Βαθμολογία

Στο Συκούριο μίλησε ο Γιώργος Μανώλης

Φίλες και Φίλοι από τα παιδικά μας χρόνια,

Συμμαθήτριες και συμμαθητές από τα σχολικά μας χρόνια

Συντρόφισσες και σύντροφοι στις πρώτες σκανταλιές των εφηβικών μας χρόνων

Παλαιοί πρόσκοποι του Πρώτου Συστήματος Προσκόπων Συκουρίoυ

Γειτόνισσες και γείτονες

Δικοί μου άνθρωποι γιατί έτσι σας αισθάνομαι

Πώς θα μπορούσα να προσφωνήσω

εσάς τους συγγενείς μου,

εσάς με τους οποίους μεγάλωσα και πήγα στο σχολειό,

εσάς τους φίλους των γονιών μου,

εσάς τους γείτονές μου,

εσάς όλους που ξέρω με το μικρό σας όνομα,

εσάς όλους με τους οποίους έχω αναμνήσεις,

εσάς όλους που θέλω να σφίξω το χέρι;

Και πώς θα μπορούσα να σας ευχαριστήσω που είστε κοντά μου,

πώς θα μπορούσα να σας πω ότι η τιμή που μου κάνετε είναι πολύ μεγάλη για να χωρέσει σε ένα φύλλο χαρτί;

Δεν υπάρχουν λέξεις, πιστέψτε με!

Απλώς ένα αληθινό, ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

Δεν ήρθα σήμερα εδώ ως υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών γιατί εδώ είμαι ένας από σας.

Δεν ήρθα για να ζητήσω να με ψηφίσετε, ήρθα να σας πω ότι σας χρειάζομαι δίπλα μου σ’ αυτή την προσπάθεια για το συλλογικό καλό του Δήμου μας.

Δεν ήρθα να υποσχεθώ, όπως δεν το έκανα ποτέ και πουθενά αυτές τις μέρες, ήρθα να σας πω τι μπορώ να κάνω για τον Δήμο Τεμπών.

Δεν ήρθα να μιλήσω για αξιώματα, ήρθα να μιλήσω για εθελοντισμό και προσφορά χωρίς ανταποδοτικό όφελος αυτά τα δύσκολα χρόνια που βιώνουμε όλοι όχι μόνον στον Δήμο Τεμπών, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δεν ήρθα να γνωριστούμε γιατί εδώ όλοι με γνωρίζετε: είμαι ο γιος του Πασχάλη του γραμματέα. Το Συκούριο για μένα σημαίνει πολλά σημαίνει τα  πάντα διότι διότι εδώ πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στα σοκάκια του Συκουρίου έχω παίξει, έχω ανδρωθεί, εδώ παντρεύτηκα και απέκτησα δύο κόρες οι οποίες σπούδασαν δασκάλες και σήμερα εργάζονται. 
Και ήρθα να σας πω γιατί αποφάσισα, με μια ομάδα ανθρώπων που σκεφτόμαστε το ίδιο, να διεκδικήσω τον Δήμο Τεμπών και τι μπορώ να κάνω τα επόμενα 5 χρόνια για να κάνω αυτά τα καθημερινά πιο εύκολα και πιο ανθρώπινα.

Πρώτα από όλα θέλω να εκθέσω κάποιες βασικές σκέψεις μου που με οδήγησαν βέβαια και σ’ αυτή την απόφαση.

Πιστεύω ότι οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικές, αυτή η ψήφος είναι σημαντική γιατί πολλά που αφορούν την καθημερινότητά μας εξαρτώνται από αυτές τις εκλογές.

Ένας Δήμος είναι σημαντικός κόμβος λήψης αποφάσεων, πολύ πιο σημαντικός από ένα υπουργείο, για παράδειγμα.

Γιατί ο Δήμος είναι αυτός που φροντίζει την τοπική κοινωνία, είναι αυτός που στέκεται δίπλα από τον δημότη, που ξέρει τα προβλήματά του και τις ανάγκες του. Ένας Δήμος διοικείται από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος είναι η πραγματική γραμμή επικοινωνίας των δημοτών και των ανώτερων Αρχών, όπως είναι η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση, μεταφέροντας προβλήματα, απόψεις και λύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Είναι αυτός που «περπατάει» στην κυριολεξία τον Δήμο του, κάθε κωμόπολη, κάθε χωριό, κάθε οικισμό, πιάνει τον ρυθμό ζωής των δημοτών. Μιλάει μαζί τους, ακούει γνώμες και παράπονα, ζει μαζί τους το κάθε ζήτημα για να δημιουργήσει άποψη βασισμένη στην πραγματικότητα.

Βέβαια σ’ αυτό το σημείο να πω ότι και ο ρόλος των τοπικών συμβούλων είναι πολύ σημαντικός, γιατί κι αυτοί μπορούν και πρέπει να μεταφέρουν την πραγματικότητα της δικής τους μικρής περιοχής στον δήμαρχο με αντικειμενικότητα και αμεροληψία.

Δεσμεύομαι  ότι σαν νέα  δημοτική αρχή θα δώσουμε αρμοδιότητες  που προβλέπονται από το Νόμο στα  Τοπικά Συμβούλια, δηλαδή τα τοπικά συμβούλια θα αποφασίζουν για τα έργα που πρέπει να γίνουν στα χωριά τους και οι αποφάσεις τους  θα είναι δεσμευτικές για το δημοτικό συμβούλιο.

Επίσης θα χορηγήσουμε την προβλεπόμενη από το νόμο Πάγια Προκαταβολή στους Προέδρους της κάθε τοπικής κοινότητας για την αντιμετώπιση καθημερινών άμεσων προβλημάτων κάτι που η  σημερινή δημοτική αρχή δεν το εφάρμοσε. Η συνεργασία αυτή με τα τοπικά συμβούλια θα είναι  απίστευτα σημαντική, πιστέψτε με.

Στα κέντρα εξουσίας ο Δήμαρχος είναι ο εκπρόσωπος των δημοτών, αυτός που μεταφέρει με ευσυνειδησία και τιμιότητα τις απόψεις τους, Μέσω του Δημάρχου ο δημότης συμμετέχει στα κοινά, ενώ ο Δήμαρχος εξηγεί στους δημότες αυτά που η Κυβέρνηση ή η Περιφέρεια αποφασίζει και τους αφορούν.

Εάν αυτός ο σημαντικός κρίκος αυτής της αλυσίδας, ο δήμαρχος, και το δημοτικό συμβούλιο, δεν κάνει καλά τη δουλειά του, εάν δεν μπορέσει να καταλάβει, εάν ίσως και δεν θελήσει να καταλάβει αυτά που απασχολούν τον δημότη, εάν δεν μπορέσει να ενημερωθεί σωστά και να ενημερώσει επίσης σωστά αυτούς που πρέπει γι’ αυτά τα προβλήματα, εάν δεν θέλει να δουλέψει πραγματικά για να βρει λύσεις, τότε ο Δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Ένα δεύτερο σημαντικό πράγμα που θέλω να διευκρινίσω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ειδικότερα για τον Δήμο, είναι η ανεξαρτησία από κομματικές σφραγίδες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι πολιτική, όπως έχει καταλήξει να θεωρείται αρκετά χρόνια τώρα. Δεν πρέπει να είναι πολιτική για το καλό όλων μας.

Ο όρος «τοπική αυτοδιοίκηση» από μόνος του αποκλείεται από την καθαρά πολιτική σφαίρα. Η λέξη «τοπική» έχει σχέση με τον τόπο μας, εκεί όπου βάζουμε ρίζες, ζούμε, δουλεύουμε, κάνουμε οικογένεια, περνάμε καλά και δύσκολα.

Η λέξη «αυτοδιοίκηση» σημαίνει ότι είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για τα ζητήματα του τόπου μας, ότι παίρνουμε οι ίδιοι τις αποφάσεις για την κοινή μας καθημερινότητα. Τι θέση μπορεί να έχει η πολιτική μεταξύ δυο γειτόνων, δυο συγγενών, δυο φίλων;

Πού χωράει η πολιτική; όταν εδώ στον Δήμο μας, στην πόλη μας, στη γειτονιά μας, ο ένας ξέρει τον άλλο με το μικρό του όνομα, όταν ο ένας κρατάει το χέρι του άλλου την ώρα που γεννιέται το παιδί του, που πεθαίνει ο γονιός του, την ώρα που κερνάει για την καλή σοδειά του, την ώρα που ο χιονιάς έκαψε τη σοδειά του, την ώρα που παντρεύει το παιδί του, την ώρα που πίνουν μαζί τσίπουρο, εκεί που η καθημερινότητα του ενός μπλέκεται με την καθημερινότητα του άλλου.

Γι’ αυτό κι εγώ με απλά λόγια σας λέω, λοιπόν, ότι τοπική αυτοδιοίκηση είναι η συγκροτημένη, η χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση των ζητημάτων ανθρώπων που ζουν σε συγκεκριμένη διοικητική ενότητα και έχουν ίδιους στόχους, παλεύουν μαζί για τους στόχους αυτούς και απολαμβάνουν μαζί τα οφέλη που αποκομίζουν. Και τώρα να πω γιατί ο Γιώργος του Πασχάλη θέλησε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρώτον γι’ αυτά που πιστεύω για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μόλις σας είπα. Δεύτερον, όπως ξέρετε,  για πολλά χρόνια, υπηρετούσα στον Δήμο, κι αυτή η δουλειά με μπόλιασε με το μεράκι της προσφοράς στον δημότη το οποίο όμως αναπτύχθηκε έντονα γιατί βρήκε το καλό χώμα από τον εθελοντισμό που μου δίδαξε ο προσκοπισμός, από εκεί περάσαμε θέλω να πιστεύω όλοι δίνοντας τον όρκο του προσκόπου.

Από την άλλη βέβαια αυτή η δουλειά ήταν και ένα μεγάλο σχολείο για μένα, έμαθα στην πράξη πώς δουλεύει ένας δήμος, πώς μπορεί να βοηθήσει έναν δημότη, ποια είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες, ποιες πρέπει να είναι οι λύσεις που θα ικανοποιούν τους δημότες.

Τρίτον, πιστεύω ότι όποιος μπορεί να βάλει στην άκρη εγωισμό, προσωπικό συμφέρον και προσωπικές αντιπαραθέσεις και όποιος είναι διατεθειμένος να προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταπόδοση με οποιονδήποτε τρόπο, όποιος μπορεί να βάλει σε δεύτερη θέση την προσωπική του ζωή γιατί ο δήμος δεν είναι απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο, αλλά πλήρης και ουσιαστική απασχόληση, και όποιος έχει την κατάλληλη γνώση για να αναλάβει τις ευθύνες διαχείρισης ενός δήμου, τότε αυτός πρέπει να ζητήσει από τους συνδημότες του να του δώσουν την ευκαιρία να προσφέρει για το καλό όλων.

Δίπλα μου βέβαια έχω και μια ομάδα ανθρώπων, με τους οποίους μοιράζομαι τις ίδιες απόψεις, αναπτύξαμε έναν νεωτεριστικό τρόπο σκέψης, κατεβάσαμε φρέσκες ιδέες, οπλιστήκαμε με αποφασιστικότητα και δυναμικότητα, αποφασίσαμε ότι θα βαδίζουμε με γνώμονα τη Συναίνεση, τη Συνεργασία, τη Συνεννόηση και βαφτίσαμε αυτή την προσπάθεια Νέα Δύναμη.

Αυτή τη Νέα Δύναμη θέτουμε στην υπηρεσία του Δήμου Τεμπών, εφόσον μας εμπιστευθείτε με την ψήφο σας την Κυριακή. Η Νέα Δύναμη θέλει να φέρει μαζί ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο παρά τις προσωπικές διαφορές, που συνεργάζονται γιατί πιστεύουν ότι μαζί θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, που συνεννοούνται γιατί πιστεύουν ότι ο συναγωνισμός, δηλαδή ο παράλληλος αγώνας για ένα κοινό σκοπό είναι καλύτερος από τον ανταγωνισμό, δηλαδή τη διαμάχη.

Αυστηρή και απαράβατη αρχή του συνδυασμού μας είναι να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη σας και τελικά την ψήφο σας ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, χωρίς κομματική προστασία και κομματική χειραγώγηση. Γιατί, όπως είπαμε, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι για όλους τους δημότες ενός δήμου, και σημασία πρέπει να έχει ο άνθρωπος και όχι η κομματική του τοποθέτηση. Οι προσωπικές κομματικές πεποιθήσεις δεν πρέπει να επηρεάζουν ούτε την ψήφο των δημοτών στις κρίσιμες εκλογές για τις δημοτικές αρχές, αλλά ούτε και τη διάθεση για εξυπηρέτηση αυτών που εκλέγονται μέσω αυτής της ψήφου.

Φίλες και Φίλοι μου Συκουριώτες, Θέλω με δυο λόγια να σας πω τι πιστεύουμε ότι χρειάζεται ο Δήμος Τεμπών και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτά. Δεν θα σας αναλύσω πρόγραμμα δράσης, όπως τόνισα σε όλα τα μέρη που πήγα αυτή την εβδομάδα, το τελικό, το ουσιαστικό πρόγραμμα θα το κάνουμε μαζί, εφόσον μας επιλέξετε.

Γιατί δεν θέλουμε ούτε να κάνουμε τα πράγματα να φαίνονται πιο ωραία από ό,τι είναι, ούτε να σας υποσχεθούμε κάτι που τελικά δεν θα κάνουμε και μετά να ζητάμε «παράταση» χρόνου ή επανεκκίνηση για να συνεχίσουμε αυτά που αρχίσαμε.

Κάτι που έμαθα καλά υπηρετώντας τόσα χρόνια στον Δήμο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα της κατάστασης πριν πάρει το κλειδί του Δημαρχείου και τα οικονομικά πεπραγμένα.

Λίστες με έργα που έγιναν, έργα που άρχισαν και δεν τελείωσαν, χρήματα που υπήρχαν αλλά δεν εκταμιεύθηκαν, ανάγκες που υπάρχουν και κάποτε θα ικανοποιηθούν, γνώμες θετικές και αρνητικές γι’ αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν μπορεί κάποιος παντού να βρει.

Γενικά πιστεύω ότι ένας συνδυασμός που διεκδικεί τον Δήμο για πρώτη φορά πρέπει να έχει όραμα και θέληση να το υλοποιήσει και από κει πέρα να πορεύεται με βάση τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή και τον κάθε δημότη.

Εμείς, η Νέα Δύναμη, θα αξιολογήσουμε τα πραγματικά στοιχεία,  θα σας ακούσουμε προσεκτικά, θα μετρήσουμε τις δυνατότητες του Δήμου και με θα καταρτίσουμε το τελικό σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις δικές σας απαιτήσεις.

Και αυτό που θα πούμε, αυτό και θα κάνουμε. Αυτό που θα υποσχεθούμε, αυτό και θα προσφέρουμε. Γι’ αυτό που θα δεσμευτούμε, σ’ αυτό και θα είμαστε συνεπείς. Προς το παρόν θα σας πούμε ποιες θα είναι οι κύριες δράσεις της Νέας Δύναμης, και με ποιες αρχές θα τις υλοποιήσει. Οι κύριες δράσεις της Νέας Δύναμης θα έχουν να κάνουν με:

την αγροτική και την κτηνοτροφική οικονομία

τον τουρισμό

τον πολιτισμό

την οικονομία, δηλαδή τη διαχείριση των πόρων που ήδη έχει ο Δήμος και την αναζήτηση νέων πόρων.

Και οι αρχές με τις οποίες η Νέα Δύναμη θα τις υλοποιήσει είναι:

Διοίκηση χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς σπατάλες, με διαφάνεια και ήθος. Σεβασμός στον δημότη τον οποίο θέτει στο επίκεντρο κάθε δράσης της. Αφοσίωση στους στόχους. Διάθεση για δουλειά.

Αποφασίσαμε ότι αυτοί θα είναι οι τομείς προτεραιότητάς μας:

Γιατί η αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία ήταν και θα παραμείνει ένας από τους σπουδαιότερους τρόπους παραγωγής χρήματος και ευημερίας για την Ελλάδα.

Γιατί διαπιστώσαμε ότι δεν έχουμε ακόμη αξιοποιήσει τουριστικά και πολιτιστικά τον Δήμο μας, παρότι  έχουμε όλες τις προϋποθέσεις.

Γιατί οφείλουμε να βρούμε και να διαχειριστούμε συνετά πόρους για τον δήμο μας και να υποστηρίξουμε την υποδομή και τους δημότες προς αυτή την κατεύθυνση.

Αρχίζοντας με την αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία πιστεύουμε ότι είναι η ραχοκοκαλιά της περιοχής μας, όπως γενικότερα η πρωτογενής παραγωγή είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας

Για μερικές δεκαετίες η Ελλάδα ξέχασε τα οφέλη της αγροτικής παραγωγής, επαναπαύτηκε με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχασε ένα μεγάλο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Ενώ αυτοί που επέλεξαν να συνεχίσουν το επάγγελμα των πατέρων τους αλλά με πνεύμα καινοτομίας και νεωτερικότητας  βγήκαν κερδισμένοι. Βελτίωση των παλαιότερων καλλιεργειών, πειραματισμός με νέες καλλιέργειες, νέες μέθοδοι παραγωγής, ανταλλαγή απόψεων με αγρότες από άλλες περιοχές, παροχή συμβουλών, αξιοποίηση της πολιτικής της περιφέρειας ή του κράτους για το όφελος του κάθε αγρότη είναι οι στόχοι της Νέας Δύναμης εφόσον αναδειχθεί  νέα Δημοτική Αρχή. Πρέπει να είμαστε και να παραμείνουμε περήφανοι γι’ αυτά που η γη μας παράγει, για τους καρπούς που είναι αποτέλεσμα των κόπων και των προσπαθειών μας. Ξέρετε πόσο περήφανος ένιωσα και νοιώθω όταν βλέπω στα περίπτερα τη σοκολάτα αμυγδάλου ΙΟΝ και ξέρω ότι τα αμύγδαλα αυτά είναι τα δικά μας, τα συκουριώτικα;

Σ’ αυτόν τον άξονα της αγροτικής και κτηνοτροφικής οικονομίας  περιλαμβάνονται και κάποιες πιο διαφορετικές από τις συνηθισμένες δράσεις, όπως η σύσταση ενός διοικητικού κέντρου βοήθειας των αγροτών και κτηνοτρόφων του οποίου θα προΐσταται  ο κάθε αρμόδιος αντιδήμαρχος για την άμεση αντιμετώπιση των ζημιών από καιρικά φαινόμενα, η αναβάθμιση του γραφείου γεωργικής ανάπτυξης του Δήμου η συνεργασία με τη Δ/νση Γεωργικής Ανάπτυξης και με το τοπικό της γραφείο για την καλύτερη και πληρέστερη  ενημέρωση του αγρότη για όλα τα θέματα που αφορούν την παραγωγή ή τη γενικότερη ενημέρωση για την κυβερνητική ή ευρωπαϊκή αγροτική και κτηνοτροφική πολιτική.

Συνεχίζοντας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό πιστεύω ότι μέχρι στιγμής είναι έννοιες μάλλον αόριστες και οι δράσεις που σχετίζονται με αυτές είναι μη συγκροτημένες και στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία μόνο. Πιστεύω και υποστηρίζω θερμά ότι ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο των μεγάλων αστικών κέντρων ή των λίγων. Ο πολιτισμός είναι χαρακτηριστικό που καλλιεργείται και εξελίσσεται μέσα στην καθημερινότητά μας. Και ως τέτοιο χαρακτηριστικό οφείλουμε να το διδάξουμε στα παιδιά μας, και ως τέτοιο χαρακτηριστικό το εντάσσουμε στις προτεραιότητες των δράσεων του συνδυασμού μας.

Στόχος της Νέας Δύναμης είναι

Να υποστηρίξει κάθε τοπική ιδιαιτερότητα, κάθε στοιχείο μοναδικό που χαρακτηρίζει τον τόπο μας και να τον μετατρέψει σε πόλο έλξης επισκεπτών.

Να σταθεί συμπαραστάτης και αρωγός δίπλα στην κάθε ομάδα που παράγει πολιτισμό και διαδίδει πολιτισμό στην περιοχή μας.

Για μας δεν έχει νόημα η Δημοτική Αρχή να παρίσταται στις εκδηλώσεις και να συγχαίρει τους διοργανωτές, ούτε να συμμετέχει μόνο ως τίτλος στις διοργανώσεις και τις επετείους. Για μας η Δημοτική Αρχή πρέπει να κάθεται στο τραπέζι μαζί με τους διοργανωτές, να έχει άποψη, να βοηθάει όπου μπορεί, να συμμετέχει ενεργά σε κάθε βήμα προετοιμασίας. Πρέπει να κάνουμε το Συκούριο να λάμψει ξανά από πολιτισμό, το Συκούριο παράγει πολιτισμό.

Γιατί να μην αξιοποιήσουμε το Λαογραφικό μας Μουσείο; Για μας τα εκθέματα μπορεί να φαίνονται συνηθισμένα, αλλά πόσα από αυτά γνωρίζουν οι νέες γενιές; Φίλοι στη Λάρισα που έχουν παιδιά στο σχολείο μου λένε ότι τα παιδιά δεν ξέρουν ούτε κατά διάνοια, τι είναι οι μυλόπετρες, τα τουμπέκια, οι ποτίστρες, τα δοκάνια όλα αυτά που αποτελούσαν καθημερινότητα για τους παππούδες μας και ο σημερινός δήθεν εκσυγχρονισμός τα καταχώνιασε στις αποθήκες των χωριών και στη λήθη των νέων Ελλήνων.

Γιατί να μην διασώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά κάνοντας ένα αξιόπιστο αρχείο από το αρχειακό υλικό του Γενικού Αρχείου του Κράτους;

Γιατί να μην αξιοποιήσουμε την δημοτική βιβλιοθήκη για όφελος όλων των κατοίκων  του Συκουρίου και όχι μόνο; Γιατί να μην συνεργαστούμε με όλους τους Συλλόγους και τους φορείς του Συκουρίου; και αφού καθίσουμε σ΄ένα τραπέζι μαζί εκθέτοντας  ο καθένας τις απόψεις του να βρούμε τη λύση , πως μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος  όπου μπορεί και να συμμετέχει ενεργά σε κάθε δραστηριότητα των συλλόγων και φορέων.

Γιατί να μην προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι σε ό,τι κάνουμε, σε ό,τι θέλουμε

Ξέρετε, ότι η παγίδα σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα το «γιατί να μην φροντίσει το κράτος για τούτο και για το άλλο;»

Και αγνοούμε ότι και ο πολίτης, και ο δημότης πρέπει να ενδιαφερθεί για τα του οίκου του. Τότε μόνον γίνεται υπεύθυνος πολίτης και μπορεί να έχει άποψη και απαιτήσεις.

Και φυσικά στις παρόμοιες συζητήσεις, ο επίλογος είναι πάντα  «χρειάζονται χρήματα για όλα αυτά, ή ποιος να τρέξει γι’ αυτά».

Ε, λοιπόν, σας διαβεβαιώνω και μάλιστα μετά από 24 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση του Δήμου, ότι αυτή είναι η εύκολη απάντηση.

Πρώτα χρειάζεται στόχος, μετά σχέδιο, μετά προθυμία για δουλειά και μετά χρήματα. Και έτσι έρχομαι στην επόμενη κατηγορία δράσεων της Νέας Δύναμης: την οικονομική διαχείριση

Εδώ θέλω να διευκρινίσω κάτι σημαντικό γιατί θεωρώ ότι συχνά δεν είναι κατανοητό.

Δεν μπορούμε να ψάχνουμε για χρηματοδότηση χωρίς να έχουμε σχέδιο δράσης με πρόγραμμα και στόχους.

Ποιος δίνει χρήματα ή τουλάχιστον μας θεωρεί σοβαρούς συνομιλητές, εάν πρώτα δεν του παρουσιάσουμε ένα σχέδιο, εάν δεν τον πείσουμε για τους στόχους μας, εάν δεν διακρίνει αφοσίωση και πίστη στο έργο που θέλουμε να υλοποιήσουμε.

Κι εδώ είναι ο ρόλος-κλειδί της Δημοτικής Αρχής.

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να επωμιστεί τον ρόλο του συμβούλου δίπλα στον δημότη που έχει κάποιο επιχειρηματικό σχέδιο.

Και σας διαβεβαιώ ότι η δική μας Δημοτική Αρχή,

εφόσον μας επιλέξετε να σας εκπροσωπήσουμε τα επόμενα πέντε χρόνια,

θα είναι δίπλα στον καθένα που θα θελήσει να κάνει πραγματικότητα μια ιδιωτική πρωτοβουλία βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής, τόνωσης του τουρισμού ή του πολιτισμού, ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή παρόμοιες ιδέες και πρωτοβουλίες.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να διεκδικήσει κονδύλια, να αναπτύξει χορηγικά προγράμματα και γενικά να υποστηρίξει δράσεις δημιουργίας θέσεων εργασίας και παραγωγής χρήματος, όπως είναι για παράδειγμα, η Βιομηχανική Περιοχή, που δίνει θέσεις εργασίας και εισόδημα στον τόπο μας.

Φίλοι μου και συνδημότες μου,

Στο τέλος κάθε επίσκεψης καλύτερης γνωριμίας που κάναμε με τους συνεργάτες μου αυτές τις ημέρες, αναφέρομαι και σε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μου. Εδώ δεν χρειάζεται να το κάνω αυτό. Γιατί εσείς ξέρετε ότι δεν μιλάω πολύ, δεν χρησιμοποιώ βαρύγδουπες εκφράσεις και δυσνόητες λέξεις

Κι εγώ ξέρω ότι εσείς δεν περιμένετε κάτι τέτοιο από μένα.

Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι:

Να υποσχεθώ ότι θα είμαι εδώ για σας, για τον κάθε δημότη.

Το σπίτι του δημότη που είναι το Δημαρχείο, θα είναι πάντα ανοιχτό σε όλους, και έξω δεν θα κυματίζει κανένα κομματικό λάβαρο, αλλά  μόνον η ελληνική σημαία. Στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου μας δεν θα υπάρχουν κόμματα, αλλά άνθρωποι που έχουν κέφι και πείσμα για να ασχοληθούν με τα προβλήματα των συνδημοτών τους. Θα προσπαθώ να βρίσκω λύσεις στα καθημερινά και στα δύσκολα, και να κάνω ένα γραφείο που θα βοηθάει κάθε δημότη να αντιλαμβάνεται πώς να χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητά του όλα τα δύσκολα που ακούει δεξιά και αριστερά

Κάτι που δεν έκανε η σημερινή δημοτική αρχή και για να καταλάβετε πως λειτουργούσε ο σημερινός Δήμαρχος και οι δημοτικοί του σύμβουλοι προς όφελος των δημοτών θα σας αναφέρω το εξής:

Με  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθόρισαν το  τέλος ύδρευσης στους πρώην Δήμους, Μακρυχωρίου, Γόννων, Κάτω Ολύμπου και Κοινότητας Αμπελακίων, στα Αμπελάκια προβλέπουν έκπτωση 50% σε κατοίκους πολύτεκνους και με αναπηρία 67% και πάνω ,στους κατοίκους του Κάτω Ολύμπου έκπτωση 20%, ενώ για τους κατοίκους του Μακρυχωρίου και των Γόννων  η έκπτωση είναι μηδενική, αυτή την ισότητα προωθούσε και προωθεί η παρούσα δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος ; και σήμερα μιλάει για ισότητα, ισονομία και επανεκκίνηση του Δήμου, μας δουλεύουν; Κοροϊδεύουν του δημότες του Δήμου μας, μας κοροϊδεύουν όλους.

Και τώρα θέλω να παρουσιάσω τους υποψήφιους της Εκλογικής Περιφέρειας  Νέσσωνος Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους Συκουρίου… Ευχαριστώ πολύ, καλό αγώνα με ευπρέπεια, με σεβασμό στους υποψηφίους των άλλων συνδυασμών, χωρίς αντιπαλότητες και προκλήσεις, με ηρεμία & αυτοσυγκράτηση.

Πιστεύουμε στους ανθρώπους του Συκουρίου

Πιστεύουμε στη δύναμη των ανθρώπων

Δώστε μας τη δύναμη σας να κάνουμε το μέλλον καλύτερο

Για σας, για τα παιδιά μας, για τον τόπο μας.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε

Να είστε σίγουροι

Όλοι μαζί σαν γροθιά θα τα καταφέρουμε.

Η νίκη είναι κοντά είναι δική μας στης 18 Μαϊου.

Φίλοι μου και δικοί μου άνθρωποι, Σήμερα θα ήθελα να ήταν εδώ και κάποιοι που εγκατέλειψαν τον κόσμο των ζωντανών, αλλά ελπίζω να έχω την ευχή τους από τον κόσμο των αγγέλων όπου βρίσκονται.

Θέλω επίσης και για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας να ευχαριστήσω τη μάνα μου για τις αξίες που μου δίδαξε και μ’ αυτές πορεύτηκα στη ζωή μου. Θέλω να ευχαριστήσω και την οικογένεια που έφτιαξα με τη γυναίκα μου γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι δίπλα μου, μου δίνουν κουράγιο και αγάπη.

Και από όλους εσάς που ήρθατε σήμερα εδώ, ζητώ να δώσετε την ευκαιρία στον γιο του Πασχάλη του γραμματέα να τιμήσει τη μνήμη του πατέρα του και να σας κάνει όλους περήφανους από τη θέση του Δημάρχου των Τεμπών. Σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά.