Βαθμολογία

Υποχρεωτικό από το 2018 το eCall

Το πανευρωπαϊκό σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης 112, το γνωστό και ως eCall, θα πρέπει να φέρουν τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα αλλά και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, όπως προβλέπει ο νέος Κανονισμός που εκτιμάται ότι θα ισχύσει έως τις αρχές του 2018.

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού, που άπτεται θεμάτων βιομηχανίας και τεχνικής εναρμόνισης αναμένεται, σύμφωνα με μελέτες της Κομισιόν και άλλων εμπειρογνωμόνων, να συμβάλλει σε:

μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων έως 10%,

μείωση της σοβαρότητας των τραυματισμών έως 15%,

μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω τροχαίων ατυχημάτων,

διευκόλυνση των υπηρεσιών διάσωσης και αυξημένη ασφάλεια των σωστικών συνεργείων.

Υπογραμμίζεται ότι στο κείμενο του Κανονισμού ορίζεται σαφώς η υποχρέωση των κατασκευαστών να συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Με τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η Ελληνική Προεδρία, πέτυχε να κάμψει τις διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των Κρατών Μελών και πλέον το κείμενο του Κανονισμού θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Σημειώνεται ότι ο Κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή τρία χρόνια μετά τη θέση του σε ισχύ, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018.

Πηγή: thessalianews.gr