Βαθμολογία

Αυξήθηκαν οι έδρες στον Δήμο Λάρισας

Τέσσερα επιπλέον καθίσματα θα διαθέτει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων, που θα αναλάβει, μαζί με τη δημοτική αρχή, από την 1η του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Η απογραφή του 2011, αύξησε τις έδρες του, από 45 σε 49. Από αυτές, οι 44 έδρες θα πληρωθούν από δημοτικούς συμβούλους της Λάρισας, οι 4 από συναδέλφους τους της εκλογικής περιφέρειας Γιάννουλης και 1 από εκείνη της Κοιλάδας.

Μία επιπλέον έδρα θα καταληφθεί από Λαρισαίο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, του οποίου όμως οι έδρες παραμένουν 51. Κι αυτό γιατί μειώνεται η εκπροσώπηση της Καρδίτσας (από 9 σε 8 συμβούλους), ενώ αυξάνεται εκείνη της Λάρισας (από 19 σε 20).

Σε ό,τι αφορά στους άλλους δήμους του νομού δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στον αριθμό των συμβούλων που θα εκλεγούν.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ψηφίζουμε λοιπόν σήμερα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την ερχόμενη Κυριακή 25 Μαΐου, θα ψηφίσουμε για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών (όπου βεβαίως υπάρξει τέτοιος), καθώς και για την ανάδειξη των νέων εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ.

Στο ν. Λάρισας θα λειτουργήσουν 544 εκλογικά τμήματα, εκ των οποίων τα 218 στον Καλλικρατικό Δήμο Λαρισαίων, όπου καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 109.016 ψηφοφόροι (51.831 άνδρες και 57.185 γυναίκες).

Από τα 218 ε.τ., τα 193 βρίσκονται εντός της πόλης της Λάρισας (το ένα είναι το ειδικό τμήμα των φυλακών), ενώ τα υπόλοιπα 25 στους πρώην δήμους Κοιλάδας και Γιάννουλης.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Σε περίπτωση κατά την οποία κανείς συνδυασμός δεν συγκεντρώσει σήμερα το 50%+1 των ψήφων, τότε η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Μαϊου (κατά τις ίδιες ώρες) μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου σε προτίμηση συνδυασμών.

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ- ΠΕΤΡΑΧΗΛΙΑ

Η αύξηση του αριθμού των εδρών (και άρα των δημοτικών συμβούλων που εκλέγονται), είναι ο ένας από τους τρεις λόγους για τους οποίους μεγάλωσαν σε μήκος τα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών, πλησιάζοντας το ενάμισι μέτρο!

Οι άλλοι δύο –και πιο σημαντικοί- αφορούν:

- στην αύξηση του αριθμού των υποψηφίων. Στις προηγούμενες εκλογές δίνονταν η δυνατότητα σε κάθε συνδυασμό να διαθέτει αριθμό υποψηφίων ίσο με τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας, αυξημένο κατά 50%. Με απόφαση του υπ. Εσωτερικών η δυνατότητα αυτή αυξήθηκε στο 100%.

- στο γεγονός ότι σ' αυτές τις εκλογές δίνεται η δυνατότητα π.χ. στον εκλογέα της Λάρισας να «σταυρώσει» δημοτικούς συμβούλους από το σύνολο της εκλογικής περιφέρειας της Λάρισας και όχι μόνο από το εκλογικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκει. Ως εκ τούτου στο ψηφοδέλτιο που θα λαμβάνουν σήμερα οι εκλογείς περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα που μετέχουν στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων, στους οποίους μπορούν, επιλέγοντας, να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης.

Ακόμη:

- οι ψηφοφόροι της εκλογικής περιφέρειας Λάρισας έχουν τη δυνατότητα να «σταυρώσουν» και έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο των άλλων δύο εκλογικών περιφερειών, δηλ. της Γιάννουλης και της Κοιλάδας (στις οποίες υπάγονται τα εκλογικά διαμερίσματα των δύο αυτών πρώην δήμων). Από την Γιάννουλη θα εκλεγούν 4 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ από την Κοιλάδα 1.

- οι ψηφοφόροι της εκλογικής περιφέρειας Λάρισας έχουν επίσης τη δυνατότητα να «σταυρώσουν» και μέχρι δύο υποψήφιους συμβούλους του διαμερίσματος στο οποίο ανήκουν. Είναι το μόνο τμήμα του ψηφοδελτίου το οποίο διαφέρει από διαμέρισμα σε διαμέρισμα (στη Λάρισα είναι 4).

* Αντιθέτως τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών δεν διαφέρουν σημαντικά ως προς το μέγεθός τους.

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

Στις Περιφερειακές εκλογές, ο αριθμός των σταυρών προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας, στην οποία αντιστοιχούν 20 έδρες, ανέρχεται σε 4.

Επισημαίνεται ότι στον περιφερειάρχη ή τον αντιπεριφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Εάν όμως τεθεί, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται γι' αυτό τον λόγο.

ΕΔΡΕΣ- ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Όπως προαναφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας θα εκλέξει 49 δημοτικούς συμβούλους. Οι 29 έδρες θα καταληφθούν από τους συμβούλους της πλειοψηφίας και οι υπόλοιπες 20 από εκείνους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Αντίστοιχα στους άλλους δήμους η κατανομή των εδρών είναι η εξής:

- Στον Δήμο Ελασσόνας, όπου εκλέγονται 41 δημοτικοί σύμβουλοι, η πλειοψηφία θα «κυβερνά» με 25 συμβούλους, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα διαθέτουν συνολικά 16.

- Στους δήμους Αγιάς, Κιλελέρ, Τεμπών, Τυρνάβου και Φαρσάλων, εκλέγονται συνολικά 27 δημοτικοί σύμβουλοι, με τις έδρες να κατανέμονται 16 στον νικητή των εκλογών έναντι 11 στην αντιπολίτευση.

Πηγή: Εφ. Ελευθερία
(Δημήτρης Χατζηδημητρίου)