Βαθμολογία

Yφεση 0,3% προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Ύφεση 0,3% το 2014 και επαναφορά στην ανάπτυξη το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα. Ο Οργανισμός προειδοποιεί πως η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το ελληνικό ΑΕΠ θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια του 2014, κερδίζοντας επιπλέον δυναμική για το επόμενο έτος, καθώς η ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Ο ΟΟΣΑ αναμένει πως η ανεργία στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 27,1% το 2014 και στο 26,7% το 2015. Ο Οργανισμός αναφέρει πως το ποσοστό ανεργίας θα αποκλιμακωθεί αργά, ενώ η σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι πιέσεις του προγράμματος προσαρμογής θα διατηρήσουν τις τιμές και τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, αν και ο ρυθμός της μείωσης τους θα μετριαστεί. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως ο αποπληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,1% εφέτος και στο 1% το 2015. Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει πως απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση για να μειωθεί το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, αλλά τονίζει πως θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να συμβάλουν στην πορεία εξυγίανσης. Για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 θεωρεί πως θα μειωθεί στο 2,5% και θα υποχωρήσει στο 1,4% το 2015.

«Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, για παράδειγμα μέσω της επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και χαμηλότερων επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, μπορεί να είναι αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Υπογραμμίζει ακόμη πως η οικονομική ανάκαμψη εξαρτάται επίσης από την καλύτερη πρόσβαση σε πιστώσεις και υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής των σχεδίων για την αναδιάρθρωση των τραπεζικών ισολογισμών. Τέλος, αναφέρει πως η μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό θα προωθήσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά πως η μέση ανάπτυξη στα κράτη μέση του θα ανέλθει στο 2,2% εφέτος και στο 2,6% το 2015, για τον πληθωρισμό εκτιμά πως θα αυξηθεί σε μέσα επίπεδα από το 1,6% το 2014 στο 1,9% το 2015, για την ανεργία εκτιμά πως θα αποκλιμακωθεί από το 7,5% εφέτος στο 7,2% το επόμενο έτος, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μέσα επίπεδα αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 3,9% εφέτος στο 3,2% το 2015.

Πηγή: thessalianews.gr