Βαθμολογία

Τον Ιούνιο οι απολογίες βουλευτών της Χ.Α.

Μετά τις ευρωεκλογές θα απολογηθούν ενώπιον των ειδικών ανακριτριών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι χθες πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται με αμείωτους ρυθμούς για τους εμπλεκόμενους στην εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Οι βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του επικεφαλής της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκου, και οι Δ. Κουκούτσης, Ν. Κούζηλος και Μιχ. Αρβανίτης, όπως αναμενόταν, ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να προετοιμάσουν τις απολογίες τους και να ενημερωθούν για την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, στα στοιχεία της οποίας βασίζεται και η κατηγορία σε βάρος τους για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Ορίστηκαν για όλους ημερομηνίες απολογιών μετά τις 6 Ιουνίου με τον βουλευτή Δ. Κουκούτση να καλείται πρώτος, ενώ η Ελένη Ζαρούλια έχει κληθεί για τις 12 Ιουνίου και οι Κούζηλος και Αρβανίτης για τις 10 και 13 αντίστοιχα.

Το βαρύ κατηγορητήριο εναντίον τους είναι πολυσέλιδο και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει σωρεία στοιχείων, που συγκροτούν την κατηγορία σε βάρος τους, έτσι όπως εκτέθηκαν και ενώπιον της Βουλής, που αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την άρση ασυλίας τους.

Το κλίμα στο εφετείο της Αθήνας όπου προσήλθαν από νωρίς το πρωί οι κατηγορούμενοι υπήρξε σχετικά ήρεμο, με οπαδούς της Χ.Α. -περί τους 150- με σημαίες να φωνάζουν συνθήματα του τύπου «όχι φυλακές για τους εθνικιστές» κ.ά.

Με δηλώσεις τους οι βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι οι κατηγορίες «είναι κατασκευασμένες» και ότι «αποτελούν σκευωρία», ενώ προσερχόμενος στα δικαστήρια ο Ηλ. Παναγιώταρος, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη Χ.Α., επιτέθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου λέγοντας πως «σε λίγο καιρό η κ. Κουτζαμάνη θα ανεβαίνει αυτά τα σκαλιά». Η ανακριτική διαδικασία, που κύλησε ομαλά, καθορίστηκε και από την αίτηση που υπέβαλε χθες ο συνήγορος του προφυλακισμένου βουλευτή της Χ.Α. Ιω.Λαγού, Π. Σαράκης, για εξαίρεση των δύο ανακριτριών για λόγους μεροληψίας. Η αίτηση που διαβιβάστηκε και θα κριθεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο περιλαμβάνει σειρά ισχυρισμών, που κατατείνουν στο ότι οι ανακρίτριες ενεργούν πολιτικά και σε διατεταγμένη υπηρεσία προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων σε βάρος της αντικειμενικής, όπως ισχυρίζεται ο αιτών βουλευτής, κρίσης τους.

Οι δύο ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου που σηκώνουν και το βάρος των ερευνών για την εγκληματική δράση της Χ.Α. κατά τον Ιω. Λαγό, «παρεκτρέπονται ευθέως και απροκάλυπτα από θεσμοθετημένες νομικές αρχές και διεξάγουν ανακριτική έρευνα βάσει ιδεολογικών πολιτικών αρχών». Ανάλογο αίτημα εξαίρεσης των ανακριτριών είχε υποβάλει, χωρίς να γίνει δεκτό, και ο υπόδικος βουλευτής της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης.

Νέες κλήσεις

Τις προσεχείς ημέρες οι ανακρίτριες αναμένεται να αποστείλουν κλήσεις προς απολογία και σε άλλους βουλευτές της Χ.Α. για τους οποίους η Βουλή έχει άρει την ασυλία (Αντ. Γρέγο, Πολ. Ζησιμόπουλο, Αρτ. Ματθαιόπουλο, Κων. Μπαρμπαρούση), ενώ ακόμα σε εκκρεμότητα βρίσκεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την άρση ασυλιών ήδη υποδίκων βουλευτών που κατηγορούνται και για παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Στο πλαίσιο αυτό ο εισαγγελέας Πειραιά έκανε δεκτό το αίτημα του προσωρινά κρατούμενου βουλευτή Γ. Γερμενή να μεταχθεί από τις φυλακές και να παραστεί την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή για να υποστηρίξει τις απόψεις του κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος για άρση της ασυλίας του.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Ιωάννα Μάνδρου)