Βαθμολογία

Διαφωνία κορυφής για την επόμενη μέρα

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης, μετά τις ευρωεκλογές, διατυπώνουν οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε χθες πως «η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα... Σταθερότητα υπήρξε στα πολύ, πολύ δύσκολα... Να είστε σίγουροι ότι θα αντέξει και τώρα» και πρόσθεσε (ΑΝΤ1) ότι «σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η σταθερότητα μετά τις εκλογές... Αλλωστε, τα αποτελέσματα που αναμένουν κάποιοι (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα τα δουν». Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επέμεινε στο διακύβευμα της εκλογικής υπερψήφισης της «Ελιάς»/ΠΑΣΟΚ ως προϋπόθεσης για την κυβερνητική σταθερότητα, εισάγοντας βέβαια στην πολιτική εξίσωση και την παράμετρο της επίδοσης του κόμματος στις αυτοδιοικητικές κάλπες και όχι μόνο σε αυτές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά το μπαράζ σχετικών δηλώσεων του κ. Βενιζέλου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να σχολιάσει την προεκλογική στρατηγική του κυβερνητικού του εταίρου, σημειώνοντας, ωστόσο, με νόημα και την παράμετρο των βουλευτών: «Οι βουλευτές άντεξαν και απάντησαν σε πολλά κελεύσματα, είναι εύκολο να καταψηφίζεις... Λειτούργησαν με εθνική συνείδηση και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», επισήμανε.

Στο Μαξίμου, πάντως, επικρατεί μεν κατανόηση για την εκλογική αγωνία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και προβληματισμός, που φθάνει στα όρια της ενόχλησης, για τους τόνους που υιοθετήθηκαν από τον κ. Ευ. Βενιζέλο ενώ, παράλληλα, οι «γαλάζιοι» αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης τακτικής.

Ο κ. Σαμαράς, όπως προαναφέρθηκε, δεν θέλησε να σχολιάσει τα λεγόμενα του αντιπροέδρου, ο οποίος και χθες, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει χωρίς εμάς κυβέρνηση» και ουσιαστικά διευκρίνισε πως η αποδοκιμασία της «Ελιάς» θα οδηγήσει, εκ των πραγμάτων, σε εκλογές και όχι σε απόσυρση υπουργών.

Επί της ουσίας, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος βρίσκονται αντιμέτωποι με το, πρωτόγνωρο για την ελληνική πολιτική ζωή, φαινόμενο να θέτουν από κοινού το διακύβευμα «πολιτική σταθερότητα ή περιπέτεια», ωστόσο να διεκδικούν ο καθένας για λογαριασμό του το εκλογικό μερίδιο από το πολιτικό ακροατήριο. Ο κ. Βενιζέλος και τα υπόλοιπα στελέχη της «Ελιάς»/ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να θέσουν το δικό τους διακύβευμα, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει η εκτίμηση πως κατά την τελική ευθεία προς την κάλπη η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοια που ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος κινδυνεύει να συνθλιβεί.

Ηδη, πάντως, τόσο από τη Χαριλάου Τρικούπη όσο και από το Μαξίμου στην πολιτική εξίσωση τίθεται και η παράμετρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταγράψει επιδόσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ την εκλογική του δύναμη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μέγαρο Μαξίμου, σημείωσε πως «δεν πρέπει το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών του β΄ γύρου και των ευρωεκλογών να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η χώρα έχει περιπέσει σε κατάσταση κρίσης και αμφισβήτησης». Πρόσθεσε, ακόμη, πως έχει σημασία «η συνολική εικόνα» των εκλογών. Και τούτο, διότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και αρκετοί εκ των συνεργατών του εκτιμούν ότι σε αρκετές περιφέρειες και δήμους θα αναδειχθούν υποψήφιοι που διαθέτουν τη στήριξη της «Ελιάς», σε συνδυασμό, μάλιστα, με την αντίστοιχη αδυναμία την οποία –θεωρούν–θα καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το όριο «επιβίωσης» της «Ελιάς» και, συνεπώς, της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο κατώτατο ποσοστό το οποίο πρέπει να επιτύχει το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν αριθμοί. Υπάρχουν εντυπώσεις».

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιώργος Π. Τερζής)