Βαθμολογία

Θρήνος και οργή για τους 274 νεκρούς στην Τουρκία

Aυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών ανθρακωρύχων στην Τουρκία: Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί στο ανθρακωρυχείο που κατέρρευσε την Τρίτη στη Σόμα στη δυτική Τουρκία, ανέρχονται πλέον στους 274. Τουλάχιστον 100 εργαζόμενοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές του ορυχείου. Οργή κατά του Ερντογάν και της κυβέρνησής του, με χιλιάδες διαδηλωτές να δέχονται την επίθεση της αστυνομίας σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Διαδηλώσεις και δακρυγόνα

Στην Άγκυρα η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών. Η αστυνομία επενέβη όταν τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρακωρύχων σε ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν στην χώρα.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Ερντογάν. «Κυβέρνηση παραιτήσου» φώναζαν οι διαδηλωτές καθώς πραγματοποιούσαν πορεία κατά μήκος της λεωφόρου Ιστικλάλ πριν από την επέμβαση της αστυνομίας, που τους ανάγκασε να διασκορπιστούν στους γύρω δρόμους.

Όπως μετέδωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου οι διαδηλωτές, η πλειονότητα των οποίων ανήκε σε αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις, φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα στο κέντρο της πόλης, ενώ η αστυνομία απάντησε εκτοξεύοντας δακρυγόνα και χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες.

Καταγγελίες για εγκληματική αμέλεια

Σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας Ντεβ-Μαντέν, το οποίο ανήκει στη Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων Εργαζομένων Τουρκίας, Ταϊφούν Γκιοργκούν.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πριν από 3 εβδομάδες η τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε απορρίψει το αίτημα να συσταθεί μια επιτροπή που θα εξακρίβωνε την κατάσταση ασφαλείας στα ανθρακωρυχεία στην Τουρκία. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υποβάλει προτάσεις τις οποίες απέρριψε όμως όλες το AKP, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

κ. Γκιοργκούν κατήγγειλε μάλιστα τη νέα διοίκηση της εταιρείας ορυχείων στην περιοχή Σομά για τις συγκεκριμένες ελλείψεις.

«Όσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.

Παράλληλα η εταιρεία που διαχειρίζεται το ανθρακωρυχείο ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 450 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν μετά την φωτιά που ξέσπασε.

Η Soma Komur Isletmeleri επίσης ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η αιτία της φωτιάς δεν έχει μέχρι στιγμής εξακριβωθεί. «Η διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που ακολούθησε αποτελεί, δυστυχώς, την αιτία για τις απώλειες ζωής» σημείωσε.

Πηγή: shootandgoal.com