Βαθμολογία

Ντίνος Διαμάντος: Ο Αθλητισμός είναι Πολιτισμός

Το πρωί της Κυριακής, στελέχη της Νέας Λάρισας βρέθηκαν δίπλα στους αθλητές που συμμετείχαν στον 5ο Ιπποκράτειο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου, ενώ να σημειωθεί για πρώτη φορά η εκκίνηση και ο τερματισμός του Αγώνα έγινε στο Αρχαίο Θέατρο. Το στιγμιότυπο είναι από το «Φρούριο Ευνομίας Πολιτών»

Τη δημιουργία επιστημονικού αθλητικού φορέα προωθεί η Νέα Λάρισα σε συνεργασία με τα ΤΕΦΑΑ, στο πλαίσιο των προγραμματικών της θέσεων για την ένταξη του αθλητισμού στη Δομή Πολιτισμού, του Νέου Δήμου Λαρισαίων. Οι βασικές γραμμές της σχεδιαζόμενης Δομής αναμένεται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας που διοργανώνει η αδέσμευτη δημοτική κίνηση τη Δευτέρα, 12 Μαϊου, στις 8 το βράδυ, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο. «Για μας ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Η αναμόρφωση της Λάρισας περνά μέσα από τον αθλητισμό. Θα στηρίξουμε τον κλασικό αθλητισμό, που μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης επισκεπτών», σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της Νέας Λάρισας, Ντίνος Διαμάντος.

Στη Λάρισα, πόλη με τεράστια αθλητική παράδοση τόσο στο σωματειακό, όσο και το σχολικό αθλητισμό όπως αυτός εξελίσσεται στη χώρα μας, δεν έχουν θεσμοθετηθεί σοβαρές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη προγραμμάτων, με στόχο την άθληση όλων των πολιτών. Η Νέα Λάρισα προωθεί το πρόγραμμα “Αθλητισμός για όλους», με παράλληλη δημιουργία ευέλικτων -μικρού λειτουργικού κόστους- δομών, όπως πάρκα, ελεύθερους χώρους, χώρους ειδικών ποδηλατοδρόμων, όπου ο πολίτης κάθε ηλικίας θα μπορεί να αξιοποιήσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο του. Στόχος είναι να υπάρχει μία συνέχεια αθλητικής δραστηριότητας, από την προσχολική κινητική δραστηριότητα και τη σχολική φυσική αγωγή, έως την άσκηση και κίνηση στην τρίτη ηλικία. Παράλληλα, στον κεντρικό σχεδιασμό της Νέας Λάρισας βρίσκεται η δημιουργία και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Προωθούμε ένα μοντέλο απόλυτης βιωσιμότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων -δεν χρειάζεται να χτίζονται «μεγαθήρια», αλλά μικρά και λειτουργικά κέντρα, κατασκευές εύχρηστες και φιλικές προς το περιβάλλον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει στη μελέτη και την επίβλεψη του σχεδιασμού.

ΗΜΕΡΙΔΑ

Με σύνθημα «Λάρισα, πόλη της άθλησης» και τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον χώρο του ελληνικού αθλητισμού, η ημερίδα «Λάρισα, Πόλη της Άθλησης» έχει σαν στόχο να παρουσιάσει έναν ενιαίο σχεδιασμό για τον φορέα, που θα διασφαλίζει τη σύνδεση των παράλληλων αθλητικών προγραμμάτων με το σχολικό και τον σωματειακό αθλητισμό, αλλά κυρίως τον μαζικό αθλητισμό. «Επιδίωξή μας μέσα από αυτή την ημερίδα είναι να αναδείξουμε όλα τα θέματα που υπάρχουν στον Αθλητισμό, έτσι ώστε όχι μόνο να περιγράψουμε μια κατάσταση, αλλά κυρίως να βρούμε λύσεις. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε, μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των δημοτών, ένα δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας. Η ημερίδα περιλαμβάνει θεματικές ενότητες με εισηγήσεις για τον ρόλο των Αθλητικών Υπηρεσιών των δήμων, υπό τις νέες συνθήκες, την ισότιμη πρόσβαση των ΑμΕΑ στις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ θα υπάρχει και ζωντανή σύνδεση, μέσω skype, με σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού.

Τα αθλήματα του στίβου έχουν χαρίσει στη Λάρισα δεκάδες πρωταθλητές, βαλκανιονίκες, αλλά και ολυμπιονίκες. Ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων, Ντίνος Διαμάντος, παρακολούθησε το Σάββατο τους Διασυλλογικούς Αγώνες

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

«Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας των δημοτών», είναι το θέμα της εισήγησης του δρ. Βασίλειου Γεροδήμου, αναπληρωτή καθηγητή ΣΕΦΑΑ  – ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα είναι και η εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας. Θα ακολουθήσει εισήγηση με θέμα «Ευρωπαϊκά προγράμματα και αθλητισμός μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», από τον Βασίλειο Γκουράβα, δρ Φυσικής Αγωγής και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου της Νέας Λάρισας. «Μαζί στο Παιχνίδι – Αθλητισμός και Προγράμματα για τα ΑμΕΑ» είναι η εισήγηση του παραολυμπιονίκη και προπονητή, Κώστα Βαζούρα, ενώ βετεράνος αθλητής στίβου και υποψήφιος της Νέας Λάρισας, Παναγιώτης Αγόρου θα μιλήσει για τη «Διαχείριση της ανάπτυξης και στήριξης του κλασικού αθλητισμού (στίβου) μέσα από την οργάνωσης και τις υποδομές». Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Δημήτρης Νούλας θα μιλήσει για «το τένις ως πηγή ζωής και μοχλός ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού», ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαζάκης θα κάνει ομιλία με θέμα «Το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενισχύει τις υποδομές και τις μικρές ηλικίες». Ο Γιώργος Γουμενόπουλος θα κάνει εισήγηση με θέμα «το μπάσκετ μέσα από την ίδρυση μιας νέας ομάδας στη Λάρισα και ο ρόλος του δήμου». Τέλος,  ο Σέργιος (Αστέριος) Φανίκος θα παρουσιάσει πτυχές του θέματος «Ο αθλητισμός ως αφορμή». Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με κεντρική παρέμβαση από τον υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων, Ντίνο Διαμάντο, που θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δεσμεύσεις για τον αθλητισμό, μέσα από τις υπηρεσίες του δήμου Λάρισας. Στην εκδήλωση προσκαλούνται όλοι οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικήσεων των αθλητικών συλλόγων και σωματείων της Λάρισας, ενώ η ημερίδα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες.