Βαθμολογία

H Microsoft εξαγόρασε την Nokia

Με σχετικό δελτίο τύπου, η Microsoft ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία εξαγοράς του τμήματος συσκευών και υπηρεσιών της Nokia. Στη συμφωνία έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από τότε που ανακοινώθηκε πριν από περίπου οκτώ μήνες, ωστόσο αξίζει να θυμίσουμε ότι το ποσό της εξαγοράς ανήλθε σε 5.44 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το παραπάνω νούμερο, θα καταλήξει να είναι σύμφωνα με πληροφορίες λίγο μεγαλύτερο, ωστόσο αυτό θα το δούμε με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων την ερχόμενη εβδομάδα.

"Σήμερα καλωσορίζουμε το τμήμα Συσκευών και Υπηρεσιών της Nokia στην οικογένειά μας. Οι δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας που παρέχει, θα συμβάλουν σημαντικά στο μετασχηματισμό μας», δήλωσε ο CEO της Microsoft Satya Nadella. "Μαζί με τους συνεργάτες μας, παραμένουμε προσηλωμένοι στην ταχύτερη προώθηση της καινοτομίας, στον σημερινό κόσμο όπου πρωτοστατούν η φορητότητα και οι υπηρεσίες cloud" συνέχισε ο Satya Nadella.

Ο πρώην πρόεδρος της Nokia Stephen Elop, θα αναφέρεται στον Satya Nadella και θα λειτουργεί ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Microsoft Devices Group, έχοντας την εποπτεία μιας ευρύτερης γκάμας συσκευών που περιλαμβάνει τα Lumia smartphones και tablets, τα κινητά τηλέφωνα Nokia, τις κονσόλες Xbox, την οικογένεια Surface, τα προϊόντα Perceptive Pixel (PPI) καθώς και αξεσουάρ. "Τώρα είμαστε ΜΙΑ Microsoft" δήλωσε ο Stephen Elop.

Το προσωπικό της Microsoft θα ενωθεί με προσωπικό, που σύμφωνα με την εταιρεία διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον κλάδο σε περισσότερες από 130 τοποθεσίες σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών εργοστασίων που σχεδιάζουν, αναπτύσσουν, κατασκευάζουν, προωθούν και πωλούν ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καινοτόμων έξυπνων συσκευών, κινητών τηλεφώνων και υπηρεσιών. Ως μέρος της συνεργασίας, η Microsoft θα τιμήσει όλες τις υπάρχουσες εγγυήσεις των πελατών της Nokia για τις υπάρχουσες συσκευές.

Να αναφέρουμε ότι από τη συμφωνία, φαίνεται πως εξαιρείται ένα εργοστάσιο της Nokia στην Ν.Κορέα, το οποίο θα κλείσει, ενώ ένα εργοστάσιο της Nokia στην Ινδία –υπάρχει και ένα σημαντικό θέμα με τις αρχές εκεί για φόρους που δεν έχουν καταβληθεί- παραμένει άγνωστο αν θα μεταβιβαστεί στην Microsoft, ή θα παραμείνει στα χέρια της Nokia. Το πιο πιθανό είναι το δεύτερο εργοστάσιο να ναυλωθεί.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Microsoft αναλαμβάνει τον έλεγχο του 90% όλων των Windows Phone συσκευών, ενώ επιπλέον έχει υπό τον έλεγχο της την μάρκα Asha, τα Nokia X και τα διάφορα feature phones. Η Microsoft μεταμορφώνεται σε ένα γίγαντα του hardware με παραδόσεις 250 εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων περίπου το χρόνο και με επιπλέον 25.000 υπαλλήλους, λίγοι λιγότεροι από τους 32.000 που περιλάμβανε αρχικά το σχέδιο.

Με την εξαγορά, η Microsoft γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων με βάση τις πωλήσεις, μετά τη Samsung. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Microsoft θέλει και άλλους κατασκευαστές να "ανέβουν στο τρένο" των Windows Phone και αυτό θα είναι κάτι μοναδικό αν το καταφέρει.

Πολλές εταιρείες προσπάθησαν στο παρελθόν να κάνουν κάτι τέτοιο, δηλαδή να κατασκευάζει hardware και παράλληλα να αδειοδοτεί το λογισμικό σε άλλους κατασκευαστές που είναι ουσιαστικά... ανταγωνιστές, ωστόσο βλέπουμε ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί στην περίπτωση των συσκευών Surface.

Στο παρελθόν έχουν αποτύχει η Apple (πρώτος Mac, Newton), η Palm (Palm OS) και η Nokia (Symbian) ενώ και η Google, πούλησε το τμήμα συσκευών της Motorola που είχε εξαγοράσει έναντι 12.5 δις δολαρίων σε λιγότερο από δύο χρόνια στη Lenovo έναντι 2.91 δις δολαρίων. Είναι πολύ πιθανό η Microsoft να καταφέρει πάντως κάτι τέτοιο.

Μπορεί να ολοκληρώθηκε η εξαγορά, ωστόσο ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, σχετικά με τον τρόπο που η Microsoft θα ενσωματώσει τη Nokia. Στην Φινλανδία πάντως, η Nokia μετονομάστηκε σε Microsoft Mobile και για την ώρα θα λειτουργεί ως ξεχωριστό τμήμα. Όπως είναι γνωστό, οι μάρκες Lumia και Asha είναι ιδιοκτησία της Microsoft πια, ενώ για δέκα περίπου χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ονομασία Nokia στα feature phones (υπάρχει 10ετής συμφωνία για τη χρήση του χαρτοφυλάκιου ευρεσιτεχνιών της Nokia) ωστόσο το brand "Nokia", παραμένει στην Nokia –η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ονομασία Nokia σε κινητό που θα κατασκευάσει έως στις 31 Δεκεμβρίου 2015- και τα μελλοντικά Windows Phone που θα κατασκευαστούν αναμένεται να διαθέτουν την ονομασία της Microsoft.

Πηγή: thessalianews.gr