Βαθμολογία

Σβήνουν οι ελπίδες για τους 271 αγνοούμενους

Η Νότιος Κορέα παραμένει σε κατάσταση σοκ σήμερα μετά το ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου που μπορεί να έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες εφήβους, ενώ αυξάνεται η οργή για την αντίδραση του πληρώματος κατά τη διάρκεια του δράματος.

Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 25 ανθρώπων. Από τους 475 που επέβαιναν στο πλοίο, περιλαμβανομένων 300 μαθητών λυκείου, 179 άνθρωποι διασώθηκαν. Όμως 271 εξακολουθούν να αγνοούνται και η ελπίδα να βρεθούν επιζώντες εξασθενίζει ώρα με την ώρα, δήλωσαν τα μέλη της ακτοφυλακής. 

Εκατοντάδες δύτες εργάζονται ασταμάτητα γύρω από το ναυάγιο, όπου επιζώντες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε θύλακες με αέρα. Όμως δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο βυθισμένο πλοίο, του οποίου μόνο η καρίνα παραμένει έξω από το νερό, εξαιτίας των ισχυρών ρευμάτων και της χαμηλής ορατότητας.  Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η ταραγμένη θάλασσα και η επίμονη βροχή, περιέπλεξαν την Πέμπτη το έργο των σωστικών συνεργείων. 

«Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι πιθανότητες να βρούμε κάποιον ζωντανό είναι σχεδόν μηδαμινές» δήλωσε ένας υπεύθυνος της ακτοφυλακής σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ενώ είχαν επιβιβαστεί σε ένα από τα πλοία που έχουν σπεύσει γύρω από το Sewol. Ανέφερε ότι περισσότεροι από 500 δύτες, 169 πλοία και 29 αεροσκάφη έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. 

Το μέγεθος της καταστροφής έχει αφήσει αποσβολωμένη τη Νότια Κορέα, μια χώρα πλούσια και σύγχρονη που πίστευε ότι είχε αφήσει στο παρελθόν τέτοιους είδους τραγωδίες. Ένα δυστύχημα ακόμη πιο σκληρό καθώς πολλά από τα θύματα είχαν μόλις βγει από την παιδική ηλικία. 

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χιε, επισκέφτηκε το γυμναστήριο του νησιού Τζίντο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι συγγενείς των αγνοουμένων. 

Εμφανώς συγκινημένη, συνομίλησε για πολλή ώρα και απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων που έχουν διαλυθεί από το άγχος και την οδύνη, σε μια ατμόσφαιρα συχνά τεταμένη. 

«Τι κάνετε ενώ οι άνθρωποι πεθαίνουν; Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χρόνος!» φώναξε μια γυναίκα. Στο γυμναστήριο μια μητέρα παρακαλούσε: «Η κόρη μου βρίσκεται εκεί κάπου, στην παγωμένη θάλασσα. Σας παρακαλώ βοηθήστε την!»

Συλλυπητήρια Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων του ναυαγίου στη Νότια Κορέα και δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα παράσχει στην χώρα οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για να διεξάγει τις επιχειρήσεις διάσωσης. 

«Η Νότια Κορέα αποτελεί έναν εκ των στενότερων συμμάχων μας και το προσωπικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και οι Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στο σημείο και βοηθούν στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης» είπε ο Ομπάμα. «Έχω κατευθύνει το στρατό μας να παράσχει οποιαδήποτε και κάθε βοήθεια που θα ζητηθεί από τους εταίρους μας της Κορέας τις επόμενες ημέρες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να επισκεφθεί την Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια μιας οκταήμερης περιοδείας σε 4 χώρες της Ασίας η οποία ξεκινά την Τετάρτη 23 Απριλίου. 

Πηγή: shootandgoal.com