Βαθμολογία

3,3 εκατομμύρια θάνατοι από αλκοόλ το 2012

Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ - και η Ευρώπη είναι η ήπειρος με το μεγαλύτερο πρόβλημα απ' όλες.

Όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η κατάχρηση αλκοόλ όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως περισσότερων από 200 ασθενειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η κίρρωση του ήπατος, ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μάς καθιστά επίσης ευάλωτους σε λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η φυματίωση, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο βίαιου θανάτου.

Στη νέα έκθεσή του Global Status Report on Alcohol and Health, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι η κατάχρηση αλκοόλ κόστισε το 2012 τη ζωή 3,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση αλκοόλ έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε σε κάθε άνθρωπο ηλικίας 15 ετών και άνω αντιστοιχούν ετησίως 6,2 λίτρα καθαρού αλκοόλ.

Επειδή, όμως, αλκοόλ καταναλώνει μόνο το 38,3% των ατόμων ηλικίας άνω των 15 ετών, η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι στην πραγματικότητα 17 λίτρα τον χρόνο.

Επειδή, εξάλλου, οι άντρες γενικώς πίνουν περισσότερο από τις γυναίκες, η θνησιμότητα εξαιτίας του αλκοόλ σε αυτούς είναι μεγαλύτερη. Έτσι, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι το 7,6% των παγκόσμιων θανάτων στους άντρες οφείλονται στο αλκοόλ έναντι του 4% στις γυναίκες.

Πηγή: thessalianews.gr