Βαθμολογία

Μόλις 16,4% δήλωσαν το εισόδημά τους

Μόλις 35 μέρες απομένουν για την ολοκλήρωση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και το 16,4% από το σύνολο των φορολογουμένων έχει τακτοποιήσει την υποχρέωσή του. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί το υπουργείο Οικονομικών που ενδεχομένως να αναγκασθεί να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων και κατ' επέκταση τις ημερομηνίες πληρωμής των φόρων.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση του φόρου (εφόσον προκύπτει) πρέπει να καταβληθεί ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης στις 31 Ιουλίου. Από τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών προκύπτει ότι το 65% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δήλωση δεν θα πληρώσει επιπλέον φόρο ή θα έχει επιστροφή.

Πάντως, στην Καραγιώργη Σερβίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους μπροστά στον κίνδυνο υπερφόρτωσης του Taxis από τη μαζική υποβολή, καθώς εκτός από την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να υποβληθούν οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών για το πρώτο τρίμηνο του έτους και το έντυπο Ε9. Η πρώτη κίνηση που αναμένεται να κάνει το υπουργείο είναι να παρατείνει τις ημερομηνίες υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Πάντως, η μικρή ηλεκτρονική προσέλευση των φορολογουμένων αποδίδεται αρμοδίως σε τρεις λόγους:

1. Τα ασφαλιστικά ταμεία καθυστέρησαν σημαντικά να στείλουν τις βεβαιώσεις αποδοχών στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

2. Μέχρι και τις 15 Μαΐου δεν είχαν διορθωθεί στο έντυπο Ε1 οι πρόσφατες ευνοϊκές αλλαγές για τους ανέργους, τους φοιτητές και όσους έχουν εισοδήματα μόνο από μπλοκάκι.

3. Αρκετοί φορολογούμενοι, για έναν περίεργο λόγο, δεδομένου ότι είναι προκαθορισμένες οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων, έχουν προγραμματίσει να καταθέσουν τη δήλωσή τους μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπ. Οικονομικών, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 913.306, από συνολικά 5,5 εκατομμύρια, δηλώσεις εκ των οποίων:

α) 319.124 δηλώσεις ή το 34,94% του συνόλου είναι χρεωστικές με συνολικό ποσό φόρου 299,73 εκατ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 939 ευρώ. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Ιουλίου με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι φέτος δεν θα ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώσουν από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «Ταυτότητα Οφειλής».

β) 187.064 είναι πιστωτικές και το συνολικό ποσό που θα λάβουν ανέρχεται στα 38,6 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό σημείωμα θα λάβει 206 ευρώ.

γ) 407.118 δηλώσεις ή το 44,58% είναι μηδενικές. Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Διαδικτύου έως τις 30 Ιουνίου 2014. Οι δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης, είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. Σε κάθε περίπτωση, η εξουσιοδότηση θα πρέπει να αφορά στη διαχείριση των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 ανεξάρτητα αν οι υπόχρεοι είναι εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του συστήματος Taxisnet.

- Οι δηλώσεις με επιφύλαξη πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου. Επίσης οι συμπληρωματικές – τροποποιητικές δηλώσεις, είτε είναι εμπρόθεσμες είτε εκπρόθεσμες, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου.

- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, οι δηλώσεις επιτρέπεται να υποβληθούν σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Χρήσιμες οδηγίες

Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν είναι προστατευόμενα μέλη. Δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1994. Αντίθετα όσοι είναι άνω των 18 ετών και είναι προστατευόμενα μέλη δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι ασκούν ατομικά επιχείρηση και άλλαξαν επαγγελματική έδρα θα πρέπει να περάσουν πρώτα από το Μητρώο της εφορίας για να υποβάλουν δήλωση. Σημειώνεται ότι οι παντρεμένοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Στην κοινή δήλωση των συζύγων τα εισοδήματα φορολογούνται ξεχωριστά για κάθε ένα σύζυγο. Οι σύζυγοι κάνουν χωριστά φορολογική δήλωση στις εξής περιπτώσεις:

- Οταν δεν μένουν μαζί κατά τον χρόνο που υποβάλλεται η δήλωση, επειδή έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση.

- Οταν ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης.

- Οταν ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε δικαστική ή νόμιμη απαγόρευση ή τελεί υπό δικαστική αντίληψη.

Πηγή: thessalianews.gr