Βαθμολογία

«Μαστουρώστε υπεύθυνα», λέει η Liberation

Με ενα ακόμη πρωτοσέλιδο που αναμένεται να ξανανοίξει τη μεγάλη δημόσια συζήτηση για τη χρήση των ναρκωτικών στην Ευρώπη, κυκλοφόρησε τη Μεγάλη Δευτέρα η γαλλική εφημερίδα Liberation οι οποίο καλεί τους αναγνώστες της και τους Γάλλους γενικότερα να... μαστουρώσουν υπεύθυνα.

Aυτή τη φορά φιλοξενεί στην ύλη της μια μεγάλη παγκόσμια έρευνα για τα ναρκωτικά και με τον πρωτοσέλιδο τίτλο της αφήνει τους αναγνώστες άφωνους: «Droguez-vous avec modération» «Μαστουρώστε υπεύθυνα» - μια ευθεία παραπομπή στη συμβουλή ορθής χρήσης που συνοδεύει κάθε διαφήμιση αλκοολούχου ποτού. 

Η Libe παίρνει σαφώς θέση υπέρ της απελευθέρωσης των ναρκωτικών. Στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι η πολιτική καταστολής γύρω από τα ναρκωτικά αποτρέπει κάθε συζήτηση για τη χρήση υποστηρίζοντας πως η ορθολογική χρήση ενδέχεται να κάνει καλό.

Η εφημερίδα επικαλείται μια έρευνα του Ανταμ Γουίνστοκ, βρετανού ψυχιάτρου με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος διεξάγει εδώ και πολλά χρόνια μια μεγάλη παγκόσμια έρευνα για τα ναρκωτικά με τη συμμετοχή εθελοντών χρηστών. Η έρευνα που τιτλοφορείται Global Drug Survey και ο δρ Γουίνστοκ υποστηρίζει ότι κίνητρο για τη χρήση «δεν είναι η εξάρτηση, αλλά η διασκέδαση».

Η εφημερίδα, με άρθρο του Μισέλ Ανρί, δημοσιογράφου που ειδικεύεται σε θέματα απαγορευμένων ουσιών, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα μαζικό φαινόμενο, που δεν τεκμηριώνεται επαρκώς και για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, «πρέπει να πάμε σε αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα:. Τους καταναλωτές».

Σε αυτή την έρευνα η Γαλλία συμμετείχε για πρώτη φορά εφέτος μαζί με άλλες 17 χώρες. «Η η έρευνα αυτή δεν παρέχει αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα αλλά φωτίζει το φαινόμενο» παραδέχεται η Liberation.

Πηγή: shootandgoal.com