Βαθμολογία

«Αρνητικός» στον ιό MERS ο οδηγός ταξί

Συνολικά 50 άτομα έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, την ίδια ώρα που οι εξετάσεις στον ταξιτζή για τον κοροναϊό MERS βγήκαν αρνητικές. Υπενθυμίζεται ότι ο αυτοκινιτιστής μετέφερε τη Μ. Πέμπτη στην Αμφιάλη Κερατσινίου τον 69χρονο ασθενή του κοροναϊού MERS.

Πλέον στο μικροσκόπιο των υγιειονομικών αρχών έχουν τεθεί 50 άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο. Εξ αυτών, οι 25 ήταν συνεπιβάτες του στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία. Για τους υπόλοιπους επιβάτες έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς την Αθήνα, όσο και κατά την παραμονή του στην Ελλάδα.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται για την προστασία από το MERS είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος).

Τονίζεται ιδιαίτερα η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, έχουν ήδη εφαρμοστεί, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πηγή: thessalianews.gr