Βαθμολογία

Το Δημόσιο που δεν αλλάζει

Το ενιαίο μισθολόγιο μπορεί να έχει τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά υπάρχουν ακόμη φορείς του Δημοσίου που επιμένουν να το καταστρατηγούν, ή να το ακολουθούν κατά το δοκούν. Ελεγχοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκάλυψαν ανάλογες παρατυπίες σε 55 οργανισμούς, όπου έχουν σταλεί ήδη τα πρώτα «ραβασάκια».

Για αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει η εντολή όχι μόνο να γίνουν οι επιβεβλημένες διορθώσεις στο ύψος των αποδοχών, αλλά να επιστραφούν μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα ποσά που καταβλήθηκαν παράτυπα σε υπαλλήλους και στελέχη των εν λόγω φορέων, όπως αναφέρει το «Εθνος».

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και ήδη έχουν αποκαλύψει προβληματική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε 55 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται σε 100 ακόμη οργανισμούς, από τους οποίους έχουν ζητηθεί στοιχεία προσωπικού και μισθοδοσίας.

Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής», τα οποία εστάλησαν σε δύο νομικά πρόσωπα, έχει διαπιστωθεί μεταξύ άλλων πως καταβάλλονταν επιδόματα γενικών διευθυντών (900 ευρώ) ή διευθυντών (400 ευρώ), χωρίς αυτά να δικαιολογούνται από το υπηρεσιακό οργανόγραμμα, υπολογιζόταν λανθασμένα η προϋπηρεσία ή η βαθμολογική κατάσταση των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να χορηγούνται υψηλότερες αποδοχές και δίνονταν αφειδώς πρόσθετες αμοιβές για μετακινήσεις στελεχών στο εσωτερικό ή το εξωτερικό κατά παράβαση του σχετικού νόμου.

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ανάμεσα στα νομικά πρόσωπα όπου καταγράφηκαν αυτές οι παρατυπίες στα μισθολόγια είναι ο Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), οι Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ), το Εθνικό Κτηματολόγιο - Χαρτογράφηση Α.Ε. και η εταιρεία Κτιριακές Εγκαταστάσεις Α.Ε. (πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί από τη Γενική Διεύθυνση Μισθών σε δύο φορείς και αποκαλύπτει το «Εθνος», έχουν διαπιστωθεί τα ακόλουθα:

• Καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης προϊσταμένου επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης ύψους 900 ευρώ για υπηρεσία η οποία δεν έχει χαρακτηριστεί νόμιμα ως Γενική Διεύθυνση (Νομική Υπηρεσία).

•Καταβολή επιδόματος θέσης ευθύνης διευθυντή ποσού 400 ευρώ σε δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής.

• Ερευνητής ο οποίος αμείβεται με το ειδικό μισθολόγιο των ερευνητών λαμβάνει επιπρόσθετα επίδομα θέσης γενικού διευθυντή 900 ευρώ.

• Λόγω μη ολοκλήρωσης της λειτουργικής ενοποίησης του Οργανισμού για αρκετούς τομείς ευθύνης (τμήματα και διευθύνσεις) υπάλληλοι φέρεται να λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης.

• Λανθασμένη αναγνώριση προϋπηρεσίας σε αρκετούς υπαλλήλους, με αποτέλεσμα τη μη ορθή κατάταξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια που προβλέπονται από τον νόμο του ενιαίου μισθολογίου (ν.4024/2011).

• Λανθασμένη βαθμολογική κατάταξη ορισμένων Διευθυντών με αποτέλεσμα τη μη ορθή κατάταξή τους στα μισθολογικά κλιμάκια.

• Μη περικοπή κατά το ένα τρίτο από 1ης Ιανουαρίου της προσωπικής διαφοράς των απασχολούμενων δικηγόρων με σχέση έμμισθης εργασίας.

• Μη πιστή εφαρμογή του νόμου 2685/1999 στις μετακινήσεις υπαλλήλων που γίνονται είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό.

Πηγή: thessalianews.gr