Βαθμολογία

Συναλλαγές μέσω facebook!

Το μέλλον των ψηφιακών συναλλαγών είναι εδώ και ρόλο πρωτοπόρου αναλαμβάνει το Facebook. Προ ημερών σε άρθρο τους οι Νew York Times επικαλέστηκαν κοινωνικούς επιστήμονες και μελλοντολόγους για να περιγράψουν τις μελλοντικές ψηφιακές και άυλες συναλλαγές, όπου ακόμα και η έννοια του νομίσματος δεν ήταν απαραίτητη.

Σήμερα, όπως αποκαλύπτουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, η δημοφιλής εταιρεία με το ομώνυμο κοινωνικό δίκτυο Facebook προχωρούν ένα βήμα μπροστά στο πεδίο της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο ιδρυτής της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ τελεί εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές της Ιρλανδίας, ώστε να προσφέρει στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου τη δυνατότητα να αποταμιεύουν χρήματα σε αυτό και να ανταλλάσσουν χρήματα με άλλους.

Εάν λάβει τη σχετική έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας, θα μπορέσει να καταστεί οργανισμός ηλεκτρονικού χρήματος. Υπό το καθεστώς αυτό θα δύναται να εκδίδει μονάδες χρήματος (αποθηκευμένης νομισματική αξίας), που θα αντιπροσωπεύουν απαιτήσεις από την εταιρεία και θα έχει ισχύ σε όλη την Ευρώπη διά μέσου της διαδικασίας passporting (ένα είδος διαβατηρίου).

Επιπλέον, ο κ. Ζάκερμπεργκ έχει συζητήσει ήδη με τρεις νεοφυείς λονδρέζικες εταιρείες, που παρέχουν διεθνείς υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων μέσω του Διαδικτύου και των έξυπνων τηλεφώνων. Αυτές φέρεται να είναι οι TransferWise, Moni Technologies και Azimo, ενώ σε μία από αυτές το Facebook επιδίωξε να καταβάλει 10 εκατ. δολάρια για να προσελκύσει έναν από τους συνιδρυτές της.

Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται πως πρόκειται για την Azimo, χωρίς να επιβεβαιωθεί επίσημα. Βέβαια, όπως όλοι παρατηρούν, το μείζον θέμα δεν είναι άλλο από αυτό της εμπιστοσύνης, του κατά πόσον, δηλαδή οι χρήστες θα πεισθούν να συναλλαγούν μέσω Facebook και να του εμπιστευθούν τα χρήματά τους. Υπενθυμίζεται πως ο κλάδος χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας στο Λονδίνο έχει ακμάσει, χάρις στην υψηλή συγκέντρωση χρηματοπιστωτικών ομίλων στη βρετανική πρωτεύουσα, την ευέλικτη ζώνη συναλλαγών και ένα περισσότερο ενοποιημένο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας λόγω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά εάν συγκριθεί με το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: thessalianews.gr