Βαθμολογία

Ψευδείς δηλώσεις για οικογενειακά επιδόματα

Τις 170.000 φτάνουν οι αιτήσεις για οικογενειακό επίδομα που έχουν «κοπεί» επειδή οι δικαιούχοι δεν δήλωσαν σωστά στοιχεία. Συνολικά έγιναν 712.213 αιτήσεις στον ΟΓΑ, ωστόσο από τους ελέγχους προέκυψε πως επιτήδειοι επιχείρησαν με πλαστά στοιχεία να λάβουν την οικονομική ενίσχυση.

Ενδεικτικά στοιχεία για τα οικογενειακά επιδόματα παρουσίασε χθες ο διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης. Χαρακτηριστικό της... εφευρετικότητας των ασφαλισμένων είναι πως έχουν βρεθεί 22 διαφορετικές αιτίες παρατυπίας στις υποβληθείσες αιτήσεις.

Ιδιαίτερα.... διαδεδομένη τακτική είναι η υποβολή ψεύτικης δήλωσης για τα τέκνα, ώστε μη δικαιούχοι να πάρουν οικογενειακό βοήθημα. Από τους ελέγχους προέκυψε πως είτε παρουσιάζουν ενήλικα τέκνα ως ανήλικα είτε δηλώνουν πως τα παιδιά τους σπουδάζουν για να παρατείνουν την καταβολή της επιδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τους ελέγχους που έγιναν στις περσινές αιτήσεις προέκυψε πως ασφαλισμένοι δήλωναν ακόμα και παιδιά συγγενών ή φίλων σε μια προσπάθεια να πάρουν την επιδότηση! Σημειώνεται πως το οικογενειακό επίδομα καταβάλλεται σε ασφαλισμένους με τουλάχιστον ένα παιδί, που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Την ίδια στιγμή από τους ελέγχους προέκυψε πως ασφαλισμένοι προσπάθησαν να αποκρύψουν εισοδήματα ή δήλωσαν ψευδή στοιχεία για τον... οικογενειακό τους προϋπολογισμό για να πάρουν το επίδομα. Το δρόμο της Δικαιοσύνης θα πάρουν οι υποθέσεις που ασφαλισμένοι... συμπτωματικά δηλώνουν το ίδιο ΑΜΚΑ (καθώς ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης είναι ατομικός και δεν μπορεί να δηλώνεται από περισσότερα άτομα).

Το επόμενο διάστημα θα αναβαθμιστεί περαιτέρω ο ρόλος του Ταμείου, προκειμένου να παίξει ρόλο-κλειδί στη χορήγηση των προνοιακών και άλλων κοινωνικών παροχών στους ασφαλισμένους. Χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «ο ΟΓΑ μέσα στον κοινωνικό ανασχεδιασμό που προγραμματίζουμε θα παίξει καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο».

Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως ο ΟΓΑ ελέγχει και παρατυπίες με υπεράριθμους ασφαλισμένους σε κλινικές αλλά και μη έγκυρα τιμολόγια σε φαρμακεία. Το επόμενο διάστημα θα παραδοθεί πόρισμα από τους ελεγκτές που θα αφορά το διάστημα 2007- 2011. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τους ελέγχους που έγιναν υπήρξαν περιπτώσεις όπου στο παρελθόν το ποσοστό των υπεράριθμων ασφαλισμένων έφτανε ακόμα και το 40%.

Στο μεταξύ αλλάζει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ενημερώνονται από την 1η Ιουνίου μέσω του Διαδικτύου και για την πορεία της αίτησής τους. Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος (www.ika.gr) μπορούν να εισαγάγουν τους κωδικούς που έχουν από την Εφορία και να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Πηγή: EΘΝΟΣ