Βαθμολογία

Νέα Λάρισα: Πυλώνες για μαζική, σχολική και δια βίου άθληση

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Πλέγμα παρεμβάσεων, τόσο σε επίπεδο δομών και υποδομών, όσο και σε επίπεδο αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού, για την ενδυνάμωση και αναγέννηση του αθλητισμού στη Λάρισα παρουσίασε από το βήμα της αθλητικής ημερίδας της Νέας Λάρισας ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Ντίνος Διαμάντος. Δίνοντας το στίγμα της αδέσμευτης δημοτικής κίνησης, ο κ.Διαμάντος επισήμανε πως στόχος της Νέας Λάρισας είναι να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικονομικής κατάστασης να απολαμβάνουν τα οφέλη της φυσικής άσκησης. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, η πολιτική φιλοσοφία της Νέας Λάρισας στον τομέα του Αθλητισμού αναφέρεται σε μία Ολιστική Πολιτική Θεώρηση που στηρίζεται στους κύριους άξονες «Άθληση για Όλους», «Σωματειακός Αθλητισμός», «Αθλητική Συνεργασία-Εθελοντισμός», «Υποδομές-Νέες Τεχνολογίες».

Στο πλαίσιο της «Άθλησης για Όλους», υποστηρίζονται ο μαζικός ελεύθερος αθλητισμός, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων, ο σχολικός αθλητισμός, αλλά και ο αθλητισμός για ΑμΕΑ. Κρίσιμο στοιχείο είναι η στήριξη και υποστήριξη συλλόγων και αθλητικών σωματείων, ώστε να καταστούν βιώσιμα, μέσα από εξορθολογισμό και μείωση του κόστους χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων. Με κίνητρα και ανταποδοτική συνεργασία του νέου Δήμου με τους συλλόγους στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, θα μπορούν οι σύλλογοι να προχωρούν σε περαιτέρω μείωση του κόστους αυτού, ώστε η αθλητική δραστηριότητα να είναι οικονομική και προσβάσιμη σε όλους. Ιδιαίτερη στήριξη προβλέπεται για τις Ακαδημίες, και των Ομάδων που προχωρούν στο επίπεδο του Πρωταθλητισμού.

Στο πλαίσιο των δράσεων που προωθεί η Νέα Λάρισα, αναπτύσσονται συνεργασίες με το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη δημιουργία Αθλητικού Φορέα, με την Ιατρική Σχολή και το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας προωθούνται συνεργασίες σε θέματα Αθληϊατρικής και Διατροφολογίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους ανθρώπους του αθλητισμού, είτε πρόκειται για βετεράνους αθλητές, είτε πρόκειται για μέλη σωματείων, προωθείται η Ιδέα του «Αθλητικού Ιδεώδους». Τέλος, η Λάρισα μπορεί να αποκτήσει αθλητική διασύνδεση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ειδικά για το ζήτημα των υποδομών, η Νέα Λάρισα προωθεί την αξιοπρεπή και οικονομικότερη στέγαση των Ομοσπονδιών, τη μείωση του κόστους λειτουργίας των αθλητικών υποδομών των γυμναστηρίων με εναλλακτικές μορφές πόρων ενέργειας και,  μεθόδους εξοικονόμησης πόρων (νερού, ενέργειας, θέρμανσης), τη βελτίωση-ανακαίνιση των υπαρχόντων υποδομών σε θέματα ασφάλειας-υγιεινής- αισθητικής, την αναβάθμιση σε μικρά αθλητικά κέντρα των περιφερειακών αθλητικών χώρων των συνοικιών και των οικισμών του Δήμου με συμπληρωματικά έργα και εγκαταστάσεις, παράλληλα με τη δρομολόγηση δημιουργίας νέων αθλητικών υποδομών, με ιεράρχηση αναγκών. Για το λόγο αυτό, θεσμοθετείται «Φορέας Διαχείρισης & Λειτουργίας των Αθλητικών Υποδομών», όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι (από τον τεχνικό, γεωτεχνικό, οικονομικό και αθλητικό χώρο) θα μετέχουν και θα λειτουργήσουν συνθετικά αλλά και αποτελεσματικά.            

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Στον «Ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των δημοτών» αναφέρθηκε ο δρ. Βασίλειος Γεροδήμος, αναπληρωτής καθηγητής ΣΕΦΑΑ  – ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ ο Βασίλειος Γκουράβας, δρ Φυσικής Αγωγής, μίλησε για «Ευρωπαϊκά προγράμματα και Αθλητισμό, μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Μαζί στο Παιχνίδι – Αθλητισμός και Προγράμματα για τα ΑμΕΑ» ήταν η εισήγηση του παραολυμπιονίκη και προπονητή, Κώστα Βαζούρα, ενώ ο βετεράνος αθλητής στίβου Παναγιώτης Αγόρου αναφέρθηκε στη «Διαχείριση της ανάπτυξης και στήριξης του κλασικού αθλητισμού (στίβου) μέσα από την οργάνωσης και τις υποδομές». Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Δημήτρης Νούλας μίλησε για το «Τένις ως πηγή ζωής και μοχλό ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού», ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαζάκης ανέπτυξε το θέμα «Το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενισχύει τις υποδομές και τις μικρές ηλικίες». Ο Γιώργος Γουμενόπουλος αναφέρθηκε στο «Μπάσκετ μέσα από την ίδρυση μιας νέας ομάδας στη Λάρισα και στον ρόλο του Δήμου», ενώ ο Σέργιος (Αστέριος) Φανίκος παρουσίασε πτυχές του θέματος «Ο αθλητισμός ως αφορμή». Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της ζωντανής σύνδεσης, μέσω skype, με την παγκόσμια πρωταθλήτρια του στίβου, Άννα Βερούλη.