Βαθμολογία

Νέες συμφωνίες για συμβολαιακή γεωργία

Σε τρεις νέες συμφωνίες συμβολαιακής καλλιέργειας προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς. Η πρώτη συμφωνία έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία «Intercomm Foods ΑΕ» και αφορά στην παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου από παραγωγούς των Νομών Ημαθίας, Λάρισας και Πέλλας, αλλά και επιτραπέζιας ελιάς από παραγωγούς των Νομών Χαλκιδικής, Καβάλας και Λάρισας.

H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στις καλλιέργειες του ροδάκινου και της επιτραπέζιας ελιάς, αναφέρεται στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από την παραπάνω εταιρεία. Η εταιρεία «Intercomm Foods ΑΕ», έχει τις εγκαταστάσεις της στο Συκούριο της Λάρισας και δραστηριοποιείται στον τομέα επεξεργασίας και τυποποίησης φρούτων και ελιάς στην ελληνική αγορά. Χρησιμοποιώντας την επωνυμία Delphi εξάγει τα προϊόντα της στην ΠΓΔΜ, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Ουκρανία, ενώ στη Ρωσία έχει ισχυρή θέση με δική της εταιρεία, η οποία διακινεί εκτός από τα δικά της προϊόντα (ελιές και κομπόστες) και άλλα είδη τροφίμων (ελαιόλαδο, τυροκομικά κ.τ.λ.). Επίσης εξάγει τα προϊόντα της, εκτός από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στις αραβικές χώρες.

Η δεύτερη συμφωνία έγινε σε συνεργασία με την «ΕΑΣ Λεχαινών» και αφορά σε παραγωγούς αραβοσίτου του Νομού Ηλείας. Και σε αυτή την περίπτωση, η χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στον αραβόσιτο, αναφέρεται στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι και την πώληση του προϊόντος από τον Συνεταιρισμό. Η «ΕΑΣ Λεχαινών» διαθέτει ένα σύγχρονο ξηραντήριο καλαμποκιού στα Λεχαινά του Νομού Ηλείας, όπου συγκεντρώνει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο μέρος από τις καλλιεργούμενες ποσότητες καλαμποκιού στην περιοχή.

Η τρίτη συμφωνία έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία «Φυτοενέργεια Α.Ε.» και αφορά σε παραγωγούς καλλιέργειας ηλίανθου των Νομών Γρεβενών, Δράμας, Κοζάνης και Σερρών. H χρηματοδοτική πρόταση της Συμβολαιακής Γεωργίας στην καλλιέργεια του ηλίανθου, αναφέρεται ουσιαστικά στην ορθολογική οργάνωση και στην οικονομική στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα από τον παραγωγό μέχρι την επεξεργασία και την πώληση των προϊόντων από την παραπάνω εταιρεία. Η «Φυτοενέργεια Α.Ε.» έχει τις εγκαταστάσεις της στο Παραλίμνιο του Νομού Σερρών και δραστηριοποιείται στην παραγωγή βιοκαυσίμων και στην εμπορία αγροτικών εφοδίων, δημητριακών, καθώς και ζωοτροφών.

Στήριξη της οικονομίας

Τα οφέλη για τους παραγωγούς που εντάσσονται σε πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας είναι πολλά. Συγκεκριμένα, ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του την απαιτούμενη ρευστότητα με άκρως ανταγωνιστικούς όρους, τη στιγμή που τη χρειάζεται αλλά και εγγυημένη πληρωμή της παραγωγής που έχει συμφωνήσει να παραδώσει στον Συνεταιρισμό. Επιπλέον, το πρόγραμμα καλύπτει όλη την παραγωγική, εφοδιαστική και μεταποιητική αλυσίδα του αγροτικού προϊόντος υποστηρίζοντας συντεταγμένα την επωφελή συνεργασία παραγωγών και Συνεταιρισμού.

Με την υλοποίηση των παραπάνω συνεργασιών, η Τράπεζας Πειραιώς επιδεικνύει τη βούλησή της να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει κάθε υγιή παραγωγική προσπάθεια στον τομέα της οικονομίας.

Πηγή: Εφ. Ημερησία