Βαθμολογία

Όλιβερ: «Ξέρουμε να κερδίζουμε»

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου του Ισπανού υποψήφιου επενδυτή, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της νέας ΠΑΕ ΑΕΛ, Λουίς Όλιβερ και του πατέρα του στην αίθουσα Τύπου του AEL FC ARENA, παρουσία του νομικού του εκπροσώπου Αλεξάντερ Νικολάε και του δημοσιογράφου Θεολόγου Αλεξανδράτου.

Του Γιώργου Μητσιούλη

Βασικός ομιλητής ήταν ο Λουίς Όλιβερ, ο πρεσβύτερος, ο οποίος και ξεκίνησε την τοποθέτηση του, θέλοντας να τονίσει την πλήρη στήριξη του στον γιο του, που παρακολούθησε την Συνέντευξη Τύπου από τις θέσεις του κοινού.

Ο κύριος Όλιβερ, ξεκίνησε λέγοντας τα εξής: «Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστούμε που είστε εδώ σε αυτό το ωραίο στάδιο. Η παρουσία μου εδώ οφείλεται στο γεγονός της στήριξης μου στον γιο μου Λουίς, για την αγορά της νέας ΠΑΕ ΑΕΛ. Ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο πάνω από 20 χρόνια και είναι ένα κομμάτι των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων, όπως επίσης οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα μεταλλεύματα και οι κατασκευές. Έχουμε γραφεία στην Αθήνα και στην Ελλάδα δραστηριοποιούμαστε πάνω από έναν χρόνο. Κατά την διάρκεια αυτού του έτους μάθαμε για την ΑΕΛ και εκδηλώσαμε το ενδιαφέρον μας. Στην Ισπανία βρισκόμαστε σε τρεις ομάδες, όπως επίσης την ομάδα από το χωριό που κατάγομαι, που ανέβηκε 7 κατηγορίες. Είμαστε ιδιοκτήτες της Ρεάλ Μπέτις, με ένα μικρό δικαστικό πρόβλημα, που σε μερικούς μήνες θα λυθεί. Βρισκόμαστε στην πρώτη κατηγορία, αλλά λόγω των προβλημάτων βρεθήκαμε στην δεύτερη κατηγορία με 50.000.000 ευρώ προϋπολογισμό.

Πουλήσαμε κάποιους παίκτες που έχουν παίξει σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι η εμπειρία μας έχει πιστοποιηθεί σε αυτόν τον χώρο. Βεβαίως, κατέχουμε το 51% της ομάδας, που μπορεί να έπεσε στην δεύτερη κατηγορία, αλλά θα ανέβει σύντομα. Οι δύο τελευταίοι προπονητές με τους οποίους κλείσαμε συμβόλαιο, ήταν ο Μπερτ Σούστερ που προπόνησε και την Ρεάλ Μαδρίτης και ο Πέπε Μέλα, που πλέον εργάζεται στην Ρεάλ Μπέτις. Εμείς ερχόμαστε από μια χώρα που αν και βρίσκεται σε κρίση, αλλά ποδοσφαιρικά αποτελεί μια παγκόσμια δύναμη. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε πάρει παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στις μικρές κατηγορίες, παίδων και νέων. Ποδοσφαιρικά, τα τελευταία 20 χρόνια η Ισπανία έχει κάνει τεράστια βήματα και εμείς ήμασταν πρωταγωνιστές αυτής της εξέλιξης. Έχουμε μια υπέροχη ομάδα επαγγελματιών, διότι πλέον το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Μια ομάδα ξεκινάει με έναν προπονητή, αλλά εκτός από αυτόν, πρέπει να έχουμε γυμναστές, διατροφολόγους, γιατρούς εξειδικευμένους, πάρα πολύ καλούς φυσικοθεραπευτές και βεβαίως τους κατάλληλους επιστήμονες. Εμείς μετά από 20 χρόνια, θέλουμε να επαναφέρουμε το άθλημα. Πιστεύουμε ότι Ισπανοί και Έλληνες μπορούμε να ενωθούμε, με την εμπειρία που έχουμε και να φτιάξουμε μια δυνατή ομάδα. Εγώ ξέρω ότι ο κόσμος μιλάει για τα χρήματα.

Στην Ελλάδα έχουν ξοδευτεί αλλά και σπαταληθεί πολλά χρήματα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επαγγελματική δουλειά, ταλέντο και χρήμα, αλλά με την σειρά που τα τοποθέτησα. Το χρήμα δεν φέρνει τίτλους. Έχουμε βαρεθεί να ακούμε για Έλληνες εκατομμυριούχους, που έχουν φέρει ομάδες στην τρίτη κατηγορία. Εμείς, ξέρουμε να επενδύουμε σωστά. Και οι πέντε ομάδες μας έχουν εξελιχθεί. Ξέρουμε να κερδίζουμε. Αθλητικά μιλώντας έχουμε πολύ καλό επενδυτικό μάτι και είναι πολύ σημαντικό σε μια παγκόσμια οικονομία οι ομάδες να διοικούνται από ανθρώπους που έχουν γνώση του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτήν την εμπειρία που έχουμε, μπορούμε να την φέρουμε και εδώ. Πιστεύουμε ότι με τους τίτλους που κερδίσαμε, μπορούμε να φέρουμε αυτήν την εμπειρία εδώ. Θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι να επαναλάβουμε τις επιτυχίες μας και εδώ. Εγώ σας μίλησα για ότι έχει σχέση με την εμπειρία μου και είμαι έτοιμος για τις ερωτήσεις σας».

Στην συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από εκπροσώπους του Τύπου, που βρέθηκαν εκεί.

Ποιος είναι ο λόγος της παρουσίας σας εδώ; Έχει να κάνει με την στήριξη της προσπάθειας του γιού σας;

«Βεβαίως. Θέλω να τον υποστηρίξω, διότι λυπηθήκαμε εγώ και η μητέρα του, γιατί δεν είχαμε κι εμείς σκοπό να επενδύσουμε σε ομάδα της Ελλάδας, αλλά μιας και ο γιός μου ο Λούις έκανε το βήμα, είμαστε εδώ να τον βοηθήσουμε. Όταν επιστρέψουμε από την Βραζιλία έχει μαζί του τον επίσημο γιατρό της Εθνικής και το τεχνικό team».

Τι έχετε να πείτε για τα δημοσιεύματα του Ισπανικού Τύπου, που λένε ότι ο γιος σας καταζητείται;

«Έχουμε ένα δικαστικό πρόβλημα με τον κύριο Λοπέρα και επειδή είμαστε κι εμείς μεσογειακός λαός, πιστεύω ότι και οι δικαστές κάνουν λάθη. Εγώ πιστεύω ότι έχει γίνει λάθος, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο, από το ότι σε 2-3 μήνες η ομάδα θα είναι στην ιδιοκτησία μας».

Η διαδικασία, όσον αφορά την ομάδα μας, έχει προχωρήσει. Ο κύριος Όλιβερ μας έκανε μια έκθεση ιδεών απόλυτα κατανοητή, αλλά έχουμε μπει σε πολύ ειδικά θέματα όσον αφορά την ομάδα. Μπορείτε να μας πείτε για την εκκαθάριση και το πώς θα μπορέσει η ομάδα σαν ΠΑΕ μετά την εκκαθάριση;

«Αυτό, θα απαντηθεί αύριο στην Συνέλευση. Εγώ για αυτό έκανα αυτήν την εισαγωγή, για να σας δείξω ότι στηρίζω τον γιό μου. Θέλω να δείξω την εμπειρία μας στο ποδόσφαιρο. Εμείς, δεν είμαστε εδώ για να παρασκευάζουμε θεριά, αλλά για να δημιουργούμε νίκες. Θέλουμε να σας μεταδώσουμε την φιλοδοξία μας, ότι σε 5 χρόνια η ομάδα θα παίζει στην Ευρώπη».

 

Στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση, υπήρχε μια έκθεση ενός δικηγορικού γραφείου της Ισπανίας για την Bitton Sport και ο κόσμος από αυτά που άκουσε για την εταιρία, έμεινε με το στόμα ανοιχτό και είπε ότι αυτοί δεν υπάρχουν. Αύριο, θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία; Θα κάνετε κάποια πράματα για να αντιστραφεί το κλίμα;

«Αυτές οι εντυπώσεις μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές. Το θέμα είναι πως εγώ είμαι ακόμα ιδιοκτήτης της Μπέτις και το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα. Έχω προβλήματα με τον Νόμο, αλλά από την άλλη έχω και την ομάδα μου. Αυτήν την στιγμή έχω δύο προβλήματα, το δικαστικό αλλά και την Μπέτις».

Ο αντίπαλος του γιού σας, ο κύριος Πλεξίδας, κατέθεσε τραπεζική επιταγή ενός εκατομμυρίου ευρώ. Εσείς προτίθεστε να κάνετε κάτι παρόμοιο;

«Επιστρέφουμε στο χρήμα. Εμείς θα βάλουμε τα χρήματα, που ζητάει ο νόμος. Δεν πρόκειται να μπω στο παιχνίδι, του πόσα βάζει ο καθένας. Πρόκειται για μια ποδοσφαιρική ομάδα, που μπορεί να έχουμε να κάνουμε με χρήμα, αλλά έχουμε στην μέση και το συναίσθημα. Μιλάμε για ποδόσφαιρο και συναισθήματα, όχι μόνο για το χρήμα. Εγώ θα βάλω όσα λέει ο νόμος. Εμείς μιλάμε για το τι θα κάνει η ομάδα. Ο κόσμος τι θέλει; Να κερδίσει τίτλους η ομάδα. Άμα θέλετε, να το κάνουμε υπό μορφή δημοπρασίας. Βεβαίως ξέρετε ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε χρήματα, αλλά που είναι τώρα η ομάδα; Στην τρίτη κατηγορία. Πιστεύω ότι η ομάδα έπεσε λόγω κακής διαχείρισης των χρημάτων».

Ο κόσμος αναζητά από κάποιον που θέλει την ομάδα, τις ελάχιστες εγγυήσεις. Εσείς μπορείτε να εγγυηθείτε ότι υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται;

«Βεβαίως και έχουμε και περισσότερα, από όσα απαιτεί ο νόμος. Ήδη έχουμε καταθέσει κάποια χρήματα και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα βάλουμε και τις άλλες 360.000».

Μια εταιρία που θέλει να δημιουργήσει μια ΠΑΕ, πρέπει να καταθέσει τους ισολογισμούς των τριών τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον Ελληνικό νόμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν από την Ισπανία, η Bitton Sport δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί ήταν ανενεργή. Τι έχετε να πείτε για αυτό;

«Το πρόβλημα, ήδη συζητιέται στην Αθήνα και θα δούμε τι φόρμα θα βρούμε για να ξεπεράσουμε αυτό το νομικό εμπόδιο που υπάρχει στην Ελλάδα».

Θεωρείτε καλή επένδυση το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Πιστεύω ότι η πόλη, η ιστορία της ομάδας, ο κόσμος της και το γήπεδο το αξίζουν. Όταν αγοράζεις μια ομάδα, αγοράζεις κυρίως το συναίσθημα. Είναι μια πάρα πολύ καλή επένδυση».

Θα είστε παρών αύριο στην Γενική Συνέλευση;

«Όχι, δεν θα είμαι. Εγώ απλά ήθελα να έρθω εδώ και να εγγυηθώ πως όλη μας η κατάρτιση και εμπειρία υπάρχει. Από την στιγμή που ο γιός μου αποκτήσει τον έλεγχο, όλοι θα είμαστε εκεί να τον υποστηρίξουμε. Όλο το προσωπικό είναι υψηλού επιπέδου. Επαναλαμβάνω, πως μόνο με τα χρήματα δεν κερδίζεις τίτλους. Δυστυχώς, εδώ μιλάτε μόνο για το χρήμα, αλλά όχι για το ταλέντο. Εμείς θα έρθουμε με επαγγελματίες που ξέρουμε και είναι έτοιμοι και αυτό θα μας δώσει επιτυχίες, με λιγότερα χρήματα από ότι πιστεύετε. Το χρήμα δεν είναι τόσο σημαντικό. Το κοκτέιλ, είναι το ταλέντο, η σκληρή δουλειά και στο τέλος το χρήμα. Άμα είναι έτσι, να βρούμε τον πιο πλούσιο της πόλης και να του δώσουμε την ομάδα».

Πόσα χρήματα είναι διατεθειμένη η οικογένεια σας να επενδύσει στην ΑΕΛ;

«Όσον αφορά το ξεκίνημα, δηλαδή τα 360.000 ευρώ που ζητάει ο νόμος θα μπουν. Από εκεί και πέρα, μπορούμε να φέρουμε παίκτες στην μισή τιμή, από ότι μπορεί οποιαδήποτε άλλη ομάδα».

*Στο τέλος, ο κύριος Όλιβερ, έκανε μια παρένθεση, δηλώνοντας τα εξής: «Θα κάνω μια σχολή ταλέντων, μια ακαδημία για νέες ηλικίες, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει κάτι τέτοιο. Θέλουμε τα ταλέντα να δουλεύουν όπως πρέπει. Όταν η ομάδα ανέβει στην Super League, τα παιδάκια που θα είναι στις ακαδημίες, δεν θα πληρώνουν τίποτα».

**Στην αίθουσα βρέθηκαν και κάποιοι φίλαθλοι της ΑΕΛ, με τους οποίους ο πατέρας Όλιβερ, είχε συνομιλία μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου.