Βαθμολογία

Δηλώσεις Διαμάντου στο «Φρούριο Ευνομίας Πολιτών»

Εννέα μέρες πριν από τις εκλογές, έρχεται η… κορυφαία κίνηση πανικού από τον απερχόμενο δήμαρχο, που συγκάλεσε άρον-άρον ένα δημοτικό συμβούλιο-παρωδία, μόνον και μόνον για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Δυστυχώς, όμως, είχε το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα. Η σκιά που πλανάται πάνω από την πόλη για τα οικονομικά του δήμου βαραίνει ακόμη περισσότερο. Και πλέον, είναι πεποίθηση των Λαρισαίων πολιτών ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να συνεχίσει τη διαχείριση της ζωής αυτής της πόλης. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχίσει τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου Λαρισαίων.

Ο κ.Τζανακούλης σήμερα παραβίασε κάθε κανόνα εκλογικής δεοντολογίας, αλλά και κάθε κανόνα της δικαιοσύνης, της εισαγγελικής έρευνας, αλλά και της έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών, έρευνες που είναι σε εξέλιξη για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα οικονομικά του δήμου Λαρισαίων.

Πρέπει ο κ.Τζανακούλης να εξηγήσει στον λαρισαϊκό λαό, από τον οποίο ζητά την εμπιστοσύνη για άλλα πέντε χρόνια, ποια ήταν η προσωπική και οικογενειακή οικονομική του θέση πριν εκλεγεί για πρώτη φορά δήμαρχος και ποια είναι σήμερα.

Πρέπει να απαντήσει επιτέλους ο κ. Τζανακούλης γιατί έκανε αυτό το δημοτικό συμβούλιο – παρωδία. Μπορεί, άραγε, αυτή τη στιγμή, να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη εικόνα των οικονομικών του δήμου; Είναι σε θέση να μας ενημερώσει ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου ακολουθεί τις οδηγίες του ορκωτού ελεγκτή για τη χρήση του 2012; Έχει εσωτερική υπηρεσία ελέγχου; Λειτουργεί αυτή η υπηρεσία; Είναι σε θέση να παρουσιάσει κλείσιμο ταμείου μιας οποιασδήποτε μέρας, με συμφωνία ταμειακού και λογιστικού υπολοίπου;

Η, δε, στάση της αντιπολίτευσης είναι ακόμη πιο απαράδεκτη. Η αντιπολίτευση, συνένοχη, κραυγάζει μέσα στα «τείχη» του δημοτικού συμβουλίου, αλλά κωφεύει και σιωπά στους δρόμους και την κοινωνία. Και αναφέρω συγκεκριμένα. Ο κ. Καλογιάννης, ο οποίος κατήγγειλε μέσα στο Δ.Σ. τον κ.Τζανακούλη, δεν έχει εξηγήσει εδώ και μήνες τις καταγγελίες που έκανε για τέσσερις εργολάβους προνομιούχους συνομιλητές του δήμου, ούτε για την καταγγελία, σε άλλη αναφορά του, για ένα «περίεργο» 10%. Αυτά τα κατήγγειλε ο κ.Καλογιάννης. Δεν τα κατήγγειλα εγώ. Και ο κ.Καλογιάννης δεν έχει πει τίποτα δημόσια, μέχρι σήμερα, για όλα αυτά. Μήπως ο κ.Καλογιάννης έχει κάποια δυσκολία, που δεν γνωρίζουμε;

Είναι αδιανόητο και αντιδεοντολογικό να συγκαλείται ένα τέτοιο δημοτικό συμβούλιο, εννέα μέρες πριν τις εκλογές και να μην υπάρχει πόρισμα. Δεν παρουσιάστηκε πόρισμα. Αντιθέτως, χρησιμοποιήθηκαν και δημόσιοι λειτουργοί ως «άλλοθι» για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Την ίδια στιγμή, υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία –τρεις εισαγγελικές έρευνες. Γιατί, λοιπόν, τους κάλεσε;

Οι μόνοι αρμόδιοι να κάνουν πλήρη έλεγχο στα οικονομικά ενός δήμου είναι οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών - όπως έγινε και σε άλλους δήμους της χώρας.

Θα πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει και ο κ.Τζανακούλης και οι άλλοι συνυποψήφιοι α κρύβονται από τον δημόσιο διάλογο, από τα debate και τις συζητήσεις μαζί μας.

Δεν είναι δικιά μας δουλειά να κάνουμε τον εισαγγελέα, ούτε τον οικονομικό επιθεωρητή. Όταν θα είμαστε δημοτική αρχή σε λίγες ημέρες, αυτό που θα κάνουμε είναι να ασκήσουμε μια νέα πολιτική, με μια νέα φιλοσοφία στα Οικονομικά του δήμου Λαρισαίων. Θα δίνουμε λόγο στους Λαρισαίους πολίτες, με πλήρη διαύγεια, για το πού πηγαίνει το κάθε ευρώ, σε καθημερινή βάση. Για μας, αυτό είναι πυλώνας και περιέχεται σε δύο λέξεις: Διαφάνεια και Λογοδοσία.