Βαθμολογία

Τελικά το σεξ είναι καλή γυμναστική;

Είναι η... άσκηση που αρέσει σε όλους πολύ, κάνει τους παλμούς της καρδιάς να χτυπάνε κόκκινο και πολλές φορές κάνει και τα σεντόνια να γεμίζουν ιδρώτα. Είναι μια απόλαυση με μπόνους το κάψιμο θερμίδων σαν να κάναμε γυμναστήριο. Ή μήπως όχι;

Μια έρευνα που έγινε το 2013 και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS One έδωσε απαντήσεις. Σε αυτήν συμμετείχαν συνολικά 21 ζευγάρια. Αρχικά τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα 30 λεπτών και ποικίλης δυσκολίας στον διάδρομο αντοχής.

Στη συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους με “εντολή” να κάνουν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να φορούν κατά την σεξουαλική πράξη ειδικά περιβραχιόνια που κατέγραφαν την... ένταση της άσκησης.

Τους ζητήθηκε επίσης να καταγράφουν πώς ένιωσαν μετά από κάθε σεξουαλική συνεύρεση, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, ειδικά σε σύγκριση με το πώς ένιωσαν κατά τα 30 λεπτά στον διάδρομο αντοχής.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι η σεξουαλική πράξη έκαιγε περίπου 4,2 θερμίδες την ώρα στους άντρες και 3,1 θερμίδες την ώρα στις γυναίκες.

Μάλιστα στην ειδική κλίμακα ΜΕΤs (ο λόγος της ενέργειας που καταναλώνεται σε μία πράξη ως προς εκείνη σε κατάσταση ηρεμίας) το σεξ αντιστοιχεί σε σωματική άσκηση με το περπάτημα σε ανηφόρα ή με το να παίζει κανείς τένις. Οι άντρες έφτασαν στο 6,0METs και οι γυναίκες στο 5,6METs.

Από την άλλη πλευρά η άσκηση στον διάδρομο αντοχής όχι μόνο ήταν υψηλότερα στην κλίμακα METs, αλλά έκαψε κατά μέσο όρο στο κάθε άτομο και τις διπλάσιες θερμίδες. Συγκεκριμένα οι άντρες έκαψαν στον διάδρομο 9,2 θερμίδες το λεπτό και οι γυναίκες 8,5 θερμίδες το λεπτό, ενώ έφτασαν και στο 8,5METs και 8,4METs αντίστοιχα.

Βέβαια σε όλα αυτά παίζει ρόλο προφανώς τόσο η ένταση όσο και η... διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Η έρευνα κατέγραψε ένα μέσο όρο διάρκειας 25 λεπτών στα 21 ζευγάρια, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα και των προκαταρκτικών!

Με ρυθμό 3-4 θερμίδων το λεπτό, το κάθε άτομο έκαιγε στο σεξ περίπου 75 με 100 θερμίδες. Αν όμως πιστέψουμε τα στοιχεία άλλων ερευνών που λένε ότι κατά μέσο η σεξουαλική πράξη διαρκεί από 2 έως 6 λεπτά, τότε φτάνουμε στο... ποταπό νούμερο των 20 θερμίδων.

Το σεξ είναι απολαυστικό και κάνει καλό στον οργανισμό με πολλούς τρόπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παρατήσετε την γυμναστική τελείως.

Πηγή: onmed.gr