Βαθμολογία

Ακριβότερο το ρεύμα στα εξοχικά

Με αυξήσεις της τάξης του 25% θα επιβαρυνθούν οι εξοχικές κατοικίες με την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων που προωθεί το ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο σχετικής μνημονιακής δέσμευσης.

Οι σταυροειδείς επιδοτήσεις αφορούν συνολικά περί τα 2,5 εκατ. καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και το σύνολο των αγροτικών καταναλώσεων της χώρας, που χρεώνεται για όλο το 24ωρο με την κατά 40% χαμηλότερη τιμή του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέχρι τον Ιούνιο του 2014 να θεσμοθετήσει τις αλλαγές για την κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων. Ερωτηθής σχετικά ο υπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου «The Future of Greek Gas and Power Markets: Looking Ahead with Optimism and Realism», τόνισε ότι προωθείται σχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για να μην πληγούν από τις αλλαγές αυτές οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Θα αξιοποιηθεί, όπως είπε, η βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο οι καταναλώσεις που αφορούν στην πρώτη κατοικία. Για τις υπόλοιπες, που κυρίως αφορούν δεύτερες και τρίτες κατοικίες, θα υπάρξουν αυξήσεις, το ύψος των οποίων ο κ. Παπαγεωργίου δεν προσδιόρισε, αναμένεται, ωστόσο, να διαμορφωθεί στο 25%.

Για την κατηγορία των τιμολογίων αγροτικής χρήσης, ο κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποσπάσει παράταση από την τρόικα μέχρι το τέλος του 2015 προκειμένου να εγκατασταθούν πρώτα οι έξυπνοι μετρητές.

Η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων θα φέρει όμως και μειώσεις της τάξης του 4%-5% στις εμπορικές καταναλώσεις χαμηλής και μέσης τάσης, οι οποίες επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων. Ο κ. Παπαγεωργίου, που άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, παρουσίασε τις αλλαγές που συντελούνται στην αγορά ενέργειας και τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, επίσημο και ανεπίσημο, από ξένες μεγάλες εταιρείες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Πηγή: Η Καθημερινή