Βαθμολογία

«Σπάστε» αυτόν τον κώδικα και γίνετε πράκτορες!

Το γύρο του... διαδικτύου έχει κάνει από το πρωί της Δευτέρας ένα -μάλλον- ακαταλαβίστικο tweet Που «πόσταρε» η NSA στο λογαριασμό της. Πού είναι το περίεργο; Το εν λόγω tweet ήταν γραμμένο σε γλώσσα-κώδικα και όσοι μπόρεσαν να το αποκρυπτογραφήσουν μάλλον... κάνουν για πράκτορες, αφού δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολο!

Σύμφωνα με το ABC News,σ χεδόν όλα τα τμήματα του κειμένου αποτελούνται από δώδεκα ακριβώς γράμματα. Οι εξαιρέσεις είναι στη τρίτη λέξη, με ένα ερωτηματικό στη μέση, και στη τελευταία λέξη με οκτώ γράμματα και τελεία. Το ερωτηματικό μπορεί να είναι ένα τυπογραφικό λάθος ή επιπλέον ένδειξη, και η τελευταία ομάδα ενδέχεται να είναι μικρότερη επειδή είναι στο τέλος του μηνύματος, σχολιάζουν αναλυτές. Όπως υποστηρίζουν, τα γράμματα δεν φαίνεται να κατανέμονται αυθαίρετα ή να προέρχονται από τυχαίο πάτημα του πληκτρολογίου. 

Η λύση

Ειδικά συστήματα κρυπτογράφησης κειμένων προσπαθούν να το εξηγήσουν, ενώ σύμφωνα με τη Washington Post, το κωδικοποιημένο μήνυμα λέει: «Θέλετε να μάθετε τι κάνουμε στην NSA; Αναζητούμε ταλέντα, ικανά να προστατεύουν το έθνος σας» (σε ελεύθερη απόδοση).

Πηγή: shootandgoal.com