Βαθμολογία

Ποιοι κλάδοι θα κάνουν προσλήψεις

Εννέα μεγάλοι κλάδοι της βιομηχανίας σήκωσαν το βάρος της αποκλιμάκωσης της ανεργίας, με αύξηση της απασχόλησης, κυρίως μέσω της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης με ωρομίσθιο και την εκ περιτροπής εργασία. Πρόκειται για τους τομείς των τροφίμων, των ποτών, των κλωστουφαντουργικών υλών, της επισκευής μηχανών, των πλαστικών, των εκτυπώσεων, των βασικών μετάλλων και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Οι κλάδοι αυτοί, παρότι την περίοδο 2008-2013 έχασαν 206.500 θέσεις εργασίας, από το τέλος του προηγούμενου έτους, σύμφωνα και με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, άρχισαν να αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, επηρεάζοντας θετικά την εξέλιξη της ανεργίας, που για πρώτη φορά από το 2009, μειώνεται συνεχώς για πέντε μήνες από 27,7% το Σεπτέμβριο, σε 26,5% το Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση αναμένει τώρα περαιτέρω μείωση της ανεργίας, καθώς σύμφωνα με έρευνες μεταξύ εργοδοτών, σε επτά από τους εννέα τομείς της οικονομικής δραστηριότητος θα αυξηθεί η απασχόληση, εντός του 2014. Πρόκειται, σύμφωνα με την Μanpower, για τους τομείς Μεταφορών και Επικοινωνιών(15%), του Τουρισμού(8%), της Χρηματοοικονομίας(6%), του κλάδου παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και το εμπόριο ( 6%), τις κατασκευές και τις κοινωνικές υπηρεσίες ( 5%) και το real estate (6%).

To μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση, προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση, ώστε το 2018 να έχει φτάσει το 15,9%, ενδεχόμενο που αμφισβητεί ο διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, που προβλέπει ανεργία 26%.

Αλληλοσυγκρουόμενες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου και το 2014. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 24,5%, η Κομισιόν βλέπει 26%, ο ΟΟΣΑ 27,1%, ενώ το γερμανικό ινστιτούτο προβλημάτων για την Παγκόσμια Οικονομία, το γνωστό Ifw, έχει κάνει πρόβλεψη για ...31%. Ακόμη πιο τρελές είναι οι προβλέψεις των ξένων για το 2015. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ανεργία 22,5%, η citigrup έχει προφητεύσει από το 2012 ...40%., ενώ η ΓΣΕΕ δεν βλέπει να πέφτει η ανεργία κάτω από το 34% πριν από 2016.

Πηγή: iefimerida.gr