Βαθμολογία

Κοιλάδα: «Διψούν» για φθηνό νερό

15.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Περίπου 15.000 στρέμματα παραγωγικής, καλλιεργήσιμης γης, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, του Κουτσόχερου, του Κάστρου, του Λουτρού, της Ραχούλας, των Ελευθερών, της Τερψιθέας «διψούν» για φθηνότερο κόστος άρδευσης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής καλούνται να πληρώσουν ως και 70 ευρώ/στρ., ανά καλλιεργητική περίοδο, για το νερό στα χωράφια τους, εάν αρδεύονται από τον ΤΟΕΒ Ταουσάνης, ενώ όσοι αρδεύονται από τις κοινοτικές –τώρα πια «καλλικρατικά» δημοτικές- πομόνες,  πληρώνουν περί τα 45-50 ευρώ ανά στρέμμα.

Τον προβληματισμό των αγροτών για το δυσβάσταχτο, πλέον, κόστος ακόμη και της άρδευσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων επισημαίνουν ο υποψήφιος δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της Νέας Λάρισας, Ντίνος Διαμάντος και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Νέας Λάρισας στην εκλογική περιφέρεια Κοιλάδας, Δημήτρης Παπαδόπουλος.

Η Νέα Λάρισα καταθέτει προτάσεις για άμεση λύση του ζητήματος του αρδευτικού νερού, τόσο αναφορικά με την επάρκεια, όσο και στο θέμα της δυσβάσταχτης τιμολόγησής του.

1.Απεμπλοκή των αγροτικών περιοχών του Δήμου από τους ΤΟΕΒ σε περίπτωση μη ύπαρξης κανονιστικού πλαισίου μείωσης της τιμής, με παράλληλη υποστηρικτική εμπλοκή της ΔΕΥΑΛ για το θέμα του νερού.

2.Αξιοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων με εφαρμογή σωστής άρδευσης και στράγγισης.

3.Άμεση διεκδίκηση και ένταξη για χρηματοδότηση έργων αποθήκευσης νερού και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι οξυμένες αρδευτικές ανάγκες της περιοχής Ταουσάνης και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας εξ αιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζουν οι γεωτρήσεις και ο υδροφόρος ορίζοντας της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα και, σύμφωνα με μελέτη της ΔΕΒ, με το δεδομένο ότι  ήδη υπάρχουν παραχωρημένες εκτάσεις από τους παλιούς δήμους Κοιλάδας και Κραννώνα, μπορούν να κατασκευαστούν: ένα αντλιοστάσιο τροφοδοσίας στον Πηνειό ποταμό, αγωγός μεταφοράς 6,5 χιλιομέτρων,  ένας ταμιευτήρας σε έκταση 400 στρεμμάτων στην περιοχή Κοιλάδας, χωρητικότητας 1.200.000 μ3, συνδετήριος αγωγός τροφοδοσίας 5,5 χιλιομέτρων με ενδιάμεσο αντλιοστάσιο στον ταμιευτήρα Κοιλάδας  για πλήρωση 2ου ταμιευτήρα στην περιοχή Αγ. Αναργύρων του Δήμου Κραννώνα σε έκταση 350 στρεμμάτων, χωρητικότητας  1.100.000 μ3. και προσαγωγοί αρδευτικοί κλάδοι για διανομή του νερού. Επίσης προβλέπεται να κατασκευαστούν αγωγός μεταφοράς νερού μήκους 800 μ για την πλήρωση του ήδη υπάρχοντος ταμιευτήρα Μαυροβουνίου, όταν δεν επαρκεί η παροχή του φράγματος Μαυροβουνίου και προσαγωγοί αρδευτικοί κλάδοι για διανομή του νερού. Τα παραπάνω έργα, πέρα από τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, θα εξυπηρετήσουν αρδευτικά 6.000 περίπου στρέμματα στην περιοχή αυτή.