Βαθμολογία

Στα 3,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα 2013, χωρίς τη στήριξη των τραπεζών, ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της τρόικας στα 1,5 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας την Τετάρτη και επανάλαβε πως το 2014 δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Eurostat, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας τόνισε πως έχουν περάσει 4 χρόνια από τότε που η Ελλάδα μπήκε σε μηχανισμό στήριξης και ότι η χώρα σήμερα είναι σε καλύτερη θέση και υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους.

«Η Ελλάδα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια. Το 2013 πέτυχε πλεόνασμα νωρίτερα από το αναμενόμενο», τόνισε, προσθέτοντας πως ανοίγει ο δρόμος για την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος τους χρέους. «Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχτούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης χωρίς την στήριξη των τραπεζών (19,72 δισ. ευρώ επίπτωση τραπεζών) διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013 ή στο 2,1% του ΑΕΠ, κάτω από τον μέσο κοινοτικό όρο.

Όπως είπε το πρωτογενές πλεόνασμα 2013 χωρίς τη στήριξη των τραπεζών ανήλθε στα 3,4 δισ. ευρώ (σύμφωνα με τον τρόπο υπολογισμού της τρόικας στα 1,5 δισ. ευρώ) και επανάλαβε πως το 2014 δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό.

Επιπλέον, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 -2018 και ότι στα πλαίσια αυτά θα ενημερωθεί η Βουλή αναλυτικά και για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013 και του 2014.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ