Βαθμολογία

Απόφαση - σταθμός για επαγγελματίες

Τη δυνατότητα να θεωρήσουν βιβλιάρια ασθενείας δίνει σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έχουν οφειλές προς τον Οργανισμό, προσωρινή δικαστική απόφαση που εξέδωσε το 1ο τμήμα του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών.

Σύμφωνα με την 66/2014 δικαστική απόφαση, έπειτα από αίτηση αναστολής που κατέθεσαν 96 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ από την Πάτρα και την Κάτω Αχαΐα, υποχρεώνεται ο ΟΑΕΕ να θεωρήσει τα βιβλιάρια ασθενείας, για το τρέχον ημερολογιακό έτος.

Οπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πληρεξούσιος δικηγόρος των 96 ασφαλισμένων Γιάννης Κρηνίδης, «το σκεπτικό μας ήταν ότι ναι μεν οφείλουν οι ασφαλισμένοι, αλλά κάποια στιγμή ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει αυτά τα χρήματα, διότι θα λάβει μέτρα και ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν».

Οπως προσθέτει ο κ. Κρηνίδης, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί προσωρινό δεδικασμένο.

Οσον αφορά το σκεπτικό της απόφασης, με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής, οι τρεις δικαστές επικαλούνται σειρά άρθρων του Συντάγματος.

Ανάσα στη Μαγνησία

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αναμένεται να αποτελέσει «μπούσουλα» και στο Νομό Μαγνησίας όπου υπολογίζονται σε 8.000 περίπου οι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες της Μαγνησίας, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη λόγω οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ. Αν σε αυτούς προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών τους, μιλάμε για περισσότερους από 20.000 πολίτες της περιοχής, που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα.

Ηδη μάλιστα έχουν κατατεθεί 500 περίπου αιτήσεις από επαγγελματίες του Βόλου κατά του ΟΑΕΕ που θα προσφύγουν δικαστικά εναντίον του ασφαλιστικού τους φορέα διεκδικώντας τη διαγραφή χρεών τους προς τον ΟΑΕΕ για όσο διάστημα δεν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι επαγγελματίες έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μερική διαγραφή των χρεών τους, που κάθε μήνα παίρνουν προσαύξηση. Σημειώνεται όταν για παράδειγμα ένας επαγγελματίας, πληρώνει κάθε μήνα στον ΟΑΕΕ, ποσό 450 ευρώ, περίπου τα 180 ευρώ προορίζονται για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Σε περίπτωση που ένας επαγγελματίας δεν έχει πληρώσει για παράδειγμα δύο χρόνια το ταμείο του, μπορεί να διεκδικήσει να αφαιρεθεί από το σύνολο των χρεών του, ποσό που ξεπερνά τις 4.000 ευρώ, επειδή δεν είχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πηγή: Εφ. Ταχυδρόμος