Βαθμολογία

Ένωσε το Νότο κόντρα στη Μέρκελ

Το 26χρονο παιδί με τα «all star» παπούτσια και το τζιν παντελόνι που απηχούν την ηλικία του, είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της ΝΔ. Τον περασμένο Μάιο ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είχε απέναντί του τη Νεολαία της Ανγκελα Μέρκελ... και τη νίκησε, πετυχαίνοντας την εκλογή του στο τιμόνι των νέων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Για την υποψηφιότητα αυτή διατείνεται ότι δεν ήταν έτοιμος, αλλά το βαρύ βιογραφικό του στον χώρο του ΕΛΚ, καθώς και το ότι σχεδόν... γεννήθηκε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα για τον νεαρό Βολιώτη. Στον Βόλο, που είναι η πόλη καταγωγής της μητέρας του, μένει η 93χρονη γιαγιά του, ...που έχει πάρει ήδη εντολές για να αρχίσει τον προεκλογικό αγώνα του εγγονού της: «Θα πάω να της σταυρώσω το ψηφοδέλτιο και θα τη συνοδεύσω στο εκλογικό τμήμα. Η γιαγιά μου η Καίτη είναι ο άνθρωπός μου εκεί...».

«Εγώ δεν έχω σύστημα πίσω μου. Θα βασιστώ μόνο στην προσωπική επαφή και σε μικρούς πολλαπλασιαστές. Θα πάρω το αυτοκίνητό μου και θα γυρίσω όλη τη χώρα. Φυσικά με σπορ αθλητικά γιατί ο κόσμος έχει βαρεθεί τα συστήματα. Θέλω να το χαρώ, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος», μας λέει ο Κωνσταντίνος, που είναι απόφοιτος της Νομικής και σχεδιαστής ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο, εργαζόμενος με μπλοκάκι, όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Το νεαρό αγόρι που ηγείται της μεγαλύτερης πολιτικής οργάνωσης στην Ευρώπη, γνωρίζει όσο κανένας άλλος τα ευρωπαϊκά θέματα και οι παρεμβάσεις της Νεολαίας που «διοικεί» γίνονται νόμοι των κρατών. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Σουηδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ, ήταν ο ιδρυτής της Οργάνωσης, ...του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Πίστη στη νέα γενιά

«Δεν ζητάω την προσοχή του κόσμου επειδή είμαι νέος. Εμείς οι νέοι πρέπει να φανούμε χρήσιμοι, ιδιαίτερα μετά την κρίση. Πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε ότι όλοι υποχρεούνται να κάνουν χώρο στη νέα γενιά και επιτέλους να τους δώσουμε αιτία και δικαιολογία για να το κάνουν. Ο μόνος τρόπος να αλλάξεις τα πράγματα είναι να γίνεις ενοχλητικός», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ μεγάλωσε σε μια μονογονεϊκή οικογένεια, με τη μητέρα του Ελένη, υπάλληλο στο Ευρωκοινοβούλιο. Ηταν από τις πρώτες Ελληνίδες κοινοτικές υπαλλήλους, με μια σταδιοδρομία που κορυφώθηκε στα γραφεία δύο προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: του Ισπανού Σοσιαλιστή Χοσέπ Μπορέλ και του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

Στάθηκε δίπλα του, και με τους δύο ρόλους, ως ανύπαντρη μητέρα: «Ο πατέρας μου ίσως διαβάσει τα νέα και ίσως νιώσει λίγο υπερήφανος», λέει ο Κωνσταντίνος, που μέχρι τα επτά του χρόνια γύριζε από Λουξεμβούργο σε Βρυξέλλες και τέλειωσε το ευρωπαϊκό σχολείο των Βρυξελλών.

Ενωσε τον Νότο στο πρόσωπό του

Η επικράτηση του Κωνσταντίνου στην προεδρία της Νεολαίας του ΕΛΚ θεωρήθηκε ως μια βαθιά ελληνική νίκη που επηρέασε τις ισορροπίες στους κόλπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Ο «γαλάζιος υποψήφιος», με τη στήριξη κυρίως χωρών του Νότου αλλά και σκανδιναβικών, στις κάλπες που στήθηκαν στη Σόφια τον Μάιο του 2013, κέρδισε με άνεση την Ισπανίδα αντίπαλό του. Ο Μπένεντικτ Πέτερινγκ ήταν ουσιαστικά ο μεγάλος αντίπαλος του Κυρανάκη. Αλλά ο νεαρός Γερμανός δημιουργούσε αντισυσπειρώσεις και αποσύρθηκε, βάζοντας μπροστά την Ισπανίδα Μαρία Φούστερ. Ο Κωνσταντίνος, όμως, «έσκισε» κι όλοι πια ξέρουν ποιο είναι το νέο σημαντικότατο όνομα στον χώρο των νέων πολιτικών.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ