφικά γεγονότα που δεν αρμόζουν στην περήφανη ιστορία της ομάδας μας. Όλα αυτά δεν ξέρω κατά πόσο το έχετε διανοηθεί αλλά συνέβησαν τα τελευταία 18 χρόνια μόνο (1996-2014) ελέω των προέδρων «σωτήρων», αυτών των κυριλάτων κυρίων με το γκλαμουράτο λαϊφστάιλ και τα τραγουδομανεκέν διπλά τους. 6 χρονιές Α’ εθνική τα τελευταία 18 χρόνια (!!!) σας λέει κάτι αυτό κύριοι? Ιδού τα έργα του προεδρικού μοντέλου και των πάσης φύσης αμφιβόλου αξίας ανθρώπων που κοντά στη δική τους μοίρα όλα αυτά τα χρόνια παρέσυραν και την ΑΕΛ ως τη Γ’ Εθνική.

Μας αρέσει αυτό; Τόσα χρόνια σωπαίναμε και το δεχόμασταν. Τα αποτελέσματα γνωστά: Χρέη, όλεθρος, υποβιβασμός και το χειρότερο από όλα ΞΕΠΕΣΜΟΣ. Θα συνεχίσουμε να σιωπάμε; Θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε το κουμάντο του επόμενου επίδοξου αφεντικού; Εμείς λέμε πως πρέπει επιτέλους να μπει μια Τελεία. Να πούμε ΟΧΙ. Να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία για την ΑΕΛ, να ορίσουμε για μια φορά την τύχη της ομάδας μας εμείς ο Λαός της και οι Οπαδοί της. Είμαστε υπεραρκετοί. Αρκεί να το πιστέψουμε και θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε ΑΕΛ.

-Ντάρχαμ, Νιουκάστλ, Χαλκίδα, Λάρισα-

-ΜΑΪΟΣ 2014-

Βασίλης Ιωακειμίδης

Ηλίας Μαργαρίτης

Γιάννης Κουτόβας