Βαθμολογία

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων στις παραλίες

Μέχρι σήμερα η προστασία του αιγιαλού οριζόταν με νόμο, ενώ αποτελούσε και συνταγματικά κατοχυρωμένος αφού οριζόταν πως θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό από όλους.

Ένας νόμος του υπουργείου οικονομικών που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έρχεται να «απελευθερώσει» τον αιγιαλό ακόμα και να νομιμοποιήσει αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται σε αυτόν.

Έτσι, σύμφωνα με το άρθρο 12 του νομοσχεδίου «παραχωρείται η χρήση αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, παρακείμενης στον αιγιαλό ζώνης θάλασσας ή λιμνοθάλασσας πλάτους μέχρι 500 μέτρων, όχθης, παρόχθιας ζώνης και υδάτινου στοιχείου ποταμών ή λιμνών σε φορείς του δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με τον νέο νόμο αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν με απλές διαδικασίες, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί και οριστεί από τον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Επί της ουσίας το νέο νομοσχέδιο έρχεται να νομιμοποιήσει τη δόμηση στον αιγιαλό και να νομιμοποιήσει με το αζημίωτο τη μέχρι σήμερα αυθαίρετη δόμηση στις παραλίες.

Επιπλέον το άρθρο 11 του νομοσχεδίου επιτρέπει και απλοποιεί την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας για την εξυπηρέτηση λουομένων ή την αναψυχή του κοινού (όπως, ενδεικτικά, για την εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία αναψυκτηρίων, αθλοπαιδιές και γενικά κατασκευών και εγκαταστάσεων αναψυχής προσωρινού χαρακτήρα).

Η παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και κοινόχρηστης παραλίας σε πρόσωπα που εκμεταλλεύονται όμορες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κατασκηνώσεις (κάμπιγκ) και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γίνεται απευθείας, για όσο χρόνο διαρκεί η επιχείρηση ή εκμετάλλευση του καταστήματος και χωρίς περιορισμούς.

Πηγή: newpost.gr