Βαθμολογία

Νέα βόμβα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων που έχουν πέσει θύματα των κακοπληρωτών ενοικιαστών φέρνουν οι προτάσεις της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αφού ουσιαστικά αντί να βοηθάει αυτούς που δεν έχουν πληρωθεί εξυπηρετεί ουσιαστικά και προσφέρει κάλυψη στους κακοπληρωτές.

Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι να μπει τέλος στην άμεση έξωση των «φεσατζήδων» από το ακίνητο αλλά και στις δικαστικές διαδικασίες-εξπρές, ώστε να υποχρεωθεί ο ενοικιαστής να καταβάλει ενοίκια, κοινόχρηστα και άλλους λογαριασμούς που δεν πληρώνει.

Οι αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή

Δίμηνη προθεσμία για πληρωμή από την κοινοποίηση εξώδικης όχλησης (αντί της 15μερης). Επανειλημμένη κοινοποίηση της όχλησης (διπλή όταν υπάρχουν συνοικούντες σύζυγοι και συχνότατα με θυροκολλήσεις) όχι μόνον την πρώτη φορά, αλλά και σε κάθε επόμενη δυστροπία με συνέπεια την αύξηση δικαστικών εξόδων και γραφειοκρατίας

Κατάργηση της ισχύουσας άμεσης εκτελεστότητας της διαταγής απόδοσης, με την προσθήκη μιας ακόμη υποχρεωτικής κοινοποίησης αντιγράφου της «προς γνώση», σε αντίθεση με τη διαταγή πληρωμής που είναι πάντοτε άμεσα εκτελεστή.

Επιμήκυνση του χρόνου έναρξης εκτελεστότητάς της μετά 30 ημέρες (αντί των 20), παρά το γεγονός ότι η προθεσμία ανακοπής παραμένει στις 15 εργάσιμες ημέρες (δηλαδή 20 ημερολογιακές).

Μεταφορά (επαναφορά) της αρμοδιότητας για τις μισθώσεις με μηνιαίο μίσθωμα άνω των 400 ευρώ στα Μονομελή Πρωτοδικεία. Σημειώνεται ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζει δικάσιμο για μισθωτικές διαφορές συνήθως μετά από ένα χρόνο, ενώ το Ειρηνοδικείο μετά από ένα μήνα!

Σφοδρές αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες αντιδρούν έντονα στις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής καθώς όπως αναφέρουν θα οδηγήσουν στο διπλασιασμό του χρόνου απαλλαγής από κακοπληρωτές ενοικιαστές και από 2,5 μήνες ο χρόνος αναμονής θα φτάσει τους 5 στη διαδικασία διαταγής απόδοσης, και σε περίπου ένα έτος στην κανονική διαδικασία ακροατηρίου.

Παράλληλα θα διπλασιαστούν τα έξοδα των ιδιοκτητών, λόγω διπλών κοινοποιήσεων και μεταβίβασης της αρμοδιότητας σε δικαστήριο με πολύ μεγαλύτερο κόστος δίκης. Για παράδειγμα, προκειμένου για κοινόχρηστα 400-500 ευρώ, που είναι και η συντριπτική πλειονότητα των διαφορών μεταξύ ενοικιαστή και ιδιοκτήτη, ο τελευταίος θα πρέπει να πληρώσει υπερδιπλάσια δικαστικά έξοδα. Το μέτρο αυτό θα πλήξει κατά κύριο λόγο τους μικροϊδιοκτήτες, οι οποίοι για άρνηση καταβολής μισθωμάτων π.χ. 200 ευρώ θα χρειαστεί να καταβάλουν δυσανάλογες αμοιβές, όχι μόνο σε δικηγόρους αλλά και σε δικαστικούς επιμελητές για τις θυροκολλήσεις και τις επιδόσεις εγγράφων.

Πηγή: iefimerida.gr