Βαθμολογία

Ευνοϊκά μέτρα για τους νέους επιχειρηματίες

Ρυθμίσεις και μέτρα που θα δώσουν νέα πνοή στις νεοφυείς επιχειρήσεις προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε επιχειρηματική ιστοσελίδα.

Σε μία περίοδο όπου οι επιτυχίες των ελληνικών νεοφυών εταιρειών (startup) κερδίζουν εύσημα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τη δημιουργική επανάσταση που βιώνει το ελληνικό επιχειρείν και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για την υποστήριξη της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

Ειδικότερα, ο γγ Δημοσίων Εσόδων υποστήριξε γενικότερα ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να στηρίζονται ακόμη και εάν αυτό τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες, μιας και οι startups είναι εκείνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας, κάτι που είναι και το βασικό ζητούμενο στην ελληνική περίπτωση της κρίσης.

Στον αντίποδα, οι εδραιωμένες εταιρείες μάλλον προσφέρουν απλώς δομές, παρά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μετρήσεις που δείχνουν ότι το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιχειρούν από ανάγκη (από στόχο 25% του οικονομικού επιτελείου) και μόλις το 25% από ευκαιρία (από στόχο 40%). Επισημαίνοντας τα προβλήματα που ο ίδιος εντοπίζει πως αντιμετωπίζουν οι νέες επιχειρήσεις, στάθηκε σε τέσσερα βασικά:

γραφειοκρατία και καθημερινά "εμπόδια" που θέτει η δημόσια διοίκηση

έλλειψη υποδομών

ασφαλιστικό καθεστώς

φορολογία

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν ακόμη βήματα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των νέων εταιρειών στον τομέα της φορολογίας, επισημαίνοντας ότι στον τομέα της γραφειοκρατίας έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη λειτουργία τους, όπως ο νέος κώδικας βιβλίων.

Προανήγγειλε ότι με νέα ρύθμιση για το μητρώο επιχειρήσεων, οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε έναρξη ή άλλες ενέργειες με απλές και άμεσες διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται ύστερα, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, ανέφερε ότι στην "ατζέντα" του οικονομικού επιτελείου συζητείται η απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έως 25.000 ευρώ τζίρο (ρύθμιση που όπως τόνισε χαρακτηριστικά έχουν αρχίσει και "συμμερίζονται" και οι αρμόδιες υπηρεσίες), η κατάργηση της υποχρέωσης διπλών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (για παράδειγμα η καταγραφή των απασχολουμένων μόνο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι μέσω της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών) και οι φοροαπαλλαγές για angel investors.

Ο γγ Δημοσίων Εσόδων είχε την ευκαιρία να συζητήσει άμεσα με τους νέους επιχειρηματίες της χώρας και να απαντήσει στα ερωτήματά τους σχετικά με τις εμπειρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δραστηριοποιούμενοι στο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Τα προβλήματα που κατέγραψαν οι νέοι επιχειρηματίες αφορούσαν από μη καταβολές επιστροφής ΦΠΑ μέχρι τη φορολόγηση για συνεργασία με επαγγελματίες του εξωτερικού ή για τη χρήση εικονικών γραφείων.

Πηγή: ιefimerida.gr