Βαθμολογία

Φόβοι της ΝΔ για το… ΠαΣοΚ

Τα ποιοτικά στοιχεία ερευνών που επιβεβαιώνουν τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων από τη δεξαμενή ψηφοφόρων των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης επικαλούνται στη Ν.Δ., αιτιολογώντας την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών.

Στα κομματικά επιτελεία η εικόνα για τις τάσεις των πολιτών ενόψει των εκλογών είναι σχεδόν εξίσου συγκεχυμένη με την εικόνα που υπάρχει εκτός... γραφείων. Μόνον τα τελευταία 24ωρα, δημοσιοποιήθηκαν δημοσκοπήσεις που διαφωνούν ακόμη και για το ποιος είναι πρώτος (Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ) στην πρόθεση ψήφου, ενώ έπεται σειρά δημοσκοπήσεων ενόψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και, μάλιστα, ακόμη και την προπαραμονή της κάλπης, καθώς ήρθη η απαγόρευση μιας εβδομάδας που ίσχυε στις εκλογές του 2012.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που στο γαλάζιο στρατόπεδο γίνεται λόγος για ένα ανοιχτό αποτέλεσμα, ο δημόσιος λόγος και η εικόνα του κυβερνητικού εταίρου προκαλούν προβληματισμό.

Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος προγραμματίζεται να συναντηθούν στις 15.30 σήμερα, λίγες ώρες μετά το χθεσινό Eurogroup, και ενώ στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχεί το διακύβευμα που επιδιώκει να θέσει το ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας την εκλογική επίδοση της «Ελιάς»/ΠΑΣΟΚ με τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης.

Πηγές του Μαξίμου απέφυγαν χθες κάθε σχόλιο, την ίδια στιγμή, όμως, που κομματικά στελέχη χαρακτήριζαν προβληματική την επικοινωνιακή διαχείριση της Χαρ. Τρικούπη και σημείωναν πως εγκλωβίζει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και, εντέλει, τη δικομματική κυβέρνηση. Η Ν.Δ. βρέθηκε, τις τελευταίες ώρες, αντιμέτωπη με ένα μπαράζ δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία ουσιαστικά έθεσαν τον πήχυ της εκλογικής επιτυχίας ή αποτυχίας και, πλέον, όπως έλεγαν γαλάζια στελέχη, «αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να περάσουν από κάτω...». Παράλληλα, η ανησυχία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκαλεί κλυδωνισμούς και στο κυβερνητικό έργο, καθώς η Χαρ. Τρικούπη θέλει να αποφύγει την υπερψήφιση αμφιλεγόμενων διατάξεων, όπως αυτές για τις λαϊκές αγορές.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει, αύριο, την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., με την παρουσίαση της πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Την Πέμπτη, έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος προκειμένου να θέσει το διακύβευμα της εκλογής και να ζητήσει την πλήρη ενεργοποίηση των βουλευτών. Την Παρασκευή, ο κ. Σαμαράς θα παραστεί, μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της Ν.Δ., πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, στέλνοντας μήνυμα ενότητας του κόμματος, ενώ τις επόμενες ημέρες θα παραστεί και σε εκδήλωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γ. Κουμουτσάκου. Χθες, την υποστήριξη του κόμματος αλλά και το προσωπικό του πολιτικό βάρος υπέρ του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Αρ. Σπηλιωτόπουλου προσέφερε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δημ. Αβραμόπουλος (εκ των στελεχών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Σπηλιωτόπουλου στην Αθήνα), σε μια σαφή προσπάθεια να ενισχυθεί η δυναμική του εκλεκτού της Ν.Δ. στην πρωτεύουσα.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιώργος Π. Τερζής)