Βαθμολογία

Νέες οφειλές 13 δισ. ευρώ σε 15 μήνες

Φόρους ύψους 13 δισ. ευρώ δεν κατάφεραν να πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις τους τελευταίους 15 μήνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τα τέλη Μαρτίου ανήλθαν στα 13 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 2.450.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Τα στοιχεία αυτά αφενός καταδεικνύουν την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφετέρου οι φόροι που επιβάλλονται ετησίως είναι πολλοί περισσότεροι από τον στόχο είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Με δεδομένο ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας όλων των φόρων ανέρχεται στο 80%, προκειμένου να εισπραχθούν έσοδα ύψους 51,4 δισ. ευρώ, επιβλήθηκαν στους φορολογούμενους φόροι ύψους 64 δισ. ευρώ το 2013. Μάλιστα στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής τονίζεται ότι «η υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών αυξάνει το κίνητρο της φοροδιαφυγής, ενώ οδηγεί πολλούς φορολογούμενους στη διαμόρφωση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων απέναντι στο Δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμής».

Ταυτόχρονα, στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις γυρίζουν την πλάτη στις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό, διότι τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που προκύπτουν είναι τόσο μεγάλα που αναγκάζουν τους φορολογούμενους να απορρίπτουν τη ρύθμιση. Το γεγονός αυτό το αντιλαμβάνεται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έθεσε το μεγάλο αυτό πρόβλημα στους επικεφαλής της τρόικας. Μάλιστα, στην επικαιροποιημένη συμφωνία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα αυτό. Συγκεκριμένα στην επικαιροποιημένη συμφωνία αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε να τροποποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλετών. Οι πιστωτές απάντησαν αρνητικά, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν άδικο για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στις ρυθμίσεις, κλείνοντας με αυτό τον τρόπο τη συζήτηση για αλλαγές στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας έχουν υπαχθεί 115.000 φορολογούμενοι και στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 136.000. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος που είναι σε ρύθμιση ανέρχεται στα 1,7 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

1. Από τον Αύγουστο του 2013 όπου και τέθηκαν σε εφαρμογή οι δύο ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών μέχρι και τον Μάρτιο 2014 έχουν ρυθμιστεί:

Οφειλές ύψους 1,051 δισ. ευρώ στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας.

Οφειλές ύψους 682,25 εκατ. ευρώ στην πάγια ρύθμιση.

2. Στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας έχουν ενταχθεί 115.715 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις και στην πάγια ρύθμιση 136.255.

3. Συνολικά έχουν εισπραχθεί 473,71 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 198,56 από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας και 275,15 από την πάγια ρύθμιση.

4. Συνολικά οι νέοι οφειλέτες (από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι σήμερα) ανέρχονται σε 2.450.000 και χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο 13 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αρκετοί φορολογούμενοι ακόμα και μετά την ένταξή τους στις ρυθμίσεις δεν καταφέρνουν τελικά να εξυπηρετήσουν τις μηνιαίες δόσεις. Ειδικότερα, από τους 136.255 φορολογούμενους της πάγιας ρύθμισης 2.581 έχασαν τη ρύθμιση, ενώ 16.769 φορολογούμενοι πληρώνουν την τελευταία στιγμή με κίνδυνο να βρεθούν και αυτοί εκτός ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την ένταξη στις ρυθμίσεις φορολογικών οφειλών ύψους 5 δισ. ευρώ και ασφαλιστικών οφειλών 4 δισ. ευρώ. Οσον αφορά στις φορολογικές οφειλές έχουν υπαχθεί περί τα 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή δεν έχει επιτευχθεί ούτε το 50% της αρχικής πρόβλεψης.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στο ποσό των 52,3 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η «διαγραφή» των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών.

Πηγή: Καθημερινή
(ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ)