Βαθμολογία

Βάζω την βενζίνη, βάζεις το αυτοκίνητο;

Συνταξιδιώτες έστω κι αν δεν έχουν ιδωθεί ούτε μία φορά μεταξύ τους, μπορούν να γίνουν άνθρωποι που κινούνται από διαφορετικούς ή τον ίδιο προορισμό, χρησιμοποιώντας ένα αυτοκίνητο και μοιράζοντας τα έξοδα που συνεπάγεται μια μακρινή μετακίνηση.

Κοινός παρονομαστής, να έχουν την ίδια κατεύθυνση. Πώς; Μέσω του CarPooling, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται διεθνώς σε μεγάλη κλίμακα και έρχεται να βάλει τέλος στα... μοναχικά ταξίδια και τα υπέρογκα έξοδα.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω της Πολυτεχνικής Σχολής τις τελευταίες ημέρες έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα UthPool. Πρόκειται για ένα σύστημα carpooling που συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, φέρνοντας σε επαφή μεταξύ τους ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του.

Για παράδειγμα, κάποιος που θέλει να ταξιδέψει από Βόλο προς Θεσσαλονίκη, μπορεί να αναζητήσει μέσω της πλατφόρμας που εγκαινίασε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνταξιδιώτες από άλλες πόλεις, να κάνει ενδιάμεσες στάσεις για να τους παραλάβει και όλοι μαζί να κινηθούν προς τον κοινό προορισμό, μοιράζοντας τα έξοδα της βενζίνης και των διοδίων.

Πρόκειται για ένα σύστημα που πρωτοεφαρμόστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '80 στην Καλιφόρνια και μάλιστα υποχρεωτικά με νόμο. Ο νόμος υποχρέωνε τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων που έχουν στο ενεργητικό τους περισσότερους από 50 εργαζόμενους, να φροντίζουν για τη μείωση του αριθμού εκείνων που προσέρχονταν στη δουλειά με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Το «πάντρεμα» των δρομολογίων επεκτάθηκε και πέραν των μετακινήσεων από το σπίτι προς την εργασία και το αντίστροφο, με στόχο τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πλέον, όσοι το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν μία μετακίνηση, ακόμη και εκτός πόλης συνταξιδεύοντας με ανθρώπους που ίσως πρώτη φορά γνωρίζουν.

Τα οφέλη του carpooling είναι πολλαπλά. Αφενός μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας όταν για παράδειγμα ταξιδεύουν πέντε άτομα με ένα αυτοκίνητο, αντί με πέντε διαφορετικά αυτοκίνητα. Το σύστημα συμβάλλει επίσης στην αποφόρτιση του οδικού δικτύου, στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από καυσαέρια, αλλά και στην τσέπη των συνταξιδιωτών, που μοιράζονται τα έξοδα της βενζίνης και των διοδίων.

Προς το παρόν το UthPool βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και απευθύνεται μόνο στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (φοιτητές, καθηγητές, προσωπικό). Επίσης περιορίζεται στις διαδρομές από και προς το Βόλο, ωστόσο στόχος είναι σύντομα να ενταχθούν και διαδρομές από και προς Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα.

Πρόσβαση στην εφαρμογή τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας μπορούν να έχουν χρησιμοποιώντας το username και password που έχουν στο Πανεπιστήμιο.

Πηγή: Eφ. Ταχυδρόμος
(ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ)