Βαθμολογία

Eμφύτευμα καταπολεμά την υπέρταση

Μια σημαντική εξέλιξη για την καταπολέμηση της υπέρτασης πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Γερμανία, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα που μειώνει την υπέρταση στέλνοντας ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλο!

Το εμφύτευμα δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Φράιμπουργκ και διαθέτει 24 μεμονωμένα ηλεκτρόδια και αισθητήρες, ενώ τοποθετείται έτσι ώστε να βρίσκεται γύρω από το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος και φτάνει μέχρι την κοιλιά.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο υποστηρίζει βασικά όργανα του σώματος, όπως η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία όταν διαστέλλονται ενεργοποιούν τους λεγόμενους βαροϋποδοχείς, κάποιοι από τους οποίους βρίσκονται στο αορτικό τόξο και στέλνουν πληροφορίες στο εγκεφαλικό στέλεχος μέσω ινών του νεύρου αυτού.

Από αυτές τις πληροφορίες το νέο εμφύτευμα συγκεντρώνει μόνο εκείνες που έχουν να κάνουν με την πίεση του αίματος, ενώ παράλληλα αποφεύγει εκείνες που ευθύνονται για άλλες λειτουργίες, όπως ο παλμός της καρδιάς.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, οι ερευνητές δοκίμασαν μια αρχική μορφή του εμφυτεύματος σε ποντίκια, τα οποία χάρη σ' αυτό παρουσίασαν σημαντική μείωση της υπέρτασης χωρίς να υπάρξουν σοβαρές παρενέργειες, όπως διαταραχή του σφυγμού και της αναπνοής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Dennis Plachta, οι δοκιμές έδειξαν ότι «η χρήση του αριστερού πνευμονογαστρικού νεύρου με σκοπό τη μείωση της πίεσης του αίματος είναι εφικτή, χωρίς να προκαλούνται δυσμενείς παρενέργειες. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι αφορά τις θεραπείες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη νευρική διέγερση χωρίς να διαπερνούν το νεύρο».

Η έκθεση των ερευνητών δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Neural Engineering και αναφέρει επίσης ότι το εμφύτευμα απευθύνεται σε ασθενείς με υπέρταση που δεν παρουσιάζουν βελτίωση με τις συνήθεις θεραπείες.

Πηγή: naftemporiki.gr