Βαθμολογία

Το ν/σ σε διαβούλευση μετά το Πάσχα

Στην κομβική σημασία της συνέντευξης που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων αναφέρθηκε χθες, μιλώντας στον Real FM, ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα προκειμένου οι αλλαγές στα στελέχη της διοίκησης να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως εξήγησε ο υπουργός, στο νέο σύστημα προβλέπεται κατάργηση της μοριοδότηση, ενώ βασικό εργαλείο για την επιλογή θα είναι η συνέντευξη «με συνθήκες διαφάνειας». «Θα γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με τήρηση πρακτικών, με καταγραφή της συνέντευξης. Δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στη διαδικασία. Το νέο σύστημα είναι σκληρά αξιοκρατικό και θα συνδέει τα προσόντα του υπαλλήλου με τη συγκεκριμένη θέση που πρέπει να καλύψει».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κινητικότητα, η οποία εφεξής δεν θα λειτουργεί σαν προθάλαμος απολύσεων. «Το σύστημα αποσπάσεων και μετατάξεων είναι αποσπασματικό. Εμείς θα το αντικαταστήσουμε με μια εσωτερική αγορά εργασίας. Οι υπάλληλοι, με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τις κενές θέσεις που θα προκύπτουν ύστερα από αξιολόγηση δομών και σχέδια στελέχωσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ανταγωνίζονται για τις θέσεις που προκηρύσσονται στη δημόσια διοίκηση».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα επισημαίνοντας ότι «αδικούμαστε όταν η συζήτηση για το Δημόσιο περιορίζεται στην κινητικότητα και τις απολύσεις». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα το εκπονήσουμε μόνοι μας. Παρουσιάσαμε έναν δωδεκάλογο μεταρρυθμίσεων. Ήδη έχουμε καταθέσει στο ΣτΕ προς έγκριση νέους οργανισμούς για 14 υπουργεία».

Πηγή: thessalianews.gr